Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

26 ianuarie 2011

Rulouri Imperiale cu sos Nuoc Cham


O reţetă reprezentativă a bucătăriei Vietnameze, Rulourile Imperiale sunt echivalentul Rulourilor De Primăvară a bucătăriei Chinezeşti. Dar se spune că sunt mai sănătoase!
Şi desigur, că vom face un sos specific acestei bucătării: Nuoc Cham (sos dulce - iute - acrişor), poate cel mai cunoscut sos care se mănâncă la orice fel de preparat din bucataria vietnameză (salate, carne la grătar şi desigur rulouri).


Ingrediente pentru compoziţia rulourilor:
1 pungă de "hârtie de orez" - se poate procura din supermarketuri
½ pachet de tăiţei de orez
16 creveţi cruzi (nu prefierti şi nici congelaţi - ne trebuie aromă proaspătă!)
½ piept de pui tăiat în bucăţi nu prea mici dar nici prea mari
1 morcov
1 ceapă roşie medie tocată mărunt
3 fire de ceapă verde, tocate mărunt
4 căţei de usturoi
3-4 ciuperci urechi de lemn deshidratate
1 lingură de sos de peşte
1 "vârf de cuţit" de piper alb
1 ou bătut pentru "lipirea" foilor de orez
ulei de floarea soarelui, cantitatea o stabiliţi singuri, în funcţie de dimensiunea wokului, având în vedere că se prăjesc în stil "deep fry".

Îngrediente pentru sosul Nuoc Cham:
2 linguri suc de limetă sau lămâie
2 linguri sos de peşte
2 linguriţe de zahăr
2 căţei de usturoi tocaţi mărunt
1 linguriţă de pastă de ardei iuţi
1 ardei iute roşu, tocat mărunt
50 ml de apă

Prepararea rulourilor şi a sosului Nuoc Cham:
Ca să puteţi face ori ce fel de rulou din bucătăria asiatică (că e chinezească, vietnameză, thailandeză etc.), vă trebuie să aveţi aşa numita "hârtie de orez" (rice paper) pe care o puteţi achiziţiona din supermarketuri (Selgros, Carrefour etc).
Eu vă prezint în fotografia de mai jos, un tip de "Rice Paper" (cel pe care l-am folosit), dar pe piaţă am văzut şi alte firme producătoare. Aşa că, puteţi cumpăra orice fel de hârtie de orez. Ce am avut eu, erau foi rotunde (alţii le fac pătrate) care sunt foarte subţiri, crocante şi puţin transparente şi pe care trebuie să le punem să se umezească întrun vas cu apă rece, câteva secunde, după care le scoateţi şi le puneţi pe un prosop de hârtie, pentru a se scurge surplusul de apă, iar "hârtia" să rămână doar uşor umedă.


Aşa că, să trecem la treaba serioasă!
Fierbem (sau punem în apă fiartă) tăiţeii de orez. În timp ce aceşti tăiţei se înmoaie, îi testăm în aşa fel încât să în scoatem în stil "al dente". Şi atunci când suntem siguri că pastele sunt aşa cum vrem, le scoatem (sau scurgem apa) şi le punem întro strecurătoare. Apoi sub un jet de apă rece, le ţinem câteva zeci de secunde pentru ai răci şi a le "opri fierberea".
Le punem deoparte, intrun bol mai mare, unde o să adăugăm şi celelalte ingrediente.
În mod asemănător o să procedăm şi cu ciupercile urechi de lemn. Ciupercile uscate, le punem întun bol în care turnăm apă clocotită şi le lăsăm minim 30 de minute să se hidrateze.
Răzuim mărunt morcovul. Îl punem în bol, lângă tăiţei.
Ciupercile urechi de lemn, le scoatem din apa în care s-au hidratat (atenţie, cresc aprox. de 3 ori in volum), le îndepărtăm partea lemnoasă, şi îi tăiem în fâşii subţiri. Destinaţia: bolul cu tăiţei şi morcov!
Ceapa roşie şi cea verde le mărunţim şi ... cu ele în acelaşi bol!
A rămas usturoiul. Pentru aromă! Îl tocăm nu prea mărunt şi în bol cu el.


Nu ne mai rămâne decâ să punem sosul de peşte (care e şi componenta sărată) să presărăm un vârf de cuţit de piper alb şi să amestecăm toate aceste ingrediente până se omogenitează.


Acum, compoziţia de tăiţei şi legume pentru rulouri e gata şi o punem deoparte.
Ne rămâne de făcut compoziţia din carne de pui şi creveţi.
Creveţii proaspeţi îi spălăm foarte bine în apă rece. Decojim creveţii (îi scoatem capul prin răsucire - capul trebuie aruncat pentru că folosim doar coada lui - îi decorticăm de picioruşe şi solzi). Pe spatele cozii crevetelui, se observă o dungă neagră la culoare. Acela este intestinul. Cu un cuţit mic şi bine ascuţit, tăiem în lungul spinării crevetele, nu prea adânc şi scoatem acest firişor negru. Acum considerăm că şi crevetele nostru decorticat e gata pentru preparare. Carnea lui e de culoare gri-albăstruie, aromată şi foarte gustoasă.


Introducem cărnurile în tocător şi cu doar câteva "impulsuri" scurte (3 sau 4, în funcţie de tocătorul fiecăruia), tocăm carnea (dacă ţineţi apăsat butonul mai mult, riscaţi să aveţi deasupra carne netocată şi mai jos, carnea tocată ca o pastă)


Acum totul e pregătit pentru a prelucra rulourile.
Amestecăm carnea şi legumele şi tăiţeii până obţinem o pastă omogenă.
Luăm o foaie de hârtie de orez, punem cam 2 linguriţe de amestec şi facem rulada (cât mai strâns posibil, fără multe "pungi" cu aer în interior!) Rulăm puţin, marginile dreapta şi stânga le suprapunem spre interior şi rulăm pâna la capăt. Pentru ca rulourile să rămână închise, ungem cu o pensulă capătul ruloului şi "închidem" ruloul.


Nu-i aşa că arată frumos?

Rulourile astfel făcute le punem întrun platou şi le lăsăm 10 minute. La un fel de "odihnă"!
Astfel avem timp să facem repede sosul Nuoc Cham.
Şi începem să stoarcem întrun bol, zeama de la limetă şi introducem şi sosul de peşte. Adăugăm zahărul şi amestecăm până ce acesta se dizolvă. Acum putem adăuga pasta de ardei iuţi, usturoiul şi ardeiul iute tocat. Amestecam bine. Obţinem un sos destul de gros şi foarte aromat şi condimentat.
În funcţie de cum îl doriţi, adăugaţi componentele care le vreţi mai bine reprezentate gustului dvs. Zeamă de limetă, dacă doriţi mai acru, pastă de ardei, dacă doriţi mai iute sau zahăr, dacă doriţi un sos mai dulceag. După preferinţele fiecăruia, jucaţi-vă cu aromele cum vreţi!


Şi pentru că avem nevoie de un sos mai apos, adăugăm apa. Şi gata sosul.


Întrun wok sau tigaie mai adâncă, adăugăm ulei atât cât să ne permită să prăjim rulourile  în ulei mult (deep fry). Când uleiul s-a incins, la circa 190ºC, adăugăm cu atenţie rulourile (atâtea cât încap - nu-i nevoie să le faceţi pe toate deodată, ci în câte reprize puteţi. Dacă uleiul este mai rece când introducem rulourile, acestea se vor îmbiba cu ulei şi nu vrem să obţinem rulouri uleioase ci crocante pe exterior şi moale-pufos în interior!


Întoarceţi rulourile pe toate părţile, ca să fie uniform rumenite.


După ce s-au rumenit, le scoateţi şi le puneţi pe un prosop de hârtie pentru aşi lăsa surplusul de ulei


Când rulourile sunt prăjite frumos, puneţi-le pe platouri sau farfurii, ornaţi-le cu ceva verdeaţă, aduce-ţi şi sosul Nuoc Cham alături pe masă, şi  serviţi-le înmuiate în acest sos, calde!


Rulouri Imperiale cu sos Nuoc Cham ... Done!

POFTĂ BUNĂ!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!