Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

12 iulie 2010

Tom Yum Goong - supa Thailandeza de creveti, iute-acrisoara


Tom Yum Goong, este poate cea mai cunoscuta reteta Thailandeza de supa de creveti iute-acrisoara, in toata lumea. La noi, nu poate fi considerata o supa pe gustul romanilor! Dar nici nu poate fi facuta de cei doritori de ceva exotic, din lipsa ingredientelor! Cel putin acuma! Cu un an in urma, se mai gasea, mai ales la Mega Image si Kaufland, ingrediente mai deosebite care erau de baza pentru Tom Yum Goong - lemongrass si pasta Tom Yum pentru supa (vezi si foto). Eu am mai gasit in Elvetia, intrun magazin thailandez din varful muntilor, cubulete Knorr de Tom Yum.
Astazi, aceste ingrediente sunt de negasit! Poate e prea devreme sa consideram ca si romanii apreciaza delicatesele acelor bucatariilor asiatice! Mai asteptam...!
Supa am facut-o toamna trecuta, practic imediat dupa ce m-am intors din excursia din Elvetia, bucuros ca am gasit cubuletele necesare sa fac supa. Si cautand si alte ingrediente, am cumparat si pasta de Tom Yum de la Mega Image. 
Asa ca, sa vedem de ce mai avem nevoie...


Ingrediente pentru 2 persoane:
200 gr de creveti proaspeti (sau prefierti)
150 g (1 pachetel) de surimi taiati cubulete
½ pachet de paste de orez care se pun pentru 15 minute in apa fiarta
3 linguri de pasta Tom Yum (sau 1 cubulet de Knorr Tom Yum)
linguri de sos de peste
250 ml (1 cutie) de lapte de cocos
200 g de ciuperci pai - o jumatate de borcan (dar se poate si mai mult), taiati in doua
1 ardei iute rosu, taiat in lung si cu semintele scoase
1 rosie (de aprox 80g) taiata in patru
3-4 catei de usturoi zdrobiti sau taiati grosier
2 fire de lemongrass, zdrobite sau taiate grosier
1 limeta, sucul de la
zahar brun, in cazul in care se doreste si un gust mai dulceag
2-3 cm de ghimbir proaspat, tocat grosier
2-3 fire de ceapa verde, tocata in bucatele de cca 2 cm
2 creveti tiger, prefierti, curatati, pentru decor


Preparare:
Taiteii de orez se pun intrun vas unde turnam apa fiarta si le lasam la inmuiat, atata timp cat preparam supa.
Curatam crevetii si scoatem vinisoara neagra de pe spatele lor. Se spala bine si se scurg de apa.
Punem 1 litru de apa la fiert. Cand a dat in clocot, micsoram flacara aragazului pe foc mic si punem in apa fiarta ghimbirul, lemongrassul, usturoiul, pasta de Tom Yum, sucul de limeta, sosul de peste, rosiile si ardeiul iute. Lasam la fiert la foc mic circa 4-5 minute.
Dupa ce trece perioada de fierbere, ar fi bine sa strecuram aceasta supa. Astfel ea ramane limpede, fara ingredientele care au fost puse la fiert.
Adaugam in supa astfel obtinuta (strecurata), laptele de cocos si crevetii. Fierbem 2-3 minute pana crevetii devin rozalii (daca se folosesc creveti prefierti, lasati la foc maxim 1 minut, atat cat sa se incazleasca carnea - ea fiind deja fiearta). Imediat dupa asta punem la fiert cubuletele de surimi si ciupercile taiate. Se mai lasa astfel circa 1 minut.
Gustati din supa si daca vreti sa mai schimbati gustul in functie de dorintele dvs. gustative, adaugati ori ardei iute, ori zahar, ori suc de limeta.
Se pun acum in supa, taiteii de orez pregatiti anterior si ceapa verde ca ornament.
Punem in farfurii si ornam supa cu un crevete tiger!





Sfaturi:
Daca, faceti o cantitate mai mare de supa in asa fel incat sa o serviti si a doua zi, va sfatuiesc sa nu faceti supa din start cu taitei. Puneti taiteii la incalzit si inmuiat in apa fiarta. Apoi in supa cu putin timp inainte sa o serviti. 
Procedeul este valabil si pentru creveti, pentru ca acestia prin reincalzire se intaresc si isi pierd din senzatia de moale si savoare. Mai bine puneti supa la incalzit si adaugati crevetii pentru 2 minute pana se fac rozalii.
Daca lasati supa cu taiteii in ea peste noapte, s-ar putea sa va treziti a doua zi cu acesti taitei foarte umflati si foarte moi, modificandu-i gustul si aspectul.
Va spun aceste lucruri, pentru ca am patit chiar eu sa nu tin cont de aceste aspecte si supa a fost aproape in totalitate compromisa!

Desi supa de creveti iute-acrisoara Tom Yum Goong ..... Done!

POFTA BUNA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!