Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

25 februarie 2012

Somon cu icre de somon și piure cu busuioc


Renumele peștelui și l-a făcut singur, datorită gustului apetisant și a aspectului său deosebit (roșu-portocaliu), dar mai ales datorită conținutului faimosului ”Omega 3”, un grup de acizi grași polinesaturați, care oferă beneficii importante pentru sănătate (joacă un rol important în funcționarea creierului, în sănătatea sistemului cardio-vascular, precum și în funcția normală de creștere și dezvoltare).
Așă că astăzi vă propun o rețetă foarte simplă dar cu un efect asupra consumatorilor sau musafirilor voștri, pregătindu-le somon cu icre de somon și piure cu busuioc.

Ingrediente:
250g de fileu de somon
75g de cartofi
10-15 frunze mai măricele de busuioc proaspăt
2 linguri de ulei de măsline extra virgin
1 mână de mix de salată compusă din endivia, frisse, sfecla roșie
2 lingurițe de icre roșii
½ limetă pentru decor (și pentru zeamă)
câteva rondele de ardei kapia pentru decor
sare și piper după gust

Preparare:
Fileul de somon, se spală în apă rece, se șterge prin tamponare cu prosop de hârtie, se scot oasele și se asezonează.


Cartofii de curăță de coajă, se spală se taie cubulețe mai mari și se pun la fiert timp de 15 minute în apă cu sare.
După ce au fiert, se scot, se scurg de apă și împreună cu frunzele de busuioc le punem într-un blender și le mixăm până se omogenizează, iar piureul capătă o culoare ușor verzuie, împrumutată de la frunzele de busuioc, împreună cu aroma lor. Asezonăm.
Între timp, încingem o tigaie cu ulei de măsline și punem la prăjit fileul de somon, la foc mediu, circa 3-4 minute pe fiecare parte.



Dorim prin asta, să facem o crustă crocantă și aurie fileului, dar în interior să rămână suculent și puțin pătruns (chiar dacă rămâne puțin crud, nu e nici un fel de problemă, pentru că, somonul de consumă și crud – mai ales la preparatele japoneze de tip sushi, sashimi, nigiri etc).
În timp de se prăjește somonul, luăm piureul mixat și cu ajutorul unui inel de bucătărie, îl montăm pe farfurie.
Somonul e gata prăjit. Îl scoatem pe un tăietor, îl lăsăm 2 minute să se odihnească și cu ajutorul unui cuțit foarte bine ascuțit, îl tăiem în două cu o tăietură oblică. Formăm astfel o imagine plăcută asupra modului cum a fost pregătit somonul. Miezul trebuie să fie cât mai rozaliu, față de exteriorul fileului, care trebuie să fie auriu spre maroniu.
Salata mixtă, o luăm cu mâna și o punem în farfurie, iar peste ea, montăm cele două bucăți de somon, asimetric.
Icrele roșii le așezăm peste fileuri cu o linguriță, dar și prin farfurie n-ar strica să fie.
Câteva picături de oțet balsamic glaze pe marginea farfuriei, ar fi binevenite pentru decor și gust.


Somon cu icre de somon și piure cu busuioc ... Done!

POFTĂ BUNĂ!

PREPARAT GARANTAT DE:


5 comentarii:

  1. Ce prezentare apetisanta si m-ai dat gata cu pireul de busuioc:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce foame mi sa fãcut!!!aratã super
    Marcel, te invit la provocarea de pe blogul meu, sper sã ti se parã interesant:)

    RăspundețiȘtergere
  3. O combinatie mai rafinata, buna de facut in week-end...

    RăspundețiȘtergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!