Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

8 octombrie 2011

Raci fierti si serviti cu sos "O Mie de Insule"


Ieri am arătat cum se prepară acest sos minunat şi foarte simplu de făcut.
Acum nu avem de făcut decât să-l savurăm alături de un alt minunat preparat: cozile de raci fierţi.
Reţeta nu presupune cantităţi fixe din ingrediente. 
Vă puteţi folosi de orice cantitate doriţi de raci vii*) şi de orice cantitate de sos!
Eu am ales 16 raci mari şi frumoşi şi cât mai vii posibili. Oricum, când am ajuns acasă, i-am pus în chiuvetă şi am lăsat să curgă ceva apă rece peste ei, ca să se "învioreze".


Luaţi o oală mai mare în care o să fierbeţi racii. Aduceţi apa la fierbere şi adăugaţi o linguriţă de sare.
Luaţi racii şi puneţi-i direct în oala cu apă clocotindă.


Fierbeţi racii în cantităţi care să nu vă umpleţi oala. Îi fierbeţi circa 3-4 minute, până când carapacea lor devine roşie la culoare.


Dacă fierbeţi racii mai mult de 5 minute, carnea devine tare şi îşi pierde mult din savoarea ei de delicatesă.
Carnea racului e alb-rozalie, cu un gust asemănător ca de homari/lobster. De obicei se consumă carnea din coada racului şi carnea din interiorul cleştilor.
Rupem coada (o detaşăm faţă de capul racului) şi o decorticăm. Cleştii cei mari se rup şi se desfac în două, până scoatem carbea din interior. 
Nu uitaţi să scoateţi firişorul negru de pe spatele cozii (exact ca la creveţi) cu ajutorul unui cuţit mic şi ascuţit, cu care tăiem uşor carnea de pe partea superioară a cozii (acela de fapt este intestinul racului).
Separăm toate aceste bucăţele suculente de carne de rac şi pe punem în farfurie.
Turnăm sosul peste carne. Nu ne mai rămâne decât să ne înfruptăm din aceste două delikatese!



Raci fierţi şi serviţi cu sos "O Mie de Insule" ... Done!

POFTĂ BUNĂ!

----------------------------------------------
*) Atenţie, racii trebuie să fie vii, nu morţi, chiar dacă unii consideră că racii morţi sub 4-5 ore, încă mai sunt comestibili! (personal nu aş recomanda asta!)



Deosebirea racilor fierti morţi faţă de cei fierţi vii se face în funcţie de ţinuta cozii:
la racii fierţi vii, coada este încovoiată şi rigidă, iar la racii fierţi morţi, coada este moale şi extinsă.

PREPARAT GARANTAT DE:



5 comentarii:

  1. Arată demențial racii ăia și cred că ai mai dărâmat un mit despre cât de dificil și de complicat este să gătești raci.

    Felicitări, coane!

    RăspundețiȘtergere
  2. Merci Andi!
    Sper sa te bucuri si tu de dulceata carnii lor, cat mai curand!
    Fir intins!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte explicita reteta ta si f buna

    RăspundețiȘtergere
  4. cum se face sosul o mie de insule?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă ați fi fost mai atent, ați fi găsit imediat sosul!
      Iată linkul:
      http://www.icre-negre.ro/2011/10/sosul-dresingul-o-mie-de-insule.html

      :)

      Ștergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!