Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

30 martie 2011

Piept de rata cu garnitura de fructe


Ingrediente pentru 2 persoane:
1 piept de raţă dezosat
½ linguriţă de maghiran (măcinat, din plic)
½ linguriţă de rozmarin
5 boabe de ienupăr
½ linguriţă de praf de ghimbir (sau 2 cm de ghimbir proaspăt)
½ linguriţă de sare
1-1½ lingură de ulei de floarea soarelui
4-5 caise confiate
4-5 prune confiate
4-5 curmale confiate
4-5 smochine confiate

½ linguriţă de scorţişoară măcinată (eu am mai pus şi un stick mic de scorţişoară)
2-3 cuişoare
150 g de struguri negri proaspeţi
100 ml de vin alb sec
½ linguriţă de amidon
200 ml de apă fierbinte
1 fir de ceapă verde, tăiat subţire pentru ornat
o bucăţică de ardei gras roşu, mărunţit, pentru ornat

Preparare:
Precizez de la început, că la rozmarin, am folosit rozmarinul proaspăt ce creşte la mine în bucătărie, pe care l-am tocat foarte mărunt. De asemenea, am folosit ghimbir proaspăt răzuit, în locul celui uscat din plic. Am considerat că astfel, aromele sunt mai puternice şi oferă un gust mult mai atractiv. Dar nu-i nici o problemă dacă folosiţi şi ingredientele acestea, luate din plicurile speciale, care se vând prin magazine.

Întrun mojar zdrobim boabele de ienupăr.

Ienupăr zdrobit în mojar
Amestecăm maghiranul, ienupărul, rozmarinul, ghimbirul, sarea şi uleiul, până facem o pastă cât de cât omogenă.

Amestecul de mirodenii pentru marinarea pieptului de raţă

Cu amestecul obţinut, frecăm bine pieptul de raţă, pe ambele părţi, şi lăsăm la rece cel puţin 20 de minute, ca să se pătrundă aromele în carnea de raţă.


Cât stă pieptul de raţă în frigider, putem să ne ocupăm de fructele confiate (uscate).


Le tocăm în bucăţele mici şi le punem deocamdată deoparte.


După ce am lăsat carnea la "marinat", o scoatem şi o punem întro tigaie cu pielea în sus. Nu e nevoie de ulei în această tigaie, deoarece pieptul de raţă a fost deja uns cu mirodeniile care sunt impregnate în ulei dar şi de faptul ca pieptul de raţă este foarte gras şi-şi va lăsa propria grăsime în tigaie, în care se va prăji raţa. Introducem tigaia în cuptorul preîncălzit la 180-190ºC.
Din 15 în 15 minute, scoatem tigaia, stropim pieptul cu grăsimea din tigaie şi o mai întoarcem din când în când de pe o parte pe alta.


Între timp, preparăm garnitura. Fructele confiate, cuişoarele şi scorţişoara le amestecăm cu apa şi vinul alb şi la foc mic le punem să fiarbă uşor.


După ce fierb circa 20 de minute, le scoatem de pe foc, şi separăm cu ajutorul unei site, fructele de zeamă.


Fructele astfel fierte le punem deoparte.


În zeama în care au fiert, adăugăm strugurii şi mai fierbem maxim 10 minute. La sfârşit, adăugăm amidonul dizolvat în 2 linguriţe de apă şi fructele deja fierte în prealabil. Omogenizăm bine, până se îngroaşă un pic sosul.


Când pieptul de raţă e gata, se taie felii şi le aşezăm pe o farfurie. Adăugăm garnitura de fructe cu vin şi adăugăm, pentru o culoare frumoasă şi aspect "comercial" ceapa verde mărunţită (sau ceva frunzuliţe de pătrunjel, pentru cei ce-l agrează) şi ardeiul gras roşu.


Se poate servi şi o garnitură de cartofi copţi sau orez.


Piept de raţă cu garnitură de fructe ... Done!

POFTĂ BUNĂ!

PREPARAT GARANTAT DE:


2 comentarii:

  1. De 3 zile de cand s-a postat "preparatul" niciun comentariu! E clar! Ne-a lasat Marcel fara cuvinte! Si nu e prima oara!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Jeni:
    E buna poanta pentru 1 Aprilie!
    :))

    RăspundețiȘtergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!