Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

30 iulie 2010

Vita cu sos de stridii


O reteta de referinta pentru bucataria chinezeasca! E atat de cunoscuta ca practic are nenumarate variante, in functie de tara in care este servita. 
Varianta mea este aceasta:

Ingrediente pentru 2 persoane:
500 g muschi de vita
20 de ciuperci de lemn deshidratate
1/2 ardei gras rosu
1/2 ardei gras verde
1/4 lingurite de ardei iute rosu uscat
3 linguri de bambus

1 ardei iute rosu
4 catei de usturoi
4 cepe verzi tocate (partea alba)
3 cm de ghimbir proaspat ras
4 linguri de ulei de arahide (sau de floarea soarelui)
2 lingurite de vin de orez (sau vin alb sec)
6 linguri sos de soia
6 linguri sos de stridii
2 lingurite de zahar brun
1/4 lingurita de piper alb


Preparare:
Cu cel putin o ora inainte sa ne apucam de treba, vom hidrata ciulercile "urechi de lemn" in apa rece sau calda, vom taia muschiul de vita in felii cat mai subtiri dar nu mai lungi de 4 cm si vom marina carnea.
Marinarea se face intrun bol unde introducem carnea taiata fasii, sosul de soia, 1/2 din sosul de stridii, piperul alb, 1/2 din vinul de orez si zaharul brun. Amestecam bine carnea ca sa se patrunda cu toate sosurile si lasam cel putin 1 ora la marinat. (Cu toate ca, cel mai bine ar fi sa lasati carnea la marinat peste noapte).


Pregatim restul de ingrediente: usturoiul il tocam marunt, ardeiul iute il taiem circular, ghimbirul il dam prin rozatoare, ardeiul gras il taiem julien, bambusul il scoatem din conserva si-l clatim in apa rece si-l punem la scurs intro strecuratoare.
Incingem wokul, turnam uleiul in el si cand acesta s-a incins, punem usturoiul, ardeiul iute si ghimbirul si prajim max 1 minut, amestecand continuu amestecul. 
Introducem carnea cu marinata si amestecand continuu lasam sa se prajeasca maxim 3 minute.


Scoatem carnea prajita si o punem intrun bol sa se odihneasca.
Turnam in wok restul de ulei, il incingem si punem la prajit ardeiul gras, pe care il prajim cu amestecare continua nu mai mult de 2 minute.


Adaugam ciupercile "urechi de lemn" hidratate si eventual injumatatite daca sunt prea mari. Introducem si bambusul in wok si mai prajim maxim 1 minul, amestecand incontinuu.


Dupa ce s-au incalzit toate ingredientele, punem ceapa verde taiata pe diagonala. Prajim maxim 30 de secunde.


Acum putem monta farfuriile.
Carnea de vita o punem intro parte a unei farfurii dreptunghiulare iar amestecul de legume, bambus si ciuperci de lemn in cealalta jumatate. Turnam restul de sos de stridii peste carne si lasam un pic si pentru legume!


Vita cu sos de stridii ... Done!

POFTA BUNA!



5 comentarii:

  1. greeeeeeeeeeeeeeat job!arata pur si simplu stralucitor!promit ca prima data cind bucataresc chinezeste fac felul asta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ador mancarea chinezeasca dar ma fream de sosul de stridii...pana am gustat vita in acest sos. Acum vreau sa gatesc si eu, m-am uitat pe mai multe site-uri dar reteta ta m-a convins. Arata foarte, foarte bine ;).

    RăspundețiȘtergere
  3. @Diana: Multumesc mult pentru apreciare! Sper ca sa te bucuri de toate retetele mele!
    Si fara teama, "ataca" toate tipurile de condimente care le poti gasi pe piata! Aroma lor o sa te convinga ca nu e nici o TEAMA sa nu le incerci!
    Iti urez in continuare POFTA BUNA!

    RăspundețiȘtergere
  4. este minunata si foarte simplu de facut Se poate adăuga şi fidea de orez amestecata cu legumele !!!

    RăspundețiȘtergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!