
Eu apreciez foarte mult să beau un coniac bun, atunci când am ocazia (nu fac aici reclamă la Davidoff - e doar o fotografie reprezentativă pentru ce postez). Poate chiar în detrimentul renumitului whisky, pe care toată
lumea ți-l oferă la petreceri sau întâlniri mai mult sau mai puțin protocolare.
Coniacul (cognac – scrierea corectă),
este o băutură alcoolică tare, deosebită, aromată și delicată, greu de produs,
ce durează cel puțin doi ani, până când licoarea din bobul de strugure se
transformă în coniac. Iar coniacul se produce prin dubla distilare a anumitor
sorturi de vinuri, printr-o metodă descoperită de către un cavaler francez, Jacques
de la Croix-Maron.
Remarcăm de fiecare dată când cumpărăm o sticlă de
coniac, că sunt ”catalogate” cu 3, 5 sau 7 ”stele”. Instinctul ne spune că,
făcând comparație cu stelele de la hoteluri, cu cât un coniac are mai multe
stele, cu atât trebuie să fie mai bun și mai rafinat! Dar dacă în loc de stele,
observăm că sunt ”etichetate” cu niște inițiale?
De aceea sunt convins că foarte mulți dintre voi, v-aţi
întrebat la un moment dat, ce înseamnă acele inițialele de pe sticlele de
coniac, adică acel XO, VSOP, VS sau alte ”calificative”! Pentru că și eu la rândul meu mi-am pus
aceeași întrebare la un moment dat! Ei bine, aceste inițiale reprezintă gradele
oficiale de calitate a coniacului, care au fost stabilite de BNIC (Bureau
National Interprofessionnel du Cognac).
XO este un calificativ
acordat coniacului și înseamnă Extra Old. Coniacul XO este învechit
cel putin 6 ani, dar durata medie de îmbătrânire este de 20 de ani.
VSOP înseamnă Very
Special Old Pale şi înseamnă că soiurile de coniac tânăr sunt păstrate
„sa îmbătrânească” cel puţin 4 ani în butoaie de lemn, însă lemnul din care
sunt făcute butoaiele de coniac este mult mai batrân şi foarte bine uscat.
VS înseamnă Very
Special (sau 3 ”stele”) este acordat coniacului tânăr care este
păstrat cel puţin doi ani la învechit în butoaie.
Alte asemenea calificative sunt Napoleon, Extra, Vieux, Vieille Réserve sau Hors d’âge. Toate
aceste calificative se referă la vechimea coniacului, la perioada cât este
lăsat la îmbătrânit.
Spre exemplu calificativul Napoleon este plasat de către BNIC cam la acelasi nivel cu un
calificativ XO însă este considerat ca fiind undeva între VSOP şi XO.
Coniacul poate fi distilat din vinuri făcute doar din
anumite soiuri de struguri (Ugni Blanc, Folle Blanche, Saint Emillion și Colombard) şi după
ce vinul din aceşti struguri este distilat de două ori, băutura rezultată
trebuie învechită cel puţin doi ani înainte să poată fi numită coniac.
În țara noastră, zonele viticole și soiurile potrivite în această direcție s-au dovedit a fi: Odobești și Panciu (Plăvaie, Galbena de Odobești), zona Sibiului și podgoria Apold (Fetească Regală, Iordană), Drăgășani (Bășicată, Braghină, Gordan) și Huși (Plăvaie, Zghihară). Neputând folosi denumirea Coniac/Cognac (conform legii apelațiunii de origine, coniac/cognac se numesc numai produsele obținute, după același procedeu, în regiunea Cognac din Franța), noi folosim denumirea Vinars. Un alt sinonim este Brandy.
În țara noastră, zonele viticole și soiurile potrivite în această direcție s-au dovedit a fi: Odobești și Panciu (Plăvaie, Galbena de Odobești), zona Sibiului și podgoria Apold (Fetească Regală, Iordană), Drăgășani (Bășicată, Braghină, Gordan) și Huși (Plăvaie, Zghihară). Neputând folosi denumirea Coniac/Cognac (conform legii apelațiunii de origine, coniac/cognac se numesc numai produsele obținute, după același procedeu, în regiunea Cognac din Franța), noi folosim denumirea Vinars. Un alt sinonim este Brandy.
Foarte interesant articolul!
RăspundețiȘtergerebuna ziua sunt de la formatia Ballroom Taraf si as avea o intrebare :se poate folosi simbolurile xo,vsop etc si la alte produse sau denumiri de brand facand referire la varsta etc?
RăspundețiȘtergereAceastă ”notificare” s-a împământânit la Cognac... (sau corespondenții lui).
ȘtergereAlți producători de băuturi alcoolice folosesc direct ”vârsta” băuturii...
Chiar și producătorii români, folosesc la ”vinul ars” anii de îmbătrânire. 12, 18, 25, 30 de ani...!
Ca și la whisky...
Pentru că e mai simplu...!
:)