Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

21 iulie 2010

Pui Sichuan


O reteta simpla, gustoasa, si repede de preparat. In reteta originala se serveste cu orez, dar eu am facut-o cu legume prajite in wok, pentru a mai schimba un pic din tipicul "orez". Nu spun ca nu-mi place orezul facut in stil chinezesc, dar de fiecare data, gatesc ce imi sugereaza baiatul meu, Cristi.
Si hai sa vedem de ce avem nevoie:

Ingrediente pentru 2 persoane:
6 copanele superioare de pui, dezosati si fara piele
2 lingurite de otet de orez
6 linguri de sos de soia
3 linguri de amidon
2 lingurite de zahar brun
1 lingurita de piper Sichuan macinat proaspat (nu e iute, dar are o aroma extrem de placuta si bogata)
½ cana cu apa
3 catei de usturoi, tocat
4 cepe verzi - partea alba, taiata in bucatele de 2 cm, partea verde tocata marunt pentru ornat
1 linguri de ulei de arahide

Piper Sichuan

Pentru garnitura:
½ ardei gras rosu
½ ardei gras verde
½ zucchini verde
½ zucchini portocaliu
½ borcan de muguri de soia
12 ciuperci "urechi de lemn"
1 lingura de ulei de arahide

Preparare:
Pentru inceput, punem ciupercile urechi de lemn (le gasiti doar sub forma deshidratata) intrun bol si turnam peste ele apa fierbinte, pentru a le hidrata, si le tinem cel putin 30 de minute.
Spalam pulpele de pui in apa rece, le stergem cu prosoape de hartie si le taiem cubulete.
Luam o punga, punem bucatile de pui in ea si turnam amidonul peste carne. Agitam bine punga in asa fel incat toate bucatelele de carne sa fie acoperite de amidon.


Pentru garnitura, taiem juliene ardeii si zuchinii. Ciupercile hidratate, le taiem in bucati mai mici si eliminam din ele, partea mai lemnoasa a ciupercii.
Mugurii de soia, ii spalam bine si ii punem intro strecuratoare, pentru a se scurge apa.
Ceapa verde o tocam marunt - partea verde - si partea alba o taiem in bucati de cel mult 2 cm.
Intrun wok, punem uleiul de arahide la incins, si punem usturoiul la prajit. Cum incepe sa-si lase aroma prin bucatarie, punem si carnea de pui si amestecam bine in asa fel incat carnea sa devina rumena.


Intre timp, pregatim sosul de soia, otetul de orez, zaharul si apa. Eu am dizolvat zaharul in apa fierbinte (daca am pune apa rece in tigaie, am stopa pentru circa 30 de secunde procesul de prajire). Adaugam toate aceste ingrediente in tigaia cu carnea de pui. Micsoram flacara si amestecam permanent in tigaie, pana cand, sosul scade aproape complet.


In timp ce carnea se lasa sa fiarba in sosul din tigaue, preparam garnitura asa cum am facut-o de mai multe ori, dar o repetam acum:
Incingem wokul si punem uleiul de arahide la incalzit. Toate legumele taiate julien, se introduc in wok si se prajesc, amestecandu-se permanent. Dupa maxim 2 minute, introducem ciupercile "Urechi de Lemn" si mugurii de soia si mai prajim inca 30 de secunde, doar atat cat sa se incinga si ele.


In tigaia cu carnea de pui, punem acum piperul Sichuan si ceapa verde (partea alba). Si mai prajim maxim 1 minut. Facem montajul pe farfurie, si ornam cu ceapa verde.


Pui Sichuan ... Done.

POFTA BUNA!



2 comentarii:

  1. Papa arata foarte bine ... multumim de idei. Doar un comment, fara suparare:
    NU EXISTA "orez facut in stil chinezesc". Orezul in "stil chinezesc" este orez fiert. ATAT. Fara sare, piper ori alte condimente.Fara legume printre. Doar orez fiert. Aditional, pe langa orez, in alte vase, vine si 'papa' propriu-zisa. Asta ti-o spune cineva care are ceva "antrenament" culinar in Changping, Peking, China.
    Spor in wok :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc de sezizare!
    Pacat ca te-ai semnat Anonim!
    Poate mai aveam cate ceva de discutat (in stil constructiv, desigur).
    :)

    RăspundețiȘtergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!