Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

1 februarie 2011

Muschi de porc cu bacon, zucchini si ciuperci champignion




Este o reţetă specifica nordului Italiei, la care eu, ca de obicei, am mai adăugat ceva. Şi anume, ciupercile champignion. Ca să fie cât de cât mai apropiată gustului nostru (dacă pot spune asta).

Ingrediente pentru 1 persoană:
1 muşchi de porc (circa 800g) 
½ dintrun zucchini (pe care îl tăiem fâşii de aprox. 1 cm şi alte bucăţi le tăiem în "diagonală")
10 ciuperci champignion proaspeţi (sau eventual, scoase dintro conservă)
2-3 linguri de ulei de măsline
½ lamaie (coaja rasă de la)
100 ml de vin alb sec
50 ml de cogniac de 5 stele
25 g unt
2 căţei de usturoi, curăţaţi şi zdrobiţi cu lama cuţitului.
2 crenguţe de rozmarin (1 la prăjire, 1 pentru ornat)
sare şi piper, după gust

Preparare:
Spălăm muşchiuleţul de porc şi îl degresăm bine. Îl ştergem pe un prosop de hârtie şi îl tăiem in felii, care să nu fie mai mici decât lăţimea feliei de bacon.


Fiecare bucăţică de muşchiuleţ, se înveleşte întro felie de bacon. Înca odată precizez ca acele bucăţi de muşchi să aibă aceaşi grosime ca şi lăţimea baconului!


Încingem o tigaie şi punem un pic de ulei de măsline la încălzit.


Când uleiul e încins, adăugam usturoiul, pentru a aroma uleiul şi al pregăti pentru preparatul final. Să nu-l lasati sa se ardă, căci astfel vom avea un gust amar în farfurie!


Când aroma usturoiului prăjit s-a răspândit în bucătărie, adăugăm muşchiul de porc cu bacon.


Lăsăm astfel muşchiul la rumenit circa 2-3 minute, după care îl întoarcem pe partea cealaltă. Cei doi căţei de usturoi, după ce s-au rumenit pe ambele părţi, îi scoatem pe a farfurie şi-i păstrăm pentru "montaj".


După ce întoarcem bucăţile de muşchi, putem adăuga şi o crenguţă de rozmarin, pentru îmbunătăţirea aromei uleiului în care se prăjeşte.


Trebuie să întoarcem carnea de atâtea ori, de câte ori avem nevoie, pentru ca ea să fie bine pătrunsă pe exterior (rumenă, dar în acelaşi timp şi moale la atingere). În acest stadiu, carnea este crudă în interior. Aş putea să tai o bucată de muşchi să facem o investigaţie pe această temă, dar mai bine mă credeţi pe cuvânt!


Când întradevăr considerăm că am ajuns la rumenirea care e cea mai bună, e timpul să flambăm carnea cu un cogniac foarte bun, ca să se pătrundă aroma acestuia in carne!


OK! Am flambat carnea şi acuma efectiv o scoatem din tigaie şi o punem întro altă tigăiţă mai mică. Acum începem să pregătim prepararea termică pentru pătrunderea şi prepararea carnii şi în interiorul ei. În tigăiţa mică, turnăm vinul alb sec şi lăsăm la un foc mic, să "fiarbă" 4-5 minute, de fapt până când sosul de vin scade foarte mult.

 

În tigaia în care am prăjit carnea, adăugăm puţin ulei de măsline, lăsăm să se încingă şi adăugăm şi untul, pentru a da o aromă specifică şi pentru a nu se ardă uleiul de măsline folosit! Gustul va fi deosebit!
Adăugăm şi zucchiniul tăiat - tăiem doar părţile exterioare dovlecelului (al zucchiniului), mijlocul plin de seminţe al dovlecelului zucchini, îl putem arunca, aşa că, jumătate din el, partea verde, îl tăiem în fâşii de circa 1 cm grosime, cealaltă jumatate îl tăiem in diagonala feliei şi adăugăm desigur şi ciupercile spălate bine, din conservă.


Practic, acum mai facem o îmbunătăţire a aromei produsului. Mai adăugăm un pic de cogniac (fără flambare) astfel încât, se va forma în ea un sos caramelizat, cu o aromă puternică de cogniac, deosebit de plăcută la gust.


Şi cum la zucchini, merge foarte bine o aromă suplimentară şi anume cea de lămâie, radem coaja a unei jumătăţi de lămâi peste amestecul de ciuperci şi zucchini, care se rumeneşte întrun minunat sos de cogniac!


Atenţie foarte mare la prăjirea acelor felii de zucchini. Ele trebuie să ia culoarea cărnii, nu să se ardă. Aşa că, le întoarceţi de pe o parte pe ala, până sunt rumenite frumos pe ambele părţi. Aşa ar trebui să arate şi ciupercile. Eu reuşesc treaba asta, dar e din cauza experienţei, voi ar trebui să o faceţi mult mai atent dacă o faceţi prima dată!

Montajul pe farfurie, îl facem simplu.
Punem bucăţile de muşchi cu bacon in farfurie, formând "un pătrat", iar în mijlocul lor, adăugăm garnitura de zucchini şi ciuperci champignion, iar usturoiul rumenit, îl adăugăm punându-l pe două bucăţi de carne. Asezonăm cu sare şi piper după gust.


Turnăm peste carne şi garnitură, sosul rezultat la prăjirea cărnii, dar şi cea care a rămas în urma "fierberii" ei în vin (practic un adevărat sos de vin)


Ornăm la sfârşit cu crenguţa de rozmarin pregătită special pentru asta.


Acum puteţi vedea, ca la tăierea muşchiului de porc, carnea arată impecabil şi în interior, asta înseamnă că, procesul termic de gătire prin prăjire şi "fierbere în vin" au fost bine coordonate, iar produsul final este întradevăr fenomenal de gustos!


Muşchi de porc cu bacon, zucchini şi ciuperci champignion ... Done!

POFTĂ BUNĂ!

PS
GARANTAT DE MARCEL IORGA



7 comentarii:

  1. Un adevarat "regal"! Ca de obicei! Ar fi fost anormal sa fie altfel!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Jeni:
    :) Merci!
    :) Esti foarte amabila si draguta!

    RăspundețiȘtergere
  3. daca-i facuta de tine nu ma indoiesc de deliciosenie!si eu care ma gindeam la niste saint jaques...:)

    RăspundețiȘtergere
  4. @alison:
    :)
    Daca mai gasesc niste Saint Jaques la Metro (ca vad ca numai acolo le putem gasi), promit sa fac ceva "delicios" din ele!
    :)
    Merci de apreciere!
    Apropo, abia astept sa fac sushi cu icre Rosii!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata ca deja mi s-a facut foame:)))...si la mine e abia 10h.Felicitari!Pana astazi n-am stiut care-i rozmarinul,prin tarile calde se cheama romero si creste prin toate gardurile...la noi unde se gaseste?

    RăspundețiȘtergere
  6. Rozmarinul la noi se gaseste la supermarket!
    Dar eu il am plantat in ghiveci "la geam"!
    :)

    RăspundețiȘtergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!