Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

14 iulie 2010

Pui cu sos de tarhon si ciuperci champignon



















O reteta foarte simplu de realizat, gustoasa si fara prea multe complicatii de aprovizionare!
Si pentru ca e vara, e bine sa folosim verdeturi proaspete, adica in cazul acesta, tarhon proaspat.


Ingrediente pentru 2 persoane:
1 piept de pui, fara piele si dezosat
3 linguri de ulei de masline
1 legatura de tarhon proaspat
500 g ciuperci champignon
100 g unt
100 ml vin alb sec
2 lingurite de amidon alimentar stins in apa rece
sofran
sare

Preparare:
Pieptul de pui, se spala, se sterge cu un prosop de hartie si se taie in doua, fiecare parte a pieptului de pui, devenind astfel portia de carne pentru o persoana.
Ciupercile se curata de pielita, se spala (oricum dupa curatare trebuie tinute in apa rece pentru a nu se oxida - se inchid la culoare, devenind inestetice) si se taie in 4 (in sferturi)!
Se pune o tigaie pe foc mediu, se incalzeste, se pune jumatate din unt si dupa ce acesta s-a topit si a inceput sa sfaraie, punem ciupercile in tigaie. Se condimenteaza cu sare dupa gust, dar si pentru a ajuta ciupercile sa-si lase mai repede apa. Daca aveti un capac de sticla, il punem peste tigaia cu ciuperci si lasam la calit (fiert).
Intro alta tigaie vom prepara puiul. Punem tigaia pe un foc mediu, turnam uleiul de masline si cand acesta se incinge, punem cateva crengute de tarhon proaspat, pentru aromarea uleiului si cele doua bucati de piept de pui. Prajim 3-4 minute pe fiecare parte (sau mai mult daca e nevoie) pana se rumeneste carnea.
In timp ce puiul se prajeste, ciupercile se calesc, facem sosul.

Sosul:
Intro tigaita mica, punem untul ramas si incalzim tigaia pana ce acesta se topeste. Turnam vinul si adaugam sofranul pentru a da acea culoare galbuie sosului. Abia acum, luam cat mai multe frunze de tarhon, fara tulpina, si le adaugam in acest amestec. Lasam sa dea un clocot, dam flacara aragazului mai mica si amestecam foarte bine sosul, pana se mai evapora din vin si sosul scade. 
Din amestecul de amidon si apa, punem cam 4 lingurite in sos, pentru al face cat mai gros, mai cremos. Amestecam sosul in continuare pana la consistenta dorita. Putem si gusta din cand in cand din el, pentru a vedea daca mai e necesar sa adaugam cateva frunze de tarhon, pentru a da in evidenta aroma si gustul acrisor al acestuia.

Revenim la ciupercile care se calesc. Daca doriti o aroma mai deosebita a acestora (asa cum ne place si noua) puneti 2-3 lingurite de sos de soia sweet (dulce) si mai lasati pe foc, amestecand continuu, maxim 30 de secunde. In clipa aceasta ele sunt bune de pus in farfurie.
Montajul pe farfurie se face simplu: luam putin sos si "tragem" niste dungulite de la un cap la altul a farfuriei. Carnea o punem in mijlocul acesteia, iar pe margine, presaram ciupercile calite. Sosul de tarhon, se pune peste carnea de pui.
Pentru ornare, puteti sa puneti o crenguta de tarhon proaspat (eu din graba, am uitat)! 






























Puiul su sos de tarhon si garnitura de ciuperci champignon ...... Done!

POFTA BUNA!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!