Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

12 noiembrie 2011

Fasole batuta cu garnitura de ceapa calita


Cine nu adoră o fasole bătută? Sau cum se mai zice pe alocuri, frecată?
Eu sunt pur și simplu înebunit după ea! Și nu o mănânc doar în perioada de post (că oricum nu țin), și o mănânc de câte ori îmi vine! Căci doar e o tradiție în România să ai pe masă (nu doar de sărbători) acest preparat!
Pe vremea când administram un restaurant, le propuneam întotdeauna celor care își făceau mici petreceri de familie, fasole bătută, salata de vinete, șunculițe afumate, brânză de burduf și chiar tradiționala brânză cu ceapă roșie...! Petrecerile au fost memorabile!
Dar hai să trecem mai departe!

Ingrediente:
1/2 kg de fasole uscata albă
2 cepe albe mari, tăiate cubulețe mici
6-8 căței de usturoi, tăiați felii mai groase (căci mie îmi place aroma usturoiului)
1 cană de ulei (inclusiv, se poate folosi ulei de măsline)
1-2 căni de apă minerală (ăsta chiar că e un secret!!!) pentru a potrivi consistența produsului
3-4 linguri de boia dulce
sare după gust

Preparare:
Alegem fasolea (nu ca pe vremuri, bob cu bob, căci era plină de impurități), o spălăm în 2-3 ape și o lasăm să stea în apă rece la înmuiat, peste noapte (cel mai bine)!
Aruncăm apa în care a stat fasolea la înmuiat (vedeți că fasolea absoarbe apă, deci trebuie să fie suficientă!).
Eu pun fasolea la fiert în Kukta, timp de 30 de minute, după ce a ”fluierat” supapa!
După ce a fiert, o scot, o scurg de apă și o las să se răcească!


După ce s-a răcit, o pun întro oală, cu usturoiul tăiat și cu ajutorul unui blender, o fac pastă.


În timpul mărunțirii adaug uleiul și apa minerală, până ajung la consistența dorită!


Punem fasolea bătută în vasul de prezentare și presărăm peste ea, boia de ardei dulce.


Între timp, ceapa tocată mărunt, e pusă la călit în ulei și se rumenește amestecând în permanență, ca să nu se ardă!


După ce s-a rumenit uniform, se scoate din tigaie, se întinde uniform cu o lingură peste fasolea bătută!


Vasul se pune la frigider.
Se servește rece!


Fasole bătută cu garnitură de ceapă călită ... Done!

POFTĂ BUNĂ!

PREPARAT GARANTAT DE:


5 comentarii:

  1. O bunatate fasolea pregatita asa.O zi buna iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  2. @DiaMar:
    Și eu îți doresc o zi bună!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  3. O minunatie! Astazi vom "presta"! Ca tot incepe postul!

    RăspundețiȘtergere
  4. cu fasolea batuta il cuceresc pe sotul meu de fiecare data, e mort dupa ea! ... mai ales daca arunc pe langa si un carnat de casa!
    deosebite retetele de pe blog!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Andreea Elena:
    Iti multumesc de aprecieri!
    Sper sa te mai rasfat si cu alte preparate, cu care apoi, tu sa-l cuceresti pe sotul tau!
    :)

    RăspundețiȘtergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!