Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

14 martie 2013

Despre alune, nuci ... si despre noi (7)

NUCA PECAN


Ce este nuca Pecan, din păcate nu știu toți români. Cu toate că această nucă este folosită pe scară largă în gastronomia altor popoare, mai ales în vastul domeniu al deserturilor. Această nucă este o rudă apropiată a nucii grecești (nuca noastră cea de toate zilele, acea nucă pe care o știm cu toții). Nucul Pecan este un arbore foios din zona Americi de Nord, unde se cultivă în mod tradițional. Pecan crește în America de Nord, peste tot în parcuri și grădinile de la Marile Lacuri din Golful Mexic.
Pecan” este un cuvânt ce aparține dialectului tribului Algonquian ce ocupau zona actuală a Quebec-ului și se poate traduce prin ”sâmbure ce se sparge cu o piatră”.



Chiar și în cele mai vechi timpuri, în acele zone, vânătorii indieni nu plecau la vânătoare, fără să aibe cu ei această nucă. Și motivul e clar, sunt foarte bogate în calorii (690 kcalorii la 100g de produs), și prin urmare, asigură foarte multă energie. Doar miezul conține o mulțime de grăsimi (aproximativ 70%), dar în cazul în care este apreciată din punct de vedere medical, această grăsime nu este una obișnuită. Acesta conține componente valoroase de acizi grași polinesaturați Omega6, precum și o cantitate apreciabilă de minerale și vitamine (vitaminele A, E, grupa B, mineralele potasiu (K) și magneziu (Mg), etc.).
De exemplu, vitamina A. Această vitamină este necesară pentru regenerarea pielii noastre cu o piele tânără și sănătoasă, precum și pentru o vedere îmbunătățită mai ales pe timp de noapte. Pe retina ochiului uman, există 2 tipuri de celule: celulele cu conuri și celulele cu bastonașe. Unele definesc viziunea de culoare și altele abilitatea de a vedea în întuneric. Deficitul de vitamina A împiedică mecanismul de transmisie de impulsuri nervoase la reacția pe celulele cu bastonașe (responsabile pentru vederea de noapte).
Vitamina E necesară omului ca un antioxidant pentru întărirea pereților vaselor de sânge. Cercetătorii de la Universitatea Indiana au descoperit ca vitamina E conținută în nucile pecan, poate fi folosită în tratamentul cancerului, deoarece are o abilitate unică de a separa celulele bolnave de cele sănătoase.
Vitaminele grupei B sunt necesare pentru funcționarea normală a sistemului nervos și a transmiterii impulsurilor nervoase. Minerale potasiu (K) și magneziu (Mg), sunt și ele necesare pentru buna funcționare a sistemului cardiovascular. Este cunoscut faptul că mușchii sistemului cardiovascular nu funcționează fără un aport al potasiului și magneziului, ce asigură echilibrul electrolitic al acizilor grași. În afară de asta, un aport de aproximativ 35 de grame pe zi de nuci pecan (adică 5 bucăți) reduce riscul de formare a calculilor biliari.


Cum alegem o nucă? În țara noastră Nucile Pecan sunt importate numai decojite, iar în această formă ele se păstrează mai bine și se aleg mai ușor. Nucile nu trebuie să fie sparte, ci întregi și fără miros rânced. Păstrarea nucilor pecan ar trebui să se facă în frigider sau la o temperatură joasă, pentru a încetini procesele de oxidare. Stocarea ideală este ambalarea în vid. În frigider la temperaturi de peste 0°C, nucile pecan își păstrează prospețimea 2 luni, iar în cazul în care sunt puse într-un congelator și se congelează, până la 6 luni.
Cum să utilizați corect nucile pecan? Doar în stare crudă, deoarece orice tratamentul termic reduce cantitatea de vitamine și crește procesele oxidative. Puteți mânca nucile pecan așa cum sunt, dar nu mai mult de 5 bucăți pe zi, deoarece sunt foarte bogate în calorii. Dar cel mai bine și mai inteligent, folosiți-le în salate și adaugate la alte feluri de mâncare în combinație cu alte produse.
Una dintre cele mai simple și în același timp fiind și o mâncare sănătoasă este o salata de fructe cu nuci pecan. De exemplu, faceți o salată din portocală, struguri albi, struguri roșii și ananas, în proporții egale, tăiate în bucăți mici, peste care să presărați nuci pecan și să le decorați cu frunze de mentă. Servită rece e fascinantă.
În țările de origine a nucilor, se folosește foarte mult uleiul de nuci de Pecan, foarte gustos și ușor de utilizat. Atunci când este combinat cu oțet balsamic sau oțet de vin roșu, acest ulei va parfuma salatele de bază. În cazul în care veți găsi uleiul de Pecan, vă încurajez să încercați acest ulei cu oțet alb cu tarhon. Va fi un condiment minunat pentru carnea la grătar și pentru pește. O picătură de ulei de nuci pecan va fi modul perfect de a sublinia gustul de carne de Burgundia, precum și orice alte feluri de mâncare din carne. Nu ezitați să folosiți nuca de pecan în prăjituri și produse de patiserie, în special atunci când este combinat cu mere și pere. Uleiul de nuci pecan este foarte sănătos. El protejează inima și luptă împotriva colesterolul "rău".
Amintiți-vă că dieta e sănătate curată, iar bucătăria ta e un laborator creativ. Alegeți cele mai delicioase și cele mai sănătoase ingrediente pentru a fi sănătos!

Se mai pot spune multe, dar deocamdată e deajuns! *:x
lovestruck
Va urma...! *;) winking


Un comentariu:

  1. si as mai dori doua-trei nuci intregi pecan si doua-trei nuci de mmacadamia. dar nuai daca nu sint scumpe. sint pensionara si nu prea am bani. va multumesc.

    RăspundețiȘtergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!