Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

13 august 2010

Scoici Saint Jacques cu creveti si alge marine


Cand am intrat ieri la Metro si am vazut scoicile Saint Jacques, am zis ca nu-i adevarat! Nu le mai vazusem de mult (cred ca de vreo 2 ani) pe rafturile supermarketurilor noastre! Asa ca am luat 1 kg (cu cochilii cu tot se cantaresc - ca la noi in Romanica) si deja visam la delicatesa care o sa fie in farfurie. Si ca sa fie ceva mai aparte, am mai luat si creveti proaspeti (si astia au aparut dinnou dupa o perioada de absenta - gaseam doar pe cei prefierti)! Asa ca, hai sa vedem de ce avem nevoie:

Ingrediente pentru 3 persoane:
12 buc de scoici Saint Jacques proaspete (uitati-va la ele bine dar mai ales trageti cu nasul la miros!)
2 cutii de ciuperci champignon intregi
1-2 ceape rosii, medii, taiate julien
3-4 catei de usturoi tocati marunt
1/3 de pachet de alge marine deshidratate
1/2 de cutie mica de smantana de gatit, 32%
50 ml vin alb
2 lamai taiate in cate 6 bucati de fiecare pentru ornat
1/2 lamaie, sucul de la
1 linguri de otet balsamic
1 lingura de ulei de masline
2 linguri de ulei de arahide (sau floarea soarelui)
1 lingura de sos de soia (optional)
50 g de unt
1/3 pachetel de chives tocat marunt pentru ornat (eu am mai avut niste fasiute de ceapa verde ramase de la o reteta anterioara) - sau patrunjel (reamintesc ca eu nu folosesc patrunjel pentru ca am alergie la el).
sare si piper alb sau negru, proaspat macinat, dupa gust

Preparare:
In aceasta reteta, trebuie sa fim si rapizi si foarte bine "coordonati"! Pentru ca, trebuie sa le facem pe toate cam in acelasi timp! Vorbesc de etapa gatitului, ca la pregatire, o putem face incet, incet, ca sa le avem pe toate la indemana atunci cand trebuie!
Deci sa incepem cu scoicile. Cu un cutit cu lama subtire, ar trebui sa scoatem carnea (partea alba) si braul de icre care le inconjoara (partea portocalie) destul de usor, din cochilie. 


Le spalam foarte bine sub jet de apa rece, le curatam de pielitele mai maronii si de impuritatile pe care le contin.


Le punem intrun bol si le acoperim cu ghiata, pana cand le vom folosi in prepararea produsului final. Priviti ce culoare splendida au aceste scoici! 


Punem apa la fiert (circa 1 litru). Cand apa a dat in clocot, o punem peste algele deshidratate, ca sa capete volum si sa se hidrateze. Daca observati ca sunt "prafuite", mai bine le spalati repede in apa, pentru inlaturarea prafului. Va atrag atentia ca hidratarea algelor duce la marirea de trei ori (cel putin) a volumului acestora!


Cat timp algele se hidrateaza, curatam crevetii de cap si crusta, scoatem vinisoara de pe spatele ei (taiem pe spate crevetele si scoatem intestinul acestuia care e de culoare verde spre negru). Spalam bine si ii punem deoparte, tot asa, cu cateva bucati de gheata peste carnea lor.


Acestea fiind pregatite (puse in frigider cu ghiata peste ele), trecem la ciuperci si la sosul pentru preparat. Ciupercile scoase din conserve, le spalam in apa rece si le taiem in sferturi.


Mai pregatim urmatoarele: tocam ceapa, tocam usturoiul, chivesul, taiem lamaia (pentru suc dar si pentru ornare).
Intrun bol, punem algele hidratate (trebuie sa stea circa 30 de minute in apa fierbinte), punem usturoi tocat marunt, sosul de soia, otetul balsamic si uleiul de masline. Amestecam toata compozitia si am obtinut salata de alge. Asezonam cu sare dupa gust.
Acum putem sa spalam foarte bine cochiile de scoici, indepartam resturile de carne (eventual) ramase si de alte impuritati. Le punem si pe acestea deoparte.
Scoatem scoicile si le stergem cu un prosop de hartie pentru a le usca. Acelasi lucru facem si cu crevetii.
Incingem 3 tigai pe aragaz.
Intro tigaie punem o jumatate din unt si incepem sa sotam ceapa. Cand aceasta a capatat o transparenta, adaugam ciupercile taiate. Sotam inca 1 minut. Adaugam putina zeama de lamaie. Amestecam in continuare, "stingem" cu vinul alb sec, dupa care punem smantana de gatit. Lasam pe foc inca 1 minut si adaugam niste chives pentru colorare si aroma. 


Amestecam circa 1 minut si punem deoparte tigaia cu sosul de ciuperci intrun loc cald.
Punem 2 tigai pe foc.
Intro tigaie punem o lingura de ulei de arahide (sau de floarea soarelui), in cealalta punem untul ramas. Cand tigaile s-au incins, punem un pic de usturoi tocat in tigaia cu ulei si prajim 30 de secunde. Acum putem adauga crevetii cruzi in tigaia cu ulei si scoicile in tigaia cu unt.
Prajim toate aceste ingrediente pana cand, crevetii s-au colorat in roz pe ambele parti, iar scoicile s-au rumenit bine!


Cand crevetii incep sa se schimbe la culoare (o culoare roz) punem si sosul de soia, pentru a le da o savoare mai mare.
Cand toate sunt gata prajite, le scoatem de pe foc si ne ocupam de amenajarea in farfurie (sau farfurii, platou, dupa caz) a preparatului.
In cochiliile spalate, punem bucatile de carne de scoica, iar pe langa ea, presaram ciupercile si sosul facut anterior. Presaram putina verdeata (dupa preferinte, asa cum am mai spus), o fasie de lamaie, firisoare de ceapa (pentru ca am mai avut de la o reteta anterioara). Intrun bol separat punem crevetii prajiti si in alt bol punem salata de alge.


Scoici Saint Jacques cu creveti si alge .... Done!

POFTA BUNA!



3 comentarii:

  1. Arata excelent si sunt sigura ca si gustul este pe masura!!Dar...daca m-apuc eu de asa ceva...cu siguranta iese altceva!!Bafta si un week-end minunat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc!
    Dar incearca sa faci fara creveti, ca sa nu zici ca a fost prea complicat sau pune-i in cuptor pentru 10 minute la 180 gr. C!
    Bafta!

    Un weekend placut si tie!

    RăspundețiȘtergere
  3. splendid (visez sa lucrez in domeniu) arata magic

    RăspundețiȘtergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!