Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

11 decembrie 2013

Coniacul și gradele lui de calitate: XO, VSOP, VS etc., etc.



Eu apreciez foarte mult să beau un coniac bun, atunci când am ocazia (nu fac aici reclamă la Davidoff - e doar o fotografie reprezentativă pentru ce postez). Poate chiar în detrimentul renumitului whisky, pe care toată lumea ți-l oferă la petreceri sau întâlniri mai mult sau mai puțin protocolare. Coniacul (cognac – scrierea corectă), este o băutură alcoolică tare, deosebită, aromată și delicată, greu de produs, ce durează cel puțin doi ani, până când licoarea din bobul de strugure se transformă în coniac. Iar coniacul se produce prin dubla distilare a anumitor sorturi de vinuri, printr-o metodă descoperită de către un cavaler francez, Jacques de la Croix-Maron.
Remarcăm de fiecare dată când cumpărăm o sticlă de coniac, că sunt ”catalogate” cu 3, 5 sau 7 ”stele”. Instinctul ne spune că, făcând comparație cu stelele de la hoteluri, cu cât un coniac are mai multe stele, cu atât trebuie să fie mai bun și mai rafinat! Dar dacă în loc de stele, observăm că sunt ”etichetate” cu niște inițiale?
De aceea sunt convins că foarte mulți dintre voi, v-aţi întrebat la un moment dat, ce înseamnă acele inițialele de pe sticlele de coniac, adică acel XO, VSOP, VS sau alte ”calificative”! Pentru că și eu la rândul meu mi-am pus aceeași întrebare la un moment dat! Ei bine, aceste inițiale reprezintă gradele oficiale de calitate a coniacului, care au fost stabilite de BNIC (Bureau National Interprofessionnel du Cognac).
XO este un calificativ acordat coniacului și înseamnă Extra Old. Coniacul XO este învechit cel putin 6 ani, dar durata medie de îmbătrânire este de 20 de ani.
VSOP înseamnă Very Special Old Pale şi înseamnă că soiurile de coniac tânăr sunt păstrate „sa îmbătrânească” cel puţin 4 ani în butoaie de lemn, însă lemnul din care sunt făcute butoaiele de coniac este mult mai batrân şi foarte bine uscat.
VS înseamnă Very Special (sau 3 ”stele”) este acordat coniacului tânăr care este păstrat cel puţin doi ani la învechit în butoaie.
Alte asemenea calificative sunt Napoleon, Extra, Vieux, Vieille Réserve sau Hors d’âge. Toate aceste calificative se referă la vechimea coniacului, la perioada cât este lăsat la îmbătrânit.
Spre exemplu calificativul Napoleon este plasat de către BNIC cam la acelasi nivel cu un calificativ XO însă este considerat ca fiind undeva între VSOP şi XO.



Calificativul Extra este acordat coniacului vechi de cel puţin 6 ani, însă de obicei coniacurile Extra sunt mai vechi decât Napoleon sau XO.





Hors d’âge (care înseamnă ”fără vârstă” în limba franceză) este considerat la același nivel cu XO, însă producătorii de coniac acordă acest calificativ coniacurilor foarte fine, de înaltă calitate, învechite peste scala oficială a coniacurilor.






Vieille Réserve are aceeaşi semnificaţie, de peste XO.








Vieux este undeva între VSOP şi XO. Din câte se cunoaște, nici o casa producătoare de coniac nu face toate aceste grade de calitate a coniacului.

Un alt criteriu care stabilește gradele de calitate ale coniacului, sunt podgoriile unde au crescut strugurii din care este făcut coniacul respectiv.
Coniacul poate fi distilat din vinuri făcute doar din anumite soiuri de struguri (Ugni Blanc, Folle Blanche, Saint Emillion și Colombard) şi după ce vinul din aceşti struguri este distilat de două ori, băutura rezultată trebuie învechită cel puţin doi ani înainte să poată fi numită coniac.
În țara noastră, zonele viticole și soiurile potrivite în această direcție s-au dovedit a fi: Odobești  și  Panciu (Plăvaie, Galbena de Odobești), zona Sibiului și podgoria Apold (Fetească RegalăIordană),  Drăgășani (Bășicată, Braghină, Gordan) și Huși (Plăvaie, Zghihară). Neputând folosi denumirea Coniac/Cognac (conform legii apelațiunii de origine, coniac/cognac se numesc numai produsele obținute, după același procedeu, în regiunea Cognac din Franța), noi folosim denumirea Vinars. Un alt sinonim este Brandy.


Sursa: wikipedia.org


3 comentarii:

  1. Foarte interesant articolul!

    RăspundețiȘtergere
  2. buna ziua sunt de la formatia Ballroom Taraf si as avea o intrebare :se poate folosi simbolurile xo,vsop etc si la alte produse sau denumiri de brand facand referire la varsta etc?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Această ”notificare” s-a împământânit la Cognac... (sau corespondenții lui).
      Alți producători de băuturi alcoolice folosesc direct ”vârsta” băuturii...
      Chiar și producătorii români, folosesc la ”vinul ars” anii de îmbătrânire. 12, 18, 25, 30 de ani...!
      Ca și la whisky...
      Pentru că e mai simplu...!
      :)

      Ștergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!