Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

13 februarie 2011

Dorada cu sos de rodii


Sper să nu vă uitaţi la poza de început cu multă atenţie! La cum arată peştele, parcă aş fi mâncat un Pirania fioros! Uitaţi-vă ce dinţi are şi practic, forma capului e hidoasă! Dar să trecem peste asta şi să aveţi încredere în mine, când vă spun că sigur e unul din cei trei peşti dorada, achiziţionaţi astăzi! Hihihi!
Deci, trecem la lucruri mai serioase şi începem:

O reţetă deosebit de gustoasă şi chiar foarte aromată. De provenienţă orientală (folosită mai ales în Israel), apreciată în general de popoarele unde rodia creşte în voie şi e considerată simbolul virtuţi.
Dorada Regală, cum i se spune acestui peşte la noi în ţară, este un peşte cu o carne fermă, dulce, aromată, un peşte cu foarte puţine oase, cu o carne albă şi slaba, tocmai bună pentru astfel de preparete.
O reţetă perfect sănătoasă, mai ales că prin folosirea rodiei şi a ierburilor aromatice, acestui preparat i se aduce un plus de aromă şi distincţie aparte.

Ingrediente pentru 3 persoane:
3 peşti Dorada (de circa 400g fiecare)
5-6 linguri de sos de rodii
½ de cană de sâmburi "graşi şi copţi" de rodie
1 ceapă roşie mică, tocată mărunt
3-4 căţei de usturoi, tocaţi mărunt
½ de lămâie, sucul de la
¼ de linguriţă de coajă rasă de lămâie
12-15 frunze proaspete de busuioc, tocate mărunt
1 linguriţă de sos Tabasco (sau după preferinţă, mai mult sau mai puţin)
2-3 linguriţe de zahăr
100 ml de apă
sare de mare, proaspăt măcinată
piper negru proaspăt măcinat


Cred că nu trebuie să vă mai amintesc, că primul lucru care trebuie să-l facem, este să curăţăm peştele de solzi şi de organe (inclusiv să scoatem urechile),să-l spălăm bine şi să-l ştergem pe prosoape de hârtie.


Crestăm de câteva ori, pe fiecare parte peştele, cu un cuţit bine ascuţit ca să pătrundem în carne cât mai adânc posibil.
Asezonăm cu sare şi piper proaspăt măcinat fiecare parte a peştelui, inclusiv interiorul lui.
Trecem la "marinarea" peştelui. Folosim 2 linguri de sos de rodii întrun bol mic şi o pensulă de bucătărie, pentru a unge cât mai bine carnea (pielea exterioară), dar mai ales dorim ca acest sos de rodii să pătrundă în crestăturile făcute în carne. Sosul de rodii va frăgezii carnea de peşte şi îi va da o aromă deosebită.


După ce am uns peştele cu sosul de rodii peste tot, folosim folii de aluminiu pentru a "împacheta" peştele ca să stea la marinat şi apoi să-l punem la copt în cuptor.


Foaia de aluminiu, o ungem bine cu ulei de măsline pentru ca, peştele să nu se prindă de ea în timpul coacerii. Rulăm folia peste peşte şi o închidem cât mai ermetic posibil. Uleiul, sosul de rodii şi zeama care o lasă peştele la copt, ar trebui să se amestece şi să se infuzeze între ele. Va rezulta un grozav sos, pe care îl vom folosi pentru aromarea produsului.


În acest stadiu, lăsăm peştele la marinat maxim 3 ore (minim 1 oră).
OK! Marinarea e aproape gata! Incingem până atunci cuptorul la 180ºC. Introducem tava cu peştii noştri în cuptor pentru minim 45 de minute.


Acum e timpul să ne ocupăm de sosul pe care o să-l folosim pentru garnisirea peştilor. Ca atare, încingem la foc mediu ulei de măsline şi rumenim ceapa şi usturoiul, cam 1-2 minute.


Adăugăm apa, sosul de rodii rămas, coaja rasă de la lămâie, zeama de la lămâie şi sosul de Tabasco. Amestecăm bine şi lăsăm să scadă şi să se îngroaşe puţin.


Sosul scăzut şi îngroşat, îl strecurăm printro sită şi îl repunem pe foc mic şi mai lăsăm la scăzut, dar foarte puţin! Dacă e nevoie, mai adăugăm puţină apă, pentru a da o cantitate mai mare de sos şi o vâscozitate mai mică.


Busuiocul spălat şi scurs de apă, îl tăiem mărunt. 
Din rodie, scoatem seminţele zemoase, circa ½ de cană şi când luăm tigaia de pe foc, adăugăm busuiocul şi seminţele de rodie în tigaie şi omogenizăm bine.
Acum e momentul să gustăm sosul. Şi în funcţie de cum am vrea să iasă, mai adăugăm sos Tabasco, zahăr sau sos de rodii. Echilibrăm astfel aromele şi gusturile dulce-iute-acru, după gustul fiecăruia!


Au trecut cele 45 de minute de copt a Doradei în cuptor. Scoatem peştele din cuptor, despachetăm din folia de aluminiu, punem peştele copt în farfurie, turnăm peste el zeama care a rezultat în timpul coacerii şi turnăm sosul de rodii pregătit anterior.
Drept garnitură, eu am folosit (şi cred că merge foarte bine combinaţia asta), ceapă prăjită în bere!


Dorada cu sos de rodii ... Done!

POFTĂ BUNĂ!



4 comentarii:

  1. Astazi mi-am incantat musafirii la pranz cu dorada in sos de rodii a ta..stii ca eu am facut o pasiune ascunsa pentru rodii de-a lungul timpului..:))A fost o nebunie,o,oooooo "orgie culinara"..Bahus ne-a blagoslovit cu un vin alb:CAPELLANIA MURRIETA...Felicitari Marcel!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Adina:
    ma bucur foarte mult ca, te-am inspirat cu reteta mea si mai ales ca musafirii tai au fost incantati de priceperea ta culinara!
    Succes si in continuare!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Suna delicios, abia astept sa prepar si eu pestele dupa aceasta reteta! :)

    RăspundețiȘtergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!