Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

2 decembrie 2011

"Taverna Lipoveanului" Ploiesti, zona Cina

Epopea ”Și azi stăm fără gaze” continuă!
Trăiască nesimțiții de la Distrigaz Ploiești!
Să le dea Domnul să aibe niște Sărbători (de Iarnă) de COȘMAR!!!
Iar eu sunt nevoit să continui peripețiile culinare prin diferite locații din oraș.

Azi, la recomandarea unui prieten, care a văzut cât am suferit că m-am dus la Da Vinci, mi-am luat inima în dinți și am pornit conform indicațiilor prețioase primite de la acesta, întro nouă aventură ploieșteană prin restaurantele din oraș!
Destinația indicată: Taverna Lipoveanului, din zona Cina!
Zis și făcut! Nu a fost de loc greu să o găsesc! E chiar lângă unul din magazinele falimentare a lui Patriciu, Mic.ro din cartier. Și cred că toată lumea din zonă știe acest magazin! Așa că, implicit știe de acest mic restaurant!
Prima impresie care o ai la intrare, este că, îți trezește amintirea micilor restaurante (taverne) pe care le-am văzut și le-am frecventat când am fost în Grecia sau Turcia.


Doar câteva mese (cam 40 de locuri) rustice și un bar. Pe mese cu câte o față de masă albă, sunt aranjate paharele de vin.
Ospătarul vine imediat cu Meniurile în mână.
Când l-am deschis, mi s-a luminat fața: în fine, văd un meniu care nu are sute de preparate! Câteva ciorbe, câteva antreuri reci și calde, câteva feluri principale. Majoritatea fiind preparate din pește (din speciile pe care eu personal le ador - pești autohtoni (crap, caras, somn, știucă, șalău)).
Urmează o mică listă cu preparate din pui și porc (la care nici măcar n-am avut curiozitatea să mă uit - aveam ce-mi trebuia)!

Doar pe lista de vinuri mi-am aruncat privirea și am ales instantaneu vinul care vroiam să-l savurez lângă preparatele de pește: Zghihara de Huși (vin alb sec, exact ce pot și vreau să am lângă preparate de pește!).


Am întrebat ospătarul dacă peștele e proaspăt. Mi-a răspuns ca da.
În această clipă, patronul tavernei s-a apropiat de noi și ne-a garanta acest lucru.
El și frații lui, aduc personal peștele din Deltă (viu), îl curăță, îl porționează pe cel mare și apoi îl congelează în mod casnic (nu industrial, că ăla e plin de apă, care fragmentează fibra și fac ca peștele să nu mai fie bine făcut). Iar peștele pe care o să-l servim azi e adus acum 2 zile.
Așa că, am comandat:
- Platou Lipovenesc;
- Platou Lipovenesc de Prăjeală de pește (pentru 2 persoane).

Și acum, să vă spun ce conțin aceste platouri!
Platoul Lipovenesc (antreu rece):

  1. Piftie din piept de gâscă
  2. Icre de știucă
  3. Zacuscă din pește
  4. Burtă de crap afumată
  5. Brânză de burduf lipovenească
  6. Ceapă roșie
Icrele, zacusca și peștele afumat, au fost făcute chiar de proprietar, el fiind în același timp și bucătarul locației.


Sincer vă spun, au fost delicioase! N-am lăsat nimic în farfurie!

Platoul Lipovenesc de Prăjeală de Pește (pentru 2 persoane):

  1. Doi carași mari (după părerea mea în jur de 300g fiecare)
  2. Două burți de crap grase
  3. Patru bucăți de somn
  4. Două mămăliguțe aburinde
  5. Mujdei de usturoi


Chiar dacă, după primul fel, eram aproape sătui, nu ne-am dat la o parte pentru a savura acest Platou. Carnea dulce a crapului și a carasului au fost perfecte lângă bucățile delicioase și grase de somn.
Nota de plată a fost ”subțirică” pe lângă platourile astea îmbelșugate!
Toată servirea inclusiv sticla de vin (de 25 de lei) a fost doar 105 lei (pentru 2 persoane).
Înțelegeți ce vreau să spun?

Și când toate erau gata, ospătarul ne-a adus un bol cu apă caldă cu feliuțe de lămâie tăiate, pentru a ne ”spăla” degețelele cu care am mai smotocit peștele. Mai rar așa ceva chiar și prin restaurantele mari!


La sfârșit, ce să vă mai povestesc?
Mi-am petrecut o după-amiază deosebită, am mâncat foarte bine și mult și ieftin!
Conform punctajului de estimare a restaurantelor, pot fără modestie, să dat 4 stele!
Chiar dacă locația nu e de ”lux”, m-am simțit foarte bine!
O să revin de câte ori o să pot (și îmi fac eu timp!)


NOTĂ:
1 stea = foarte jalnic
2 stele = jalnic
3 stele = bunicel
4 stele = bun
5 stele = foarte bun


7 comentarii:

  1. Mi se pare bataie de joc cum
    prea ars, e preparat pestele

    RăspundețiȘtergere
  2. @Sugacu Victor:
    Întradevăr, doar ți se pare!
    A fost foarte gustos și bine făcut după părerea mea!
    Dar e doar a mea!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Super bun acest platou;imi ploua in gura
    felicitari si ai votul meu!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am incercat duminica. Restaurantul nu mai exista. Iar pozele de mai sus, in mod uimitor sunt aceleasi cu cele de pe un site de reclama in care apare si acest restaurant :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Faptul ca Restaurantul nu mai exista la ora asta, nu e din vina mea!
    Multe restaurante in vremurile astea, nu prea au clienti si cine are si o chirie de platit pe spatiu, nu cred ca poate rezista!
    In schimb pozele, au fost furate de pe blogul meu, asta-i clar!
    Deoarece se vede foarte clar ca la mine apar cu watermarkul Icre Negre, iar la ceilalti apare peste Icre Negre, www.bla-bla-bla.ro!
    Va multumesc ca mi-ati atras atentia asupra acestui furt ordinar!
    :)

    PS
    Incercati pe viitor, sa va si identificati macar cu un singur nume! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vorbit deja cu proprietarii acelui site si amiabil au hotarat sa scoata pozele care sunt proprietatea mea!
      Inca odata va multumesc pentru sezizare!
      :)

      Ștergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!