Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

11 aprilie 2012

Sosuri pentru carnea de miel (partea 1)


Pentru că încerc în continuare să vă bucur cu diferite preparate și sugestii utile în prepararea mielului de Paște, azi o să vă supun atenției o gamă extraordinară de sosuri, care sunt specifice la preparatele din carne de miel.
O să vă mai dau și sfaturi pentru prepararea acestor sosuri fine.
Nu le-am scos așa, din buzunar, ci le-am găsit în colecția mea de reviste Bucătăria pentru toți, în ediția cu numărul 4 (84) din Aprilie 2009.
Sper să vă bucure aceste sfaturi!




Sos de hrean cu nuci sau migdale
Ingrediente:
500ml lapte
2 linguri făină
50g nuci/migdale mărunțite
1 lingură hrean răzuit fin
1 linguriță zahăr
sare, piper

Preparare:
Fierbeți laptele și turnați-l fierbinte peste făină. Amestecați pentru omogenitate. Puneti din nou vasul pe foc potrivit și adăugați nucile/migdalele, zahărul și lăsați la fiert, amestecând incontinuu pentru a nu se forma cocoloașe.
Când sosul începe să se îngroașe, adăugați hreanul, amestecați ingredientele și luați vasul de pe foc.
Acoperiți sosul pentru 5 minute și apoi puteți să-l serviți cu carnea de miel.
Tips: dacă sosul e prea gros îl puteți subția cu puțin lapte clad.


Sos de ceapă cu vin
Ingrediente:
100ml ulei
5 cepe date pe răzătoarea mică
2 linguri făină
1 lingură oțet
2 linguri apă
200-300ml vin negru
½ linguriță zahăr
3 galbenușuri fierte tari
sare și piper

Preparare:
Caliți ceapa în ulei, presărați apoi deasupra ei făina, rumeniți-o 5 minute și turnați peste amestec oțetul, apa și vinul negru. Adăugați zahărul, sarea și piperul și lăsați să fiarbă la foc potrivit, până obțineți un sos bine omogenizat. Radeți gălbenușurile pe răzătoarea cu ochiuri mici și adăugați-le treptat în sosul luat de pe foc, amestecând încontinuu. Când sosul este omogen, se poate trece printr-o sită pentru a fi cât mai fin.



Sos de tarhon cu lămâie
Ingrediente:
500ml supă de pui sau de zarzavat
1 lămâie (zeama de la)
3 linguri miere
1 legătură de tarhon verde
sare și piper


Preparare:
Rupeți frunzele de pe tulpinile de tarhon și lăsați-le întregi. Tăiați cât mai fin tulpinile de tarhon și puneți-le în supa de pui. Adăugați zeama de lămâie, mierea, piperul și sare după gust. Fierbeți amestecul până când începe să se îngroașe. Adăugați frunzele de tarhon, mai țineți vasul 5 minute pe foc, apoi opriți focul. Acoperiți și lăsați la răcit. Se poate servi rece sau cald la orice mâncare de miel.


Sos de mentă
Ingrediente:
200g frunze verzi de mentă
1 linguriță de patrunjel verde
150ml coniac
150ml smântână
50gr unt
sare și piper

Preparare: Amestecați toate ingredientele și când amestecul este omogen puneți vasul la bain-marie, la foc potrivit timp de 5 min.


Sos de capere
Ingrediente:
2 linguri de unt
2 linguri făină
2 linguri zeamă de lămâie
400ml supă de zarzavat sau de pui
2 linguri capere mari
2 linguri smântână


Preparare:
Topiți untul într-o crăticioară. Adăugați făina, amestecațiși rumeniți-o 3 minute. la foc potrivit. Stingeți cu supa de pui sau de zarzavat. Lăsați să fiarbă. amestecând încontinuu, pentru a nu se forma cocoloașe.
Adăugați zeama de lămâie, smântâna și caperele întregi sau tăiate, după plac.
Mai fierbeți 5 minute, apoi luați vasul de pe foc și lăsați sosul la răcit.

Pentru această primă parte a articolului, vă dau și câteva sfaturi, tot de la Bucatăria pentru toți (prima parte)

Sfaturi pentru a prepara sosuri fine
* Pregătiți sosurile cu puțin timp înainte de a fi servite. Dacă stau prea mult timp înainte de servire, își schimbă culoarea, gustul și se îngroașă prea tare.
* Ingredientele pe care le folosim trebuie să fie ținute cel puțin o jumătate de oră înainte de preparare, la temperatura camerei.
* Dacă în sos se folosește făina, aceasta se rumenește foarte puțin în unt. Nu trebuie să se îngălbemească prea tare la culoare.
* Cât timp sosul fierbe, amestecați ăncontinuu în el, pentru a nu se forma cocoloașe.
* Pentru a obține sosuri fine, treceți îngredientele fierte printr-o sită metalică, frecându-le cu o lingură de lemn.

(Va continua...)






8 comentarii:

  1. Faina colectie de sosuri. Multam, coane!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Marcel,chiar eram intr-o dilema cu mielul,pentru ca vreau ceva deosebit;am si eu aceste reviste(ma vei gasi si pe mine pe acolo!!!)dar am foarte multa treaba si a fost mai usor asa.
    SARBATORI PASCALE LUMINATE IN SUFLET,CU SANATATE SI BUCURI!!

    RăspundețiȘtergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!