Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

11 martie 2013

Despre alune, nuci ... si despre noi (6)

NUCA DE BRAZILIA


Nucile de Brazilia nu prea le găseam pe rafturile magazinelor până acum câțiva ani. Dar nici nu știam prea multe despre ele. Și poate încă nu știm. Așa că, e bine să citiți cu interes și acest articol!
*:-? thinking
Arborii care produc nucile braziliene, sunt unii dintre cei mai înalți și mai longevivi din pădurile amazoniene. Pot ajunge până la o înălțime 50 de metri, la un diametru de 1-2m și pot ajunge până la o vârstă de aproximatriv 1.000 (o mie) de ani! Fiecare arbore matur produce cam 300 de fructe anual. Fructul îmbrăcat în coajă seamănă cu nuca de cocos și poate ajunge până la 2,5 kg. Fiecare fruct conține 10-25 de semințe de aproximativ 5-6cm lungime, cele care constituie întra-devăr nucile de Brazilia Florile lor sunt deosebit de frumoase, de o culoare roșie aprinsă.
Nuca de Brazilia, ca și nuca obișnuită (grecească), este una dintre cele mai ”grase” nuci, deoarece are un conținut de 65-70% grăsime. Proteinele conținute în nucă, sunt de circa 15-18%, iar carbohidrații au un conținut de circa 13%. Nucile de Brazilia sunt o sursă foarte bogată de seleniu (Se). Conținutul de seleniu este de 2.500 ori mai mare decat al oricărui alte nuci! Seleniul conţinut în 2 (două) nuci de Brazilia asigură peste 60% din necesarul zilnic de seleniu al unui om matur. Nucile de Brazilia mai cu în compoziție grupul de vitamine B, vitamina A, fosfor (P), fier (Fe), magneziu (Mg) și potasiu (K).
Mai multe studii arată că seleniul reduce riscul de cancer de sân și cancerul de prostată. Acest lucru a condus la recomandări pentru utilizarea de nuci de Brazilia, ca o măsură de protecție. Lipsa seleniului din corpul omenesc, duce la îmbătrânirea prematură (seleniul fiind numit ca un element al longevității). 



Pe lângă acest beneficiu, nucile de Brazilia, vă vor oferi un surplus de vivacitate și de energie, o piele frumoasă și o reducere a riscului de boli de inimă, hrănește celulele noastre, în special celulele creierului. Tot în cadrul beneficiilor, amintesc și faptul că, nucile ajută la vindecarea infertilității, la normalizarea sistemului hormonal și a organelor de reproducere, la prevenirea sosiri menopauzei precoce, la stimularea sistemul imunitar, precum și la asigurarea preveniri aterosclerozei și a cataractei, etc. Persoanele ce consumă  nuci de Brazilia, devin mai veseli și fericiți, iar copiii care mănâncă cel puțin un miez de nucă pe zi, cresc și se dezvoltă mai armonios.



Proprietățile utile ale nucilor de Brazilia se explică și prin conținutul bogat de arginină și flavonoide. Arginina e capabilă de formarea oxidului nitric ce dilată vasele de sânge, normalizează circulația sângelui și tensiunea arterială, previne formarea de cheaguri de sânge, crește masa musculară și reduce masa de grăsime. Pentru bărbați, arginina contribuie la creșterea activității sexuale și stimulează formarea de spermatozoizi, astfel încât în America Latină, nuca de Brazilia este numită "nuca dragostei".



Asupra funcțiilor sexuale feminine, ea are de asemenea un efect benefic. Flavonoidele protejează activ împotriva oxidării celulelor corpul nostru. Ele ne protejează de boli cardiovasculare, cancer și îmbătrânire prematură.
Sunt considerate cele mai delicioase nuci. Nucile de Brazilia sunt utilizate ca produse alimentare în gastronomie, proaspete, prăjite și sărate. Sunt utilizate pe scară largă ca un aperitiv sau în salate și în deserturi, precum și în industria de patiserie. Salatele și aperitivele reci, capătă un gust picant atunci când sunt adăugate nucile de Brazilia, tăiate mărunt. Datorită gustului lor intens, nucile braziliene pot înlocui în rețete nucile de macadamia și chiar nucile de cocos. Încercați totuși să nu mâncați un ”pumn” de nuci, pentru că au o valoare calorică deosebită de mare (100g de nuci au 680kcal.), iar prea mult seleniu cauzează pierderea podoabei capilare sau decolorarea pielii. Pentru a preveni o deficiență, avem nevoie de o cantitate foarte mică de seleniu, pe care ne-o furnizează câteva alune sau o porție de somon. Din ele se mai prepară și un gustos și aromat unt.

Din nucile de Brazilia se obține uleiuri cu caracteristici vindecătoare, care folosite în produsele cosmetice, pătrund adânc în straturile pielii, pe care o hrănesc, o protejează, o ajută să prevină pierderea de umiditate și apariția ridurilor timpurii.
Un procent ridicat din aceste uleiuri sunt însă mono-nesaturate, ajutând la scăderea colesterolului “rău” și crește colesterolul “bun”.
Și ceva care o să vi se pară incredibil! Uleiul de nucă de Brazilia este folosit și ca un lubrifiant în industria de ceasuri, în industria parfumurilor și în fabricarea vopselelor decorative.



Se mai pot spune multe, dar deocamdată e deajuns! *:x
lovestruck
Va urma...! *:) happy



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!