Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

25 octombrie 2011

Tuica de pruna



Primele băuturi distilate au fost fabricate de eschimoşi în urmă cu 3.000 de ani, prin fermentaţia unor alge. Licoarea avea multiple utilizări terapeutice. La noi, tradiţionala ţuicǎ de prună, de o tarie între 22-25 grade (numa...) era odinioara folosită în vindecările miraculoase ale unor boli de inimă, de stomac şi biliare.
Combate bolile de inimă
Biochimistii americani au dovedit ca o enzima prezenta în cactusul Karroll viridis enoae, este regasita în țuica de prună, în cantități de 8 ori mai mari. Enzima are rolul de a reduce depunerile de colesterol de pe arteridele capilare coronariene, vasele care aduc sangele la inima. Este prezentă în alte 120 de medicamente naturiste diferite, cu rol în
prevenirea arterosclerozei și implicit, a infarctului miocardic, medicamente care sunt foarte scumpe în SUA, Canada și Marea Britanie (depasesc în medie 140 de dolari pentru o cură de 45 de zile). Consumarea zilnica a 32,12 ml țuică de prună este o eficientă metodă de a reduce probabilitatea de apariție a unor boli de inimă datorate arterosclerozei.
Acest tip de profilaxie are un pret de 14.000 de ori mai mic decât în cazul unei medicații naturiste cu extract de cactus, ambalat în SUA.

Antianemic
Cercetătorii germani au descoperit că în extractele distilate de prună exista 6 tipuri de substanțe cerute de celulele roșii sanguine, rapid absorbabile în stomac, o data cu vaporii de alcool. Aceste substanţe, prezente din abundențǎ în tuică, pot creste cu peste 120% viteza de producere a hemoglobinei și chiar a producerii de hematii (celule roșii ale sângelui, care transportă oxigen). În plus, ţuica de prună are un bogat conţinut în fier, nucleul metalic al hemoglobinei din globulele roșii. Dar acest lucru nu înseamna nici pe departe ca anemia se previne cu țuică, în lipsa unei alimentatii corespunzatoare recomandate de medic. Dimpotrivă, un consum zilnic de tarie de prună fără o alimentație adecvată, poate avea efecte nefaste chiar și pentru un organism sănătos.

Reglarea funcţiilor hepatice
Ţuica de prună slabă contine o anumita cantitate de vitamine A, B, C, D1 și D2 nedegradate termic și absorbabile intestinal, cu o eficienta crescută, atunci când temperatura băuturii este apropiata de cea a sangelui (37,5°C).
Acesta este un motiv pentru care țuică de prună fiartă, nu foarte fierbinte, este, în ciuda celor crezute, benefica funcțiilor hepatice, avide în anotimpul rece de vitamine și săruri (sunt excluși cei care suferă de afecțiuni hepatice cauzate de alcoolism). Se recomandă țuică de prună slabă în dischinezii biliare, probleme de decongestionare hepatică (disfuncții ale ficatului cauzate de slaba irigare cu sânge a acestuia), constipații cauzate de factori alimentari.

Precautii:
1. Țuica de prună poate avea efecte magice pentru sănătate numai în condițiile în care este preparată curat.
2. Nu se recomandă ca „terapia cu țuică” sa devină un obicei. Această „tradiție" se poate ușor transforma întrun viciu extrem de periculos.
3. A mari doza terapeutica de țuică poate conduce la alcoolism. Priviți țuica drept un medicament și aveți față de ea atitudinea care se impune.


Terapia cu ţuică

Mic dejun
Este total exclus a se consuma orice fel de tarie înainte sau după micul dejun! Excepție fac cei care suferă de forme nespecifice de tahicardie (creșterea frecvenței bătăilor inimii) și hipertensiune netratabilă, datorită unui stres psihic puternic. Acestora li se indică să consume 30-40g slănină, urmată de un paharel de maximum 40 ml de țuică fiartă de prună, „dată peste cap”. Persoanele care lucrează în condiții de temperaturi scăzute li se recomanda 50-60 ml „prună” dupa un mic dejun bogat în grăsimi.

Dejun
Țuică de prună slabă (nu alte tării) este indicată ca aperitiv înainte de servirea mesei. Alcoolul și mai ales, sărurile minerale, favorizează absorbția unor elemente benefice, prezente numai în fructul de prună, înainte de începerea dejunului. Din acest motiv, este absolut necesar ca țuica să fie servită cu 10-15 minute înainte de masa de prânz (care poate contine elemente ce pot bloca absorbția unor principii active proprii, regăsite numai în țuica de prună.). Cantitatea ideală de țuică (de 22-24°) servită a aperitiv nu trebuie sa depășească 50-60 ml pentru bărbați și 25-35 ml pentru femei. Nu se recomandă servirea de vinuri tari în timpul dejunului și nici după dejun.

Cina
Înainte de cină, se poate servi un paharel de țuică de prună ceva mai tare (30-35°), maximum 50 ml pentru barbați și 40 ml pentru femei, bautǎ încet, cu 20-25 minute înainte de masă. Nu este recomandat a se consuma nici un fel de băuturi distilate după servirea mesei de seara.


Preluare de pe Internet: www.tonica.ro
Text original: Marius Radu, cercetător Academia Română



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!