Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

25 iunie 2010

Pui Mooshi


Reteta asiatica, simpla de gatit, cu mai multe ingrediente crocante. De aici si denumirea produsului “mooshi”, cuvant care in traducere ar insemna lemn sau lemnos.

Ingrediente pentru 2 persoane:
1-2 piepti de pui (~ 400 gr)
3 oua de gaina
4 catei de usturoi, tocat marunt
2-3 cm de ghimbir proaspat, ras
1 castravecior murat, pe care il taiem cubulete mici
½ ardei iute, tocat marunt
½ ardei iute rosu, feliat pe diagonala, pentru ornat
ciuperci urechi de lemn (cantitate dupa preferinte)
½ ardei gras rosu (sau morcov), taiat in cubulete mici
½ dovlecel (optional) taiat cubulete mici
½ borcan de muguri de soia, clatiti in apa rece si scursi bine, taiati marunt
10-15 feliute de bambus din conserva (optional), maruntit
2 linguri de sos de soia light
2 linguri de ulei de arahide
1-2 lingurite ulei de susan
piper alb dupa gust
2 linguri de vin de orez (sau vin alb sec)
3-4 frunze de salata spalate bine si sterse pe prosop de hartie
50-60 gr de alune prajite sau alune Caju, maruntite


Preparare:
Pentru inceput, luam ciupercile “Urechile de Lemn”, fiind ciuperci uscate, le punem intrun bol mai mare, turnam apa fiarta peste ele si le lasam la hidratat 20 de minute. Dupa ce s-au hidratat, taiem in bucati mai mici ciupercile care sunt mari si le curatam de eventualele parti lemnoase pe care le pot avea (puteti sa folositi si alte ciuperci in cazul in care nu gasiti “Urechi de Lemn”).
Apoi spalam pieptul de pui si il stergem pe un prosop de hartie. Luam un satar si taiem, prima data, carnea in fasii subtiri, dupa care o tocam marunt, marunt cu satarul. Punem carnea astfel tocata deoparte.
Incingem wokul si punem o lingura de uleiul de arahide la incalzit.
In timp ce uleiul se incinge, luam oualele, le spargem intrun bol, le batem bine si facem o omleta mai pufoasa si mai maruntita – ca sa va fie mai usor la sfarsitul prepararii puiului Mooshi - amestecand tot timpul in wok (sa nu o faceti ca pe o omleta romaneasca, o omleta consistenta si groasa). Punem omleta deoparte
Completam in wok uleiul si punem la prajit ghimbirul, usturoiul si ardeiul iute. Le prajim la foc iute 1 minut, atat cat sa-si lase aromele si sa nu se arda.
Carnea de pui tocata, o punem in wok si o prajim stir fry pana isi schimba culoarea (fiind foarte marunt tocata, carnea e deja prajita in acel moment). Adaugam vinul si amestecam bine ca aroma vinului sa se absoarba in carne. Adaugam ardeiul gras rosu (sau morcovul – dupa preferinte), mugurii de bambus si mugurii de soia. Se amesteca din nou.
Adaugam acum si ciupercile “Urechi de Lemn”, pentru a intensifica structura crocanta a produsului. Amestecam din nou foarte bine.
Castraveciorii murati ii punem abia in acest moment in wok, pentru ca sunt mult mai moi decat celelalte legume si nu vrem sa le stricam structura. Castraveciorii murati vor da acel iz de  acrisor al preparatului. In functie de gusturi, puteti sa mariti cantitatea de castravecior murat.
La final punem omleta care am preparat-o la inceput si am lasat-o deoparte. Amestecam in asa fel incat sa maruntim si omleta (amestecam mai mult prin “ridicarea paletei”, nu prin rotatii, pentru ca ati putea avea surpriza sa constatati ca ati facut un “piure”!)
Turnam in acest moment sosul de soia light, uleiul de susam (are o aroma deosebita de “afumat”) si presaram cu piperul alb.
Retragem tigaia de pe foc.


Montam pe farfurii produsul, pe frunze de salata, presarand si alunele (sau alune Caju – cum am folosit eu, pentru ca aceste alune au o structura mai putin dura).


Mooshi de pui (se poate incerca si cu carne de porc), se poate pastra la frigider si cand dorim sa o servim, doar se reincalzeste si se serveste pe frunze de salata!

POFTA BUNA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!