Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

17 august 2010

Salau de Nil cu sos de capere


Astazi am cumparat un fileu destul de maricel de Salau de Nil. Si pentru ca eram singur acasa, am tras din el partea cea mai buna si mi-am preparat-o! 
Si asta pentru ca am luat un fileu de peste alb, fara oase, cu o carne cu gust dulceag, foarte apreciata, usor de preparat si de savurat in acelasi timp! Bla, bla, bla!
La treaba, baieti!

Ingrediente pentru 1 portie:
1 fileu de Salau de Nil din care portionati 2 bucati bune in gramaj total de 200 g
1 borcanas de ciuperci champignon intregi de aprox 250-280 g (sau ciuperci proaspete)
1 lingura de capere
100 g de unt
1 lingura de ulei de masline
1/2 ceapa rosie tocata marunt
50 ml de vin alb sec
1 lingurita de amidon, stins in 2 linguri de apa
1 lamaie, din care 1/2 din lamaie se stoarce sucul, cealalta jumatate se feliaza pentru ornare
cateva frunze de salata pentru ornat
putina coaja rasa de lamaie pentru ornat
1 ceapa verde (partea alba) taiata firisoare, pentru ornat
1 ardei iute rosu, taiat in rondele in diagonala pentru ornat

Preparare:
Fileul de peste in primul rand il spalam in apa rece, il stergem de apa si scoatem 2 bucati demne de pregatit in exclusivitate!


Am condimentat fileul cu sare de mare si un pic de chilli, asa cum imi place mie. Puteti sa puneti sare si piper in loc de chilli, cum ii place fiecaruia!
Si acum pregatim sosul:
Intro craticioara, punem vinul si-l punem la incalzit pe aragaz. Taiem ceapa in cubulete mici si adaugam la vin. Lasam sa dea un clocot si adaugam sosul de la lamaie si caperele. 
Lasam sa stea un pic pe foc, amestecand in continuu si adaugam amidonul stins cu apa, pentru al ingrosa.
Ca sa nu pierdem sosul (adica sa-l stricam), amestecam incontinuu si cand vedem ca s-a ingrosat, il luam de pe foc. Ceapa rosie a conferit sosului o culoare rozalie pe alocuri. Deosebita culoare!


Trecem la prepararea ciupercilor si a pestelui.
Luam o tigaie, o incingem, punem jumatate din unt si cand acesta s-a topit, punem ciupercile la sotat. Adaugam eventual un pic de sare.


In cealalta tigaie pusa la incins, punem uleiul de masline si cealalta parte de unt. Combinatia asta de ulei cu unt este benefica pentru a nu arde uleiul din tigaie si pentru o fragezire mai delicata a carnii.


Cand untul s-a topit, introducem cele 2 bucati de salau in tigaie si le prajim circa 2-3 minute pe fiecare parte, pana se rumenesc frumos.


Deci, sosul e gata, ciupercile sunt sotate si au o culoare putin aurie, pestele e prajit frumos pe ambele parti.
Trecem la pregatirea farfuriei:
Luam cateva frunze de salata si le asezam intrun colt a farfuriei. Asezam pestele in mijlocul ei. Ciupercile aurite le plasam printre bucatile de peste. 
Stropim carnea de peste cu sosul de capere (mai mult sau mai putin, in functie de dorintele Dvs.).
Ornam cu rondelele de ardei iute (sau cu orice doriti Dvs.), ceapa verde taiata fasii lungi, coaja de lamaie.
Adaugam si cateva rondele de lamaie.


Salau de Nil cu sos de capere ... Done!

POFTA BUNA!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!