Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

22 decembrie 2013

Cele mai bune vinuri romanesti pentru Crăciun



Cum alegem vinul potrivit pentru Crăciun?
Cel mai indicat ar fi să alegem vinul în funcție de meniul pe care-l avem în seara de Crăciun, în asociere cu preparatele, dar și în funcție de invitați și de tradițiile pe care le perpetuăm în familie. Poate chiar un vin mai scump, nu neaparat în zona noastră de confort financiar, pentru că e o sărbătoare.
Un vin spumant sau chiar o champagne, pentru că sărbătorim un eveniment special ce are loc doar o dată pe an.

Vinul și mâncarea tradițională – cum le combinăm?
Mâncarea tradițională de Crăciun este grasă, sățioasă și vinul trebuie să ajute la procesarea și absorbția grăsimilor și la completarea aromatică a bucatelor de pe masă, și asta dincolo de elementul de eleganță pe care-l conferă cinei de Crăciun.
Vă recomand vinurile roșii, corpolente, cu arome intense de condimente, cu tanini fermi.

Trei vinuri românești pentru Crăciun
Recomand Aligote ca aperitiv, pentru pofta de mâncare. Feteasca Regală lângă antreuri (salata de Boeuf, salata de vinete, curcan sau pui), Novac sau Negru de Drăgășani lângă carnea roșie pe grill fără sosuri grele, și Feteasca Neagră pentru carnea la cuptor. Prăjiturile de casă, lângă o Tămâioasă Românească vinificată demidulce.

Care este vinul perfect pentru cozonac?
Obligatoriu un vin demidulce sau dulce, în funcție de tipul cozonacului. Dacă conține fructe uscate și ciocolată, putem apela chiar la un vin de Porto, un tawny. Pentru un cozonac cu jeleu, poate un Corcova vin alb dulce din Muscat Ottonel și Chardonnay sau dacă conține fructe de pădure și nucă, o Busuioacă de Bohotin de la Crama Basilescu, vin desert.

Ce vinuri să evităm?
Vinurile prea ieftine la raft de la supermarket, pentru că nu oferă certitudinea că sunt vinuri curate, onest vinificate.

Ce vin să alegem dacă vrem să-l oferim cadou?
Firesc ar fi să cunoaștem câte ceva despre persoana căreia îi facem cadoul. Îi place vinul alb, roșu, rose-ul... poate vinul spumant? Dacă dorim să facem un cadou cuiva, normal este să aflăm pentru început ce vin consumă, după care alegem ceva în aceeași marjă de preț sau mai sus, obligatoriu vin de aceeași culoare sau nivel de zahăr rezidual.

De la ce preț pleacă un vin bun?
În general, undeva peste prețul de 20 lei/sticlă putem avea certitudinea că este un vin onest vinificat, curat. Nu ne dorim nici coloranți alimentari și nici potențiatori de aromă. Restul ține de capacitatea și cunoștințele personale de a identifica și de a evalua aromele și calitățile organoleptice ale vinului. Gustul personal este cel mai important criteriu.
De multe ori întâlnesc oameni care-mi spun ca nu se pricep la vin. Dar tot ce trebuie să știe cineva pentru început este dacă îi place sau nu un anume vin. Simplu! Doar atât. Dacă cineva are interesul de a-și dezvolta cunoștințele vis-a-vis de vinuri, poate găsi canalele informaționale pentru a face asta: degustări, cine în asociere mâncare - vin, reviste de specialitate.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!