Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

13 noiembrie 2011

Scrumbie la cuptor ... cu garnitura si salata speciale (3 retete in 1)


Ingrediente pentru 3 persoane:
3 scrumbii curățate de solzi și eviscerate, spălate bine și șterse cu prosoape de hârtie
sare și piper, după gust
ulei de floarea soarelui, câteva picături care vor stropi peștii
½ lămâie, feliată


Pentru garnitură:
1 praz mic (partea verde), tăiat mărunt tip solzișori
1 lingură ulei de măsline
50 g de unt
100 ml de smântână pentru gătit 32%
50 g de brânză Roquefort (eu folosesc Paladin)

Pentru salată:
½ de varză roșie mică, tocată
½ de măr tăiat felii subțiri
10 nuci (miezul de la), ușor prăjite
100 g de brânză Roquefort tăiată cubulețe
2 linguri de oțet de mere cu miere
2 linguri de ulei de măsline
¼ linguriță de piper alb măcinat

Preparare:
Scrumbiile curățate, spălate și șterse bine, se crestează pe ambele părți. În primul rând pentru a mărunți oasele și pentru a se pătrundă bine când stă în cuptor (cu ocazia asta își lasă și din grăsimea care o au - fiind știut că scrumbia e un pește foarte gras).
Întro tavă de cuptor, punem o foaie de hârtie de copt și așezăm peștii.


Încingem cuptorul la 180°C, setăm timpul la 30 de minute și introducem scrumbiile pentru coacere.
În timpul asta ne ocupăm de garnitură!
Întro tigaie încinsă, turnăm uleiul, punem untul. Când untul s-a topit și începe să sfârâie, punem prazul și-l călim ușor.
Nu puneți sare în preparate, decât la sfârșit, după gustul fiecăruia, pentru că brânza Roquefort e deja sărată!!! E valabil și pentru salată!


Când prazul se înmoaie, dăm focul la minim, turnăm smântâna și avem grija să mestecăm tot timpul.


După 2-3 minute, punem în compoziție și brânza Roquefort.


Continuăm să amestecăm până se topește brânza și face un preparat cremos.
Acum, pregătim repede salata.
Întrun vas, punem varza tăiată, mărul, stropim cu ulei, oțetul de mere cu miere, presărăm piperul alb, amestecăm ușor. Adăugăm nucile și brânza Roquefort. Amestecăm dinnou ușurel, pentru omogenizarea aromelor.


Au trecut cele 30 de minute, peștele s-a rumenit exact cât trebuie pentru a fi scos din cuptor și servit.
Scoatem peștele cu atenție să nu-l rupem, ca a devenit foarte fraged (și foarte gustos).


Montăm farfuria cu peștele, garnitura și salata! Ornăm și cu câteva feliuțe de lămâie.


Scrumbie la cuptor cu garnitură de praz în sos de praz cu brânză Roquefort, etc ... Done!

POFTĂ BUNĂ!

PREPARAT GARANTAT DE:

2 comentarii:

  1. vai de mine si de mine,asta trebuie sa fie o bunatate !ce combinatie tare !imi place mult scrumbia,pacat ca se gaseste asa de rar,asa ca de obicei mancam scrumbie cand mergem la mare.e o carciumioara in 2 mai,unde se face o scrumbie la gratar foarte buna.

    RăspundețiȘtergere
  2. @pansy:
    scrumbia asa facuta e ... "mortala"!!!
    :)
    Mai ales garnitura speciala....!
    :)

    RăspundețiȘtergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!