Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

23 iulie 2010

Pui cu "5 arome" Chow Main


O reteta din regiunea Sichuan, foarte aromata si picanta. De fapt numele Chow Main inseamna in limba Chineza (Mandarina) Taitei Prajiti Rapid. Si asta pentru ca vom folosi taitei de grau (galbui la culoare) si nu taitei de orez, care sunt albi spre transparent. Deci reteta s-ar numi practic: "Taitei prajiti cu pui in 5 arome"
Dar sa vedem de ce avem nevoie:

Ingrediente pentru 2-3 persoane:
1 piept de pui dezosat si fara piele
2 lingurite de condiment "5 arome" (amestec chinezesc de condimente: piper de Sichuan,            cuisoare, scortisoara, anason si fenicul)
2 linguri de sos de soia "dark"
2 linguri de sos de chilli picant
2 lingurite de ulei de susan
1 lingura sos de soia normal
1 lingura de faina
1/2 ardei gras rosu
1/2 ardei gras verde
1/2 ardei gras galben
1/2 de zucchini verde
1/2 zucchini galben
4 cepe verzi
1/3 din borcanul de germenii de soia
2 linguri de ulei de arahide
100 g de taitei de grau
sare

Preparare:
Spalam pieptul de pui in apa rece, il stergem cu un prosop de hartie si-l taiem in fasii subtiri. Punem bucatile de carne intrun bol si presaram peste carne amestecul de condimente "5 arome", sosul de soia "dark" si sosul de chilli. Daca vreti reteta mai picanta, puteti pune mai mult sos de chilli fata de reteta mea. 


Le amestecam bine si lasam in aceasta marinada 30 de minute.


In timp ce carnea se marineaza, punem la fiert taiteii, in apa cu sare si cu timpul recomandat de producator. Dupa ce s-au fiert, se scurg de apa, se clatesc cu apa rece si stropim cu foarte putin ulei de susan pentru a nu se lipi intre ei, dar si pentru aroma de afumat pe care o da uleiul de susan. Amestecam taiteii.


Legumele (ardeii, ceapa, zucchini) le taiem julien pe toate. Germenii de soia, le scoatem din borcan si le spalam cu apa rece si le scurgem de apa cu o strecuratoare.
Revenim la carne, dupa cele 30 de minute de marinare. Luam faina si presaram peste carne si amestecam dinnou foarte bine, pana ce faina se depune peste carnea marinata. Este un mic secret de a pastra carnea mai suculenta (mai ales in cazul in care e taiata foarte subtire in fasii lungi).
Incingem wokul si uleiul de arahide. Punem carnea la prajit. Prajiti carnea pana se rumeneste si sa nu va fie frica de culoarea maro pe care o prezinta, pentru ca asa ar trebui sa fie carnea cu faina pe ea.


Cand carnea e rumena, punem in wok toate legumele taiate juliene. Le prajim amestecand acum continuu  inca 1 minut.


Adaugam si germenii de soia.
Taiteii pregatiti anterior, se adauga in wok si amestecam foarte bine toata aceasta compozitie inca 1 minut.


Mai adaugam si ceapa verde, taiata in diagonala, punem sosul de soia nornal in wok si restul de ulei de susan. Si desigur, totul se amesteca bine inca 30 de secunde.
Scoatem wokul de pe foc si punem in farfurie.


Pui cu "5 arome" Chow Main ... Done!

POFTA BUNA!

Sugestii:
Condimentul chinezesc "5 arome" se mai poate gasi in supermarketuri sau in magazinele chinezesti sau arabesti.


4 comentarii:

  1. in sfarsit am gasit un blog cu retete chinezesti, felicitari!!! de unde pot cumpara (Bucuresti), ingrediente specifice acestor retete?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. In Bucuresti se gasesc foarte usor in urmatoarele locatii:
    1. Piata Amzei, magazinul Ki-Life
    2. In en-groul chinezesc Dragonul Rosu 5, la etaj
    3. Pe sos Colentina mai este un mag. chinezesc! Nu stiu exact unde. Daca imi aduc aminte e chiar intro intersectie semaforizata! (nu mai stiu exact ca eu nu sunt bucurestean!)
    4. Magazinele naturiste (sunt chiar bine aprovizionate, dar le "gasesti" sub forma de ceaiuri sau medicamente! Dar sunt 100% naturale!
    Pentru Curcuma, intrebati de Turmeric, pt ca s-a importat in tara cu denumirea din engleza!

    RăspundețiȘtergere
  3. va multumesc pt raspuns, in seara asta gatesc chinezeste! sper sa-mi iasa :)

    RăspundețiȘtergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!