Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

24 aprilie 2012

Mujdeiul



Oricât de neaoş ar părea, mujdei vine din limba franceză, de la mousse d’ail (spumã de usturoi). Să nu vă mai prind, aşadar, spunând “mujdei de usturoi”.

Mujdeiul este un sos tradițional românesc, folosit cu o deosebită plăcere de români la pește, friptură, la un delicios pui făcut la rotisor, mămăligă, cartofi prăjiți și eventual sarmale (după cum am auzit, dar n-am folosit niciodată) dar și la ciorba de burtă.
Varianta românească a mujdeiului are corespondenți asemănători la alte popoare, precum cele arăbești, dar și în Europa.

Mujdeiul romanesc.
Varianta românească a sosului pe bază de usturoi este mujdeiul.
În România, forma cea mai simplă a acestuia constă din tocarea cățeilor de usturoi și amestecarea acestora cu sare, cu ulei (de obicei ulei de floarea soarelui), dar se folosește mai nou și uleiul de măsline extravirgin, la care se adaugă puțină zeamă de lămâie. Totuși secretul mujdeiului se află în oțetul care-i echilibrează aciditatea și-i diminuează iuțeala usturoiului.
Ingrediente:
Practic, ingredientele le putem considera relative, pentru că sunt multe rețete de mujdei, dar fiecare dintre noi, îl facem în funcție de cum vrem noi să fie sau în funcție de preparatul la care-l servim.
În general avem nevoie de:
* usturoi
* sare
* ulei de măsline
* zeamă de lămâie
* apă minerală
* sare
suplimentar, în funcție de preferințe, se mai folosește smântână sau iaurt.

Preparare:
Curățați usturoiul. Îl pisați fin sau mai bine îl ”stoarceți” prin presa specială pentru usturoi sau îl răzuiți pe rozătoarea mică. Adăugați sare și amestecați foarte bine cu lingura de lemn (preferabil). Adăugați puțină zeamă de lămâie după care turnați ușor uleiul (ca la maioneză, ca să zic). Frecați în continuare dar și adăugați puțin câte puțin ulei dar și zeama de lămâie, până obțineți o pastă albă. Adăugați și puțină apă minerală, pentru mai mult volum și savoare.
Practic în acest moment, mujdeiul trebuie să fie gata și tocmai bun de consumat.
Dar mai sunt unele rețete care mai incorporează acum, pentru consistență și aromă aparte, smântână sau iaurt sau boia de ardei iute. 

Mai sunt și alte tipuri de sosuri de usturoi, dar le vom discuta altă dată!

Mujdeiul ... Done!

POFTĂ BUNĂ!



4 comentarii:

  1. lumea pe aici ii spune .."Alioli"..si ceea ce face romanul,usturoi,sare si apa cum se numeste mujdei dietetic?:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Hei,parca spuneai ca nu-i corect mujdei de usturoi???!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Lulu, asa este!
      Precizarea respectiva am facut-o dupa publicarea acestui articol!
      La vremea aceea, nici eu nu stiam acel lucru...!
      Dar cu toate astea... in articol am vorbil despre "mujdeiul" romanesc...!
      vezi: "Varianta românească a sosului pe bază de usturoi este mujdeiul." etc.
      :)
      Imi pare rau ca n-am completat articolul cu acea precizare...
      Acum ma gandesc pe unde am "ascuns-o", ca s-o rescriu si aici!
      :)

      Ștergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!