Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

30 martie 2013

Despre alune, nuci si ... despre noi (12)

MUGURII DE PIN



Mugurii de pin, așa cum sunt cunoscuți ca denumire pe piață, sunt de fapt semințele conurilor de pin, a arbustului cu același nume: pin (cedru). N-ar trebui să confundăm aceste semințe cu ”mugurii de brad”, care de fapt sunt chiar niște muguri, verzi, ce apar primăvara în vârful ramurilor de brad, din care se produce un sirop, de altfel foarte bun și aromat. Chiar dacă toate referirile mele în acest articol, vor fi despre ”semințele” conului de pin, voi folosi numele general uzual al acestor semințe, și anume muguri(i) de pin.

În lume există aprox. 20 de specii de pini care produc aceşti muguri comestibili. Mugurii de pin sunt recoltaţi din patru specii diferite de copaci provenind din Mexic, regiunea Colorado, Italia, Japonia, China, Mongolia, Coreea de Nord și America de Nord. Sunt informații mai recente, că și din Rusia se recoltează în ultimii ani, acest tip de semințe, se pare din conurile de cedru siberian, un copac veșnic verde, care crește până la 40 de metri înălțime și de 2 metri în diametru. Pinul (cedrul) poate trăi până la 350 de ani, iar unii copaci de până la 800 de ani. Recoltarea acestor muguri de pin se face manual, lucru ce impune şi costuri mai mari de vânzare a acestora.



Mugurii de pin conțin până la 70% ulei, proteine​​, zahăr, amidon, fibre, minerale, calciu (Ca), fosfor (P), magneziu (Mg), potasiu (K), vitaminele A, B, C și D. În plus, semințele de pin conțin tocoferol, adică varietăți de vitamina E, solubili în grăsimi, oferind efecte antioxidante.
Potasiul și magneziul conținut în mugurii de pin, previn depunerea de pietre la rinichi, normalizează tensiunea arterială, stimulează eliminarea de lichid din organism. Zincul și manganul sunt implicate în sinteza de insulină și ajută la menținerea nivelurilor normale de zahăr în sânge. Mugurii de pin compensează lipsa de vitamine și de minerale, creșterea eficienței și consolidarea imunității. Ele mai sunt recomandate pentru folosirea lor în cazul îmbolnăvirii sistemul cardiovascular și ale tractului gastro-intestinal. Ele normalizează compoziția sângelui, cresc libidoul și potența, reglează metabolismul, ajută sistemul nervos și problemele respiratorii și hepatice ce apar în timpul perioadei de post. 
În amestec cu propolis sau/și mierea au efecte antibacteriene, antiinflamatorii și stimulează imunitatea. Aminoacizi (arginina) ce sunt conținute în aceste nuci, sunt extrem de importante pentru dezvoltarea corectă a unui organism în creștere, astfel încât copiilor, adolescenților și femeilor gravide, sunt deosebit de utile. Mugurii de pin au un conținut ridicat de proteine ș​i NU conțin colesterol, prin urmare, au un rol important pentru cei ce au un regim vegetarian.
Rata zilnică pentru un om, ar trebui să nu fie mai mult de 100 de nuci mici (20-25 g).
În domeniul gastronomic, mugurii de pin ar trebui să fie adăugate în salatele de fructe și legume, la deserturi și creme. Mugurii de pin sunt cel mai bine cunoscute pentru folosinta lor în sosul pesto. Ele pot fi mâncate neprăjite, pentru că au un gust untos. Sau pot fi prăjite ușor devenind astfel puțin crocante și delicioase. Ele dau un gust și o aromă subtilă prăjiturilor, produselor de patiserie, înghețatelor și în general produselor din îndustria de cofetărie. Aveți posibilitatea să le asortați cu brânză, miere, musli, cereale, etc.
Din nucile de pin este produs un înlocuitor al laptelui, pentru persoanele cu alergie la lapte de vacă, laptele din muguri de pin, (conține multe substanțe nutritive și cel mai important, substanțe esențiale pentru organismul nostru) este foarte sănătos în special pentru copii - mugurii de pin au un conținut foarte scăzut de zahăr, fapt ce nu cauzează diateză nici la copiii sugari. De asemenea, acest lapte este utilizat în tratarea tuberculozei pulmonare, în boli ale rinichilor și a vezicii urinare. Este recomandat inclusiv pentru persoanele sănătoase, pentru a spori imunitatea, vitalitatea, sănătatea mentală și activitatea fizică. El este, un remediu natural (în terapia complexă) pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cauzat de sarcini sporite sau a diferitelor boli, inclusiv boli severe. Este un produs cu totul unic, care datorită compoziției sale nu are analogi în lume. Dozele recomandate de lapte din pin: de la 50 la 100 ml, de 3 ori pe zi, înainte de mese.
Se pare că și acest produs lipsește (să sperăm că deocamdată) de pe piața românească. 
Uleiul din muguri de pin, cu excepția consumul în alimentația umană, are aplicații în medicină și aromaterapie, este utilizat și în sectorul tehnic - pentru fabricarea de elemente optice de înaltă calitate.
Uleiul se amesteca foarte bine si cu alte uleiuri, precum uleiul de lemn de cedru, rozmarin, lavandă, salvie, ienupăr, etc, și prin urmare, poate fi utilizat pe scară largă în numeroase preparate pentru aromoterapie. Beneficiile uleiului esențial de pin sunt atribuite proprietăților sale antibacteriene, analgezice, diuretice, energizante, antiseptice și desigur aromatice. Beneficiul cel mai important, este tratarea diferitelor probleme ale pielii. Dermatologii îl recomandă în tratarea psoriazisul, pruritul, acneei, eczemelor, bolilor de piele,  pielea uscată, scabia, etc. Acesta vă oferă o piele echilibrată, netedă, reînnoită și strălucitoare.
Mai multe despre proprietățile benefice ale uleiului de nuci de pin, se  poate posta într-un articol separat.
În stoarcerea uleiului din sâmburii de nuci de pin prin procedeul presarii la rece, se obține o făină din muguri de pin. Din păcate, în țara noastră această făină nu este cunoscută. Făina de pin  este bogată în substanțe biologic active, oligoelemente, proteine​​, în vitaminele A, C, E, grupul de vitamine B, acizi grași nesaturați și nu conțin colesterol. Acesta este un produs dietetic excelent, care atunci când este utilizat, ajută la normalizarea metabolismului, menținerea sănătății și păstrarea performanțelor umane pentru următorii ani de muncă. Util pentru persoanele care au suferit de o boală gravă. Este utilizată pe scară largă în tratamentul bolilor de sânge și limfă. Făina este utilă pentru ulcer gastric, duodenal, aciditatea gastrică, boli de rinichi, tulburări nervoase. Folosit în boli pulmonare și tuberculoză. Făină trebuie să fie prezente în alimentația femeilor însărcinate, a sugarilor și mamele care alăptează (pentru lactație).
Și ca să aibe și acești muguri de pin o utilizare totală, cojile de muguri de pin prin măcinare pot fi folosite pentru hrana animalelor. Ea are o valoare nutritivă ridicată în comparație cu alte tipuri de alimente folosite în hrana animalieră, dar care adevărat, are o mulțime de fibre și deci absorbția ei este redusă.  
Se mai pot spune multe, dar deocamdată e deajuns! *;) winking   
SFÂRȘIT...! *:x lovestruck  



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!