Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

7 martie 2011

Pad Thai (Phad Thai)


Pad Thai (Phad Thai) este un preparat ce conţine tăiţei de orez prăjiţi la tigaie cu ouă, sos de tamarin, sos de peşte, tofu, creveţi (sau carne de pui sau porc), ardei chili roşii, alune şi coriandru.
Pad Thai nu este o mâncare thailandeză. Ea a fost introdusă în Thailanda de către comercianţii vietnamezi. Şi cu toate acestea a fost declarată o mâncare naţională în anii 1940.
În Occident, Pad Thai este considerată ca o parte din bucătăria thailandeză, deşi în Thailanda se găseşte numai la comercianţi ambulanţi. Varianta ce se regăseşte pe străzile Thailandei este uscată şi uşoară, în timp ce aceeaşi mâncare consumată la un restaurant din Occident e mai grea şi are un aspect mai bogat.
Pai Thai poate fi pregătită în diferite moduri, schimbând ingredientele sau adăugând condimente proprii. 
Spre exemplu, se poate utilizeze sosul de soia în locul celui de peşte. Sucul de tamarin poate fi înlocuit cu oţet, suc de limetă şi zahăr. În loc de chili roşu pisat, se poate utiliza sos de chili gata preparat. De asemenea, puteţi opta pentru prăjirea directă a tăiţeilor la tigaie sau chiar puteţi săi fierbeţi şi apoi să-i prăjiţi. Aceasta pentru a oferi o textură mai moale tăiţeilor.

Ingrediente pentru 2 persoane:
Pentru sos:
4 linguriţe de sos de peşte
2 linguriţe de oţet de orez
½ linguriţă de pastă de tamarind
1 linguriţă de suc de limetă
1 linguriţă de sos Pad Thai (din comerţ) - e un sos mai caramelizat
2-3 linguriţe de zahăr brun
2 linguriţe de sos de chilli picant (eu am folosit sos Heinz - Pimento Chilli Souce)

Pentru preparat:
400 g creveţi cruzi (proaspeţi), decorticaţi
2 creveţi Tiger cruzi (proaspeţi) întregi
200 g tăiţei de orez
2 ouă crude
100 g de muguri de soia
2 linguri de zahăr brun (eu folosesc zahăr pentru diabetici)
2 linguri de ulei de arahide pentru prăjit
1 cană de alune caju
½ cutie de tofu în saramură, tăiat în cubuleţe mici
3-4 căţei de usturoi tocaţi
½ ardei iute roşu tocat mărunt
3 fire de ceapă verde, tăiată mărunt (în diagonală)
4 fire de ceapă verde, pentru montare şi ornare
½ ardei iute roşu, tăiat rondele pentru ornat
½ limetă, tăiată fâşii pentru ornat

Preparare:
În general, sosul se poate pregăti înainte. Şi chiar se poate pastra la frigider timp de 3 luni.
Tăiţeii se pot fierbe cu o zi înainte şi deasemenea se pot păstra la frigider.
Deci să începem cu prepararea sosului pentru Pad Thai:
Într-un bol, punem sosul de peşte (partea sărată), oţetul de orez, pasta de Tamarind, sucul de limetă, (nu în totalitate, ci doar o parte din el, pentru a putea să-l folosim după aceea, la reglarea aromei de acru). Observaţi că avem 3 tipuri de "gusturi de acru"!


Omogenizăm bine, pentru că sosul de Tamarind e mai "gros" şi trebuie să-l integrăm în amestec. Adăugăm componentele "dulci": zahărul şi sosul Pad Thai, amestecând până când zahărul se dizolvă. Mai adăugăm şi sosul chilli (componenta iute). Omogenizăm şi dacă mai e nevoie de anumite "arome", le adăugăm în sosul nostru, până când obţinem un gust echilibrată a celor 4 arome: acru, sărat, iute şi dulce.

Sosul Pad Thai preparat
Dacă faceţi o cantitate mai mare, puneţi-l într-un borcan şi poate să stea 3 luni fără probleme în frigider!
Şi acum să trecem la noodles (tăiţeii asiatici). Într-un vas cu apă foarte fierbinte, adăugaţi un vărf de cuţit de sare şi puneţi tăiţeii în ea. Doar pentru 2 minute! Le scurgeţi cu ajutorul unei strecurători şi turnaţi apă rece peste ei ca să-i răciţi. Îi puteţi păstra de pe o zi pe alta, la frigider!
Creveţii tiger, îi fierbeţi întregi (nu decorticaţi, pentru ai folosi ca decor), circa 3-4 minute în apă cu puţină sare, până se înroşesc si-i scoateţi întrun vas separat. 

 

Creveţii proaspeţi, îi decorticăm, le scoatem "firul" de pe spatele lui, îi spălăm bine şi îi punem separat întrun bol. (Am mai vorbit despre curăţatul creveţilor aici.)
Şi acum putem să începem prepararea renumitului Pad Thai, cunoscut şi ca "Sfântul Graal" al bucătăriei Thailandeze.
Într-un wok încins, punem uleiul de arahide, îl lasăm la încins, după care adăugăm cubuleţele de tufu. Le prăjim 2 minute şi adăugăm ouălele. 


Le prăjim amestecându-le bine, ca pe o omletă. După care, le omogenizăm cu brânza tufu.



Când totul e bine amestecat, adăugăm creveţii proaspeţi, ardeiul iute tocat mărunt şi ceapa verde (partea albă).


 Prăjim maxim 2 minute, până când, creveţii încep să capete o culoare rozalie. Amestecăm permanent.


Acum e timpul să adăugăm şi tăiţeii fierţi. Facem puţin loc pe o margine a wokului şi-i punem acolo la prăjit.


Amestecăm uşor tot conţinutul wokului, în aşa fel încât tăiţeii să se omogenizeze cu creveţii, tofu şi ouălele prăjite. Ţinem aşa pe foc circa 30 de secunde.


Acum putem adăuga şi mugurii de soia, scurşi şi clătiţi cu apă rece (că doar i-am scos din borcan, că nu găsim în formă proaspătă), dar nu în totalitate. Lăsăm câţiva pentru montaj. 


Amestecăm puţin şi turnăm sosul făcut special pentru acest preparat.


Amestecăm bine, preparatul căpătând astfel o culoare maronie în totalitatea lui. Scoatem wokul de pe foc.


E timpul să trecem la montarea farfuriei. 
Punem preparatul din wok în farfurie, adăugăm mugurii de soia alături, crevetele Tiger îl punem deasupra preparatului şi presărăm ceapă verde (partea verde), ardeiul iute roşu, alunele caju, 2 fire întregi de ceapă şi câteva frunze de coriandru.



Pad Thai (Phad Thai) ... Done!

POFTĂ BUNĂ!

GARANTAT DE:



Sursa: http://www.padthairecipe.org

5 comentarii:

  1. Reusita ca intotdeauna,..portia poate fi si mai mare nu?..La cum arata mie mi se pare ca e cam mica!:)))))
    Multumim pentru oferta saptamanii!...nu mai fac omleta!:)))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  2. @Adina:
    Farfuria e foarte mare 32 cm diametrul!
    Din cauza asta, toate se vad mici!
    Dar in comparatie cu crevetele Tiger.... care e cat mana mea de mare... cum ti se pare acum portia?
    :)
    Pofta Buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. Grozav arata! dar, muguri proaspeti de soia sunt in "Dragonul Rosu" un Bucuresti. La sectorul de produse proaspete se gasesc frecvent si mai am in frigider vreo 200 g. faci omu sa-si calce pe inima si sa faca asa ceva. Iti dai seama ce derogare fac? Eu n-am voie tofu, ou si creveti in acelasi preparat, dar chit ca doar gust si tot fac!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Elena:
    Off, Off, Off! Ce ma fac eu cu bucurestenii? Voi aveti noroc cu Dragonul Rosu, Ki-Life, magazine chinezesti prin Colentina etc!
    Noi ne multumim cu ce gasim pe ici pe colo la Mega Image, Carrefour, Selgros! Si atat!
    As vrea sa te intreb, de ce n-ai voie tofu? Ca e recomandat inclusiv diabeticilor!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Am voie tofu si am corupt toata familia! Doar ca nu am voie in aceasta combinatie. N-am voie la dieta asta sa combin mai multe feluri de proteine - oua, creveti si tofu. Tofu este bagat aici, fiind un produs din lapte de soia, nemaicontinand amidonul aflat in boabe. Boabele intregi, fierte sau cea texturata (dupa care nu ma prea omor) sunt in alta zi, alaturi de fasole boabe, linte, grau, orez, mazare, cartofi, naut... Si, da, avem noroc in ce priveste unele magazine. Au alt gust mugurii proaspeti si eu ii folosesc de cate ori pot.

    RăspundețiȘtergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!