Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

12 aprilie 2012

Sosuri pentru carnea de miel (partea a 2-a)



Voi continua să vă prezint (continuarea postării de ieri) cele mai gustoase sosuri care sunt folosite în preparatele din carne de miel. 
Că tot se apropie Paștele.

Sos Pesto din roșii uscate
Ingrediente:
1 cană roșii uscate
4 căței de usturoi
½ linguriță de sare
½ cană ulei de măsline
1 legatură de pătrunjel
1 lingură zeamă de lămâie


Preparare:
Acoperiți roșiile uscate cu apă fierbinte și lăsați-le 20 de minute să se rehidrateze. Scurgeți-le de apă și mărunțiți-le cu un blender. Adăugați usturoiul și pătrunjelul și mărunțiți-le.
Turnați apoi în fir subțire uleiul. Când tot uleiul a fost adăugat, puneți zeama de lămâie și condimentele, dacă mai este cazul. cu sare și piper.



Sos de măcriș
Ingrediente:
2 linguri de unt
2 linguri de făină
1 ceapă
4 linguri cu vârf măcriș proaspăt tăiat
400ml supă de pui sau de zarzavat
1 lingură de oțet de mere
sare și piper

Preparare:
Topiți untul, căliți în el ceapa rasă cât mai mărunt și apoi adăugați făina. Rumeniți-o 3 minute la foc potrivit. Turnați peste ingrediente supa de zarzavat sau de pui, oțetul și amestecați încontinuu, pentru a nu face cocoloașe. Lăsați să fiarbă 5 minute la foc potrivit, după ce ați adăugați și frunzele de măcriș. tăiate cât mai mărunt. Condimentați cu sare și piper.
Treceți sosul fierbinte prin sita metalică, mărunțind bine frunzele. Turnați-l peste preparatul din miel, oaie sau berbecuț sau serviți-l separat.




Sos de mere cu hrean
Ingrediente:
6 mere acrișoare
2 linguri zahăr praf
1 lingură hrean ras cât mai fin
2 linguri oțet de mere
1 lingură zeamă de lămâie
sare și piper


Preparare:
Coaceți merele la cuptor. lăsați-le la răcit, curățați-le de coajă și cotoare și obțineți din pulpa coaptă un piure cât mai fin. Adăugați zahărul, hreanul, ras foarte fin, oțetul și zeama de lămâie. Condimentați cu sare și piper și amestecați ingredientele bine. Dacă sosul este prea gros, se poate subția cu puțin ceai verde concentrat, cu zeamă de lămâie sau cu smântână.

Sos fin acrișor
Ingrediente:
200g de peltea de portocale
1 lămâie
1 portocală (coaja de la)
2 lingurițe muștar
2 lingurițe oțet de mere
50ml vin alb

Preparare:
Fierbeți timp de 5 minute, în 100ml de apă, lămâia curățată de coajă, tăiată în felii, împreună cu coaja rasă de portocală. Separat, amestecați pelteaua de portocale cu vinul și oțetul. Adăugați muștarul, apoi zeama strecurată în care a fiert lămâia.
Amestecați bine ingredientele. Acest sostrebuie turnat călduț peste feliile de friptură de miel.




Sos periperi
Ingrediente:
1 cană de ardei iuți uscați și sfărâmați
1 cană de ulei de măsline
1 cană whiskey
sare și piper




Preparare:
Amestecați ingredientele după ce ați mărunțit bine ardeii și depozitați-le într-o sticlă sau borcan de culoare închisă. Păstrați-le la întuneric 2 luni, apoi puteți să folosiți sosul alături de cărnuri grase.


Sos Chimichurri
Ingrediente:
4 legaturi de pătrunjel verde
2 căpățâni de usturoi
150ml de ulei de măsline
50ml oțet de vin roșu
1 lămâie (sucul de la)
2 cepe roșii
1 lingură de oregano verde
1 lingură piper negru măcinat
1 linguriță de sare

Preparare:
Mărunțiți cât mai fin pătrunjelul, apoi adăugați în blender celelalte ingrediente și mărunțiți-le. Trebuie să obțineți o pastă cât mai fină. Această pastă este potrivită pentru a marina carnea înainte de prăjire, dar se folosește mai ales ca garnitură la carnea prăjită pe grătar.

Și acum, încă o porție de sfaturi (partea a doua)

Sfaturi pentru a prepara sosuri fine
* Dacă a rămas sos, puneți-l într-un vas de sticlă sau de porțelan. Acoperiți-l și țineți-l la frigider. Înainte de servire, reîncălziți sosul în bain-marie.
* Pentru carnea de oaie, berbecuț, miel, cele mai potrivite sosuri sunt cele care au gust acrișor sau amărui.
* Ierburile aromatice cele mai potrivite pentru acest tip de carne sunt tarhonul, rozmarinul, salvia, busuiocul și hreanul.
* Puteți folosi leurda, ceapa chives, ceapa sălbatică, frunzele de usturoi verde în sosurile pentru carnea de miel, oaie sau berbecuș.
* Sosurile care se prepară cu făină se servesc de obicei calde.

Sosuri și sfaturi de la lume adunate și-napoi la lume date, de:



4 comentarii:

  1. Cred ca merg bine si la carnea de ied, asa-i? Nu mananc miel, insa care de ied am tot timpul de la socrii. Numa zi ca merg ca ma si apuc :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Super bune sosurile tale!
    Paste fericit tie si celor dragi tie!

    RăspundețiȘtergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!