Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

28 ianuarie 2011

Laksa cu creveti - supă de referinţă în bucătăria asiatică


Conform Wikipedia, Laksa este o supă picantă de tăiţei din regiunea Peranakan, a cărei bucătărie tradiţională este o fuziune de elemente din bucătăria Chinezească şi Malay, care se regăsesc şi în Malaysia şi Singapore şi într-o măsură mai mică masură în Indonezia.
Tot în Wikipedia, se spune că originea numelui acestei supe este neclara. Dar totuşi se crede că provine din limba Sanscrită, lakshas însemnând "o sută de mii (100.000)", reprezentând practic numărul foarte mare de ingrediente folosite la prepararea.


Şi cum la noi, achiziţia majorităţii ingredientelor exotice e practic imposibilă, am preferat să cumpăr acest plic (foto dreapta) cu ingredientele necesare la prepararea supei.
Eu am cumpărat plicul din Bucureşti, de la magazinul Ki-Life, dar îl puteţi acum achiziţiona şi de pe internet:
http://www.asianhomegourmet-online.ro
Si acum, haideţi să vedem de ce mai avem nevoie! Chiar dacă pe plicul cu pricina, stă scris că e pentru 3 persoane, eu am folosit amestecul de arome şi condimente, doar pentru 2 persoane.

Ingrediente pentru 2 persoane:
1 plic de Laksa (pastă)
20 de creveţi proaspeţi (nu prefierţi, nu congelaţi)
1 cutie de 250 ml lapte de cocos
½ pungă de tăiţei de orez, fieţi si răciţi
2 linguri de ulei de arahide sau de floarea soarelui
2 limete (una pentru suc, a doua pentru ornare)
1 ardei iute roşu tocat foarte marunt, pentru cine doreşte mai picant, decât ce oferă pasta Laksa.
1 linguriţă de germeni de soia (eu folosesc pentru mine germeni de schinduf (scade glicemia))
zahăr după preferinţă
verdeaţă (coriandru sau pătrunjel pentru voi, ceapă verde pentru mine).

Preparare:
Cu miraculoasa pungă în care găsim toate elementele necesare (deja făcute pastă) pentru a face supa, prepararea acestei delicioase supe este o joacă de copil. Cel mai bine ar fi să avem restul ingredientelor! Un fleac!
Pentru început, spălăm forte bine creveţii şi îi lăsăm la scurs.


Îi decorticăm, separăm carnea de crustă, de picioruşe şi de capul crevetelui şi le punem în două boluri separate.
Cozile creveţilor, le despicăm uşor pe partea superioară şi scoatem acel firişor negru, deoarece acela este intestinul crevetelui.


Cochilia şi capetele creveţilor, le punem deoparte, le mai clătim cu apă rece şi le pregătim pentru prăjire. Aroma lor este mult mai puternică decât aroma care o lasă doar carnea crevetelui la tratamentul termic (prăjire sau fierbere).


Acum putem scoate şi punguţa care se află în plicul Laksa. O vedeţi în splendoarea ei în poza de jos.


Pregătim un wok, încingem uleiul în el şi adăugăm cochiliile şi capetele creveţilor. Când încep să sfârâie uşor, adăugăm puţină apă fiartă. Lăsăm să fiarbă doar câteva minute (2-3 minute), până când acestea capătă o culoare rozalie.


Le scotem din wok, eventual prin strecurare (preferabil) şi "supa" aromată pe care am obţinut-o, o lăsăm deocamdată deoparte.
Încingem din nou wokul şi adăugăm smântâna de cocos (adică, partea mai groasă şi mai grasă din cutie) şi o lăsăm să se topească (nu folosim nici un fel de grăsime, deoarece smântâna de cocos este oricum grasă).


Adăugăm în laptele de cocos pasta de Laksa. Şi amestecăm foarte bine până se omogenizează.


Turnăm şi restul de lapte de cocos (inclusiv partea apoasă). Omogenizăm toate elementele. Sucul de la limetă, îl adăugăm spre sfârşit, în cantităţi mici şi gustăm sosul.
În funcţie de ce gust vrem să obţinem, mai completăm cu componenţi de genul suc de limetă, zahăr sau ardei iute tocat, până considerăm că sosul e pe gustul nostru! OK?


Cât stau pe foc mic laptele de cocos, limetă, zahăr şi pasta de Laksa pentru "contopirea" tuturor aromelor, fierbem creveţii decorticaţi (max. 2 minute) în "supa" în care au fiert cochiliile creveţilor. Când carnea creveţilor a devenit rozalie le scoatem întrun bol. Nu le fierbeţi prea tare, deoarece carnea se întăreşte la o fierbere mai îndelungată.
Scoateţi creveţii fierţi şi păstraţi "supa"! Are o aromă deosebită şi puternică de crevete. 


Acum e momentul să amestecăm supa de creveţi, care tocmai s-a făcut cu sosul de lapte de cocos şi pasta Laksa şi restul ingredientelor pe care le-aţi adăugat în funcţie de gusturile dvs.


Pastele de orez, pe care le-am fiert înainte, le aşezăm în farfuriile de servire.


Lângă tăiţeii de orez fiert, adăugăm creveţii şi peste toate astea, turnăm supa Laksa.
Garnisim cu o felie mai serioasă de limetă, verdeaţă şi ardei iute roşu.
Presărăm şi germenii de soia (schinduf - din partea mea) pentru decorul de prezentare şi o textură crocantă.


Laksa cu creveţi - supă de referinţă în bucătăria asiatică ... Done!

POFTĂ BUNĂ!


5 comentarii:

  1. demential arata,e tot ce am a spune!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. @alison:
    Ca de obicei, ma coplesesti cu laudele!
    Multumesc si de data asta!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce mai e de spus? Imi place mult ca ai dat explicatii detaliate si cum se pot folosi toate partile de la creveti pentru un gust cat mai original. Nu pot sa ratez asa ceva, asa ca pe langa lapte praf din cocos o sa iau si pasta cu pricina de la Ki-life. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Elena:
    Multumesc pentru aprecieri!
    In legatura cu reteta, te-as ruga sa folosesti lapte de cocos natur, nu praf!
    Il gasesti la Mega Image sau la Selgros!
    In cutii de TetraPak sau la conserve! Ar fi cel mai indicat!

    Daca il folosesti pe cel "praf" nu garantez de un rezultat "deosebit"!
    :)
    Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai, laptele praf este pentru niste verrine mai speciale pe care vreau sa le incerc, nu pentru aceasta reteta. N-as strica asa ceva! Lapte de cocos am din "Dragonul Rosu", din cel pentru mancaruri, nu pentru deserturi. Cel putin asa scrie pe cutie...

    RăspundețiȘtergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!