Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

2 iunie 2010

Biban de mare cu sos de bere si orez cu avogado

Reteta simpla si foarte gustoasa, care pune in valoare carnea alba a bibanului combinata cu aroma ghimbirului si care isi propune sa combine metoda de gatire sub abur a pestelui urmata de o pregatire a acestuia in tigaia wok si “inecat” in vin, coniac si bere! Suna bine?

Ingrediente pentru 2 portii:
2 bibani de mare a cate aprox. 300g fiecare
5 cm ghimbir taiat in feliute sau betisoare (mai groase)
3 cm ghimbir dat prin razatoare
3-4 cepe verzi taiate in lung
2 linguri de sos de soia
50 ml de vin de orez (sau vin sec alb) in amestec cu 10 ml de cognac 5*
500 ml bere blonda
sare si piper, dupa gust (atentie, sosul de soia e deja sarat)
1 limeta, sucul si coaja rasa
ulei de arahide pentru prajit (sau ulei de floarea soarelui)
150 g orez cu bobul lung, Basmatic, Jasmine sau Thai, fiert cu o zi inainte
1 avocado

Preparare:
Pestele se curata de solzi, de maruntaie si se scot urechile. Se spala bine si se sterge cu un prosop de hartie. Se fac dupa acea pe cele doua parti ale pestelui, crestaturi nu prea adanci si la o distanta de cel mult 2 cm una de alta.
Ghimbirul curatat si taiat in feliute, se introduce in crestaturile facute in peste si in burta acestuia.
Se pune pestele intrun streamer, se pune peste peşte ceapa verde taiata in fişii (mai lasaţi cateva faşii sa ornam la sfarsit), coaja rasa de la limeta si stropim cu vinul de orez.
Se tine pestele in streamer circa 8-10 minute, poate chiar mai mult daca presiunea aburului e mai mica, pentru a se coace in abur. Verificati din cand in cand daca pestele e facut. Cand carnea pestelui s-a inmuiat, se scoate si se pune pe o farfurie, cu sosul format.
Se pune wokul pe foc iute, se incinge si se adauga uleiul. Cand uleiul s-a incins, se pune ghimbirul ras si se prajeste 30 de secunde. Se introduce in wok pestele, se mai pune vinul, si se acopera pestele cu berea blonda. Se tine astfel pestele pe foc mediu, stropindu-l cu sosul de bere pe deasupra. Se tine pe foc pana se evapora aproape intregul continut al sticlei de bere, pentru a forma sosul necesar preparatului. Se poate adauga, spre sfarsit, patrunjel tocat si lasat pe foc inca 2 minute.
Intre timp, pregatim orezul cu avocado. Avocado se taie bucatele, se stropeste cu sucul de la o limeta, pentru a nu se oxida.
Orezul pregatit cu o zi inainte (fiert conform indicatiilor de pe cutie a producatorului), se incalzeste (eventual la microunde) si se amesteca cu avocado pregatit anterior (inclusiv sucul de limeta).
Montajul se face pe o farfurie pe care asezam pestele (eventual sa incapa cu cap si coada), asezonam cu sare si piper dupa gust (atentie, sosul de soia e deja sarat), punem peste el sosul format in wok (din sos de soia, vin de orez, coaja de limeta, bere, ulei). Peste pestele din farfurie, punem inca putina ceapa verde taiata pe lung pentru ornare.

POFTA BUNA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!