Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

20 mai 2010

Dorada cu ghimbir in sos de vin

Azi m-am gandit sa ofer o reteta dintrun peste tot mai la moda printre consumatorii de "fructe de mare" - DORADA.
Ma bag in acest termen ("fructe de mare") cu carnea de peste, pentru ca ii dau dreptate unui bun prieten al meu, Radu Popovici, care a comentat pe blogul lui despre "Ce sunt fructele de mare" (vezi aici ) faptul ca in acest termen ar trebui inclusa si carne de peste oceanic.
Specific ca pentru retete din pesti de apa dulce, urmariti-ma pe blogul "Retete de vanatoare si pescuit" (http://iorga-marcel.blogspot.com), unde am inceput sa public retete doar cu ce se poate vana si pescui prin Romanica noastra!
Dar sa revenim la Dorada. Este un peste care e foarte cunoscut si apreciat in bucataria meditereaneana (tin minte ca prin anii 1995, l-am mancat pentru prima data in Turcia si m-a costat o avere...). Acest peste a cucerit bucataria internationala prin aroma si dulceata carnii sale.
Si ca sa fie totul complet cand serviti Dorada, savurati si un pahar de vin alb sec (chiar daca in aceasta reteta vom "ineca" pestele in sos de vin!).
Reteta este accesibila tuturor pofticiosilor, pentru ca pretul unui kg de Dorada e doar 22-24 lei, fata de acum cativa ani, cand eu cumparam Dorada cu 46 de lei/kg!

Ingrediente:
2 buc Dorada din grupa 300-400 gr (eu am luat de 400g)
3 cm de ghimbir proaspat, taiat julien
o ceapa rosie medie
3-4 catei de usturoi
3 linguri de ulei de floarea soarelui
50 g unt
o cana devin alb sec
orez cu bob lung
2-3 cepe verzi pentru ornat, doar partea alba
o limeta sau lamaie taiata in sferturi pentru ornat
sare
piper alb

Preparare
Curatam pestii de solzi si intestine. Ii spalam bine si ii stergem de apa cu un prosop de hartie. Crestam pielea pestilor in diagonala, taieturi facute pana cand simtim osul pestelui, dar care sa nu fie la o distanta mai mare de 2 cm una de alta. Aceste taieturi vor maruntii si oasele pestelui, fiind astfel mai usor de inghitit in cazul in care se intampla sa avem acest neplacut incident. In aceste crestaturi, introducem ghimbirul taiat julien. Daca ne ramane ghimbir taiat, introduceti-l in burta pestelui. Aroma ghimbirului va da un gust deosebil pestelui si pe interior.
Curatam usturoiul si-l tocam, nu prea fin. Ceapa rosie se taie solzisori. Orezul il punem la fiert iar daca il avem deja facut cu o zi anterioara il pregatim sa-l reincalzin la microunde sau sa-l prajim in tigaie (wok) cu o lingura de ulei.
Pregatim o tava pentru cuptor, pe care o ungem cu unt. Peste untul intins in tava, presaram usturoiul si ceapa.
Punem pestii in tava, condimentam cu sare si piper dupa gust. Introducem tava in cuptorul pregatit la 180ºC si lasam circa 10 minute pentru ca aromele usturoiului, a cepei si a untului sa se combine in timp ce se rumenesc.
Scoatem tava, turnam peste pesti vinul alb. Reintroducem in cuptor pentru inca 10-15 minute pana cand sosul de vin scade si pestii se rumenesc. Scoatem din nou tava si stropim cu ulei continutul ei. Reintroducem tava in cuptorul incins, si mai lasam la copt maxim10 minute, timp in care mai stropim pestii cu sosul din tava, ca sa nu se usuce.
Se scot pestii din cuptor, se pun pe o farfurie langa orezul pregatit anterior si se orneaza cu partea alba a cepei verzi, care a fost taiata in fasii subtiri. Se da tusa finala cu 2 bucati de limeta taiate sferturi.


POFTA BUNA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!