Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

23 mai 2010

Rechin prajit si legume gratinate

Am cumparat 2 cotlete de rechin (din pacate congelate, caci cele proaspete nu se mai aduc, pentru ca nu se vindeau si comerciantii trebuiau sa-i arunce) si am vrut sa-i gatesc in stil chinezesc. Si tot rasfoind dupa o astfel de reteta am dat peste linkul: http://www.eva.ro/sanatate/medicina-alternativa/longevitate-cu-retete-chinezesti-articol-4295.html.
Si n-a mai fost decat un pas pana sa incep “lucrarile” gastronomice. Si am mai aflat un lucru interesant: Carnea de rechin nu numai ca stimuleaza apetitul, dar - conform celor mai recente dovezi stiintifice - constituie un excelent factor de prevenire a cancerului.




Ingrediente pentru 1 persoana:
2 cotlete de rechin
¼ ardei gras rosu
¼ ardei gras portocaliu
¼ ardei gras galben
¼ dovlecel zucchini
2 cm de ghimbir proaspat taiat mai grosier
3 catei de usturoi taiate felii
½ ardei iute rosu
50 ml vin alb
3 linguri de ulei de arahide (sau de floarea soarelui)
1 lingurita sos de soia
1 lingurita sos de stridii
1 lingurita de seminte de susan prajite
o feliuta de lamaie decor


Preparare:
Pentru preparare avem nevoie in primul rand de 2 tigai: unul pentru prajirea pestelui, celalalt pentru prajirea legumelor.
Incepem cu spalarea cotletelor de rechin (desigur dupa ce s-au decongelat). Scurgem apa din carne si eventual mai tamponam carnea pentru a scoate cat mai mult apa din cotlete (pestele fiind congelat are cel putin 20% apa inghetata in continul si astfel va cantari mai mult la cantar!).


Taiem pielea rechinului, la prajire da un gust neplacut (amar) carnii. Asezonam cu sare si piper.


 Pregatim tigaia pentru prajit peste. Punem 2 linguri de ulei in tigaia incinsa si punem usturoiul, ghimbirul si ardeiul iute la prajit pentru 30 de secunde, pana cand uleiul preia aromele acestor ingrediente.
Punem cotletele de rechin la prajit – 2 minute pe fiecare parte sau pana se rumenesc frumos.


Si in timp ce se prajeste pestele, incepem sa calim legumele noastre. In tigaia pregatita pentru legume, punem 1 lingura de ulei, lasam sa se incinga si punem la prajit in stil “stir fry” legumele.


Cand legumele erau inca crocante, s-a adaugat sosul de soia si de stridii, pentru ca nu se poate sa nu legam gustul si aroma legumelor cu cea a sosurilor asiatice.
Intre timp, la prajirea rechinului, s-a adaugat vinul alb si s-a mai lasat pe foc 2 minute, pana cand vinul s-a evaporat si si-a lasat aroma in carnea pestelui.
Am presarat semintele de susan peste legumele calite si am imbogatit astfel aroma lor!


POFTA BUNA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!