Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

2 februarie 2012

Carpaccio de vita cu parmezan


Un antreu deosebit, pe care cu greu îl fac, pentru că nu prea găsesc oricând la magazine, carne de vită feliată special pentru carpaccio. Pentru ca sub acest nume de carpaccio, se servesc felii mari și foarte subțiri de carne.
Carpaccio original se face din carne crudă (mușchi) de vită.
Dar ieri am avut noroc și am apucat ultimul pachețel din galantar!
Așa că la treabă!
Dar înainte de asta, să vă spun cum puteți să faceți singuri carnea pentru carpaccio, la voi casă.
Cumpărați un mușchi de vită fraged (un rasol alb aș recomanda), pe care în general îl gasiți la Metro, la raionul de carne, în pungi de plastic. Poate chiar aveți norocul să-l gasiți chiar maturat (specificația pe etichetă, e cam de genul asta: ”carne ambalată în vid, în atmosferă controlată”, dar nu bag mâna în foc, că specificația asta înseamnă maturare!).
Acest mușchi trebuie frăgezit (maturat), dar dacă nu aveți această posibilitate (să o țineți 14-15 zile în condiții de igienă stricte, la o umiditate și temperatură constantă de 1-2°C, în sângele propriu, fără sare și condimente), cred ca mai bine ori cumpărați carne foarte proaspătă, ori cumpărați mușchiul gata feliat (așa cum am făcut eu).
Carnea se rulează în folie de plastic alimentară și se congelează. După ce s-a congelat bine, feliați cât mai subțire puteți acest mușchi. Dacă aveți un feliator de mezeluri casnic, o să vă ajute foarte mult.
Dacă nu puteți felia foarte subțire, puteți tăia la o grosime de 2 mm, înveliți carnea în folie și cu un bătător de lemn, bateți carnea ușor până se subțiază, fără a rupe fibra.

Ingrediente:
6 feliuțe de carne feliată pentru carpaccio de vită (asta chiar e denumirea din magazine)
1 lingură de ulei de măsline
1 linguriță de sos de rodie
50 g de parmezan feliat subțire
1 limetă (zeama de la)
o mână de frunze de rucolla (dar eu am mai colorat-o cu frunze de radichio rosso, ariccia, songino, adică așa cum erau ele puse întro pungă de salata gata amestecată din comerțul ”socialist”!)
sare și piper, după gust

Preparare:
Prea multe nu mai avem de făcut de acum încolo, dacă sunt cumpărate toate alea!
Uleiul de măsline, zeama de limetă, sosul de rodie, sare și piperul, le punem întrun bol și le batem până o omogenizăm. Facem astfel un dresing.
Luăm carnea feliată, o montăm pe farfurie, luăm o mână de salată, feliuțele de parmezan și le aruncăm peste carnea feliată.
Stropim bine cu dresing și punem la frigider circa 30 de minute, timp în care, aromele dresingului pătrund în carne.
Se mănâncă simplu, ca aperitiv în general!


Carpaccio de vita cu parmezan ... Done!

POFTĂ BUNĂ!

PREPARAT GARANTAT DE:

3 comentarii:

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!