Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

25 martie 2013

Despre alune, nuci si ... despre noi (10)

NUCȘOARA


Până acum, am tot vorbit de alune și nuci, produse pe care le luăm așa, la pungă sau în cutii pur și simplu și le ronțăim împreună cu prietenii (sau nu) tolăniți în fotolii moi și confortabile, în fața televizorului și desigur... obligatoriu cu o sticlă de bere rece în față! Dar aici, nu e vorba de o nucă pur și simplu! E o nucă condiment! Altceva decât am scris până acum! Nu o mâncăm ca pe semințe...! Practic prin această postare, cu o nucă atipică, încerc să duc vorba spre o altă zonă. Și v-ați dat seama că vorbesc de zona semințelor! Foarte importantă și aceasta pentru sănătatea organismului nostru! Dar hai să revenim la nuca noastră care azi se numește nucșoară!
Cred că foarte mulți dintre noi, văd în nucșoară, doar un condiment cu o aromă ce nu se mai regăsește niciunde și cu un gust aparte, dar nimeni nu vede în ea și un narcotic. Dar ce știm noi despre nucșoară? Acestă nucă alungită de mărimea unei măsline, este sămânța unui arbore veșnic verde, de 10-20m înălțime, originar din zona Insulelor Moluce (cunoscute și ca „Insulele Mirodeniilor”, o grupă de insule ce aparțin de Indonezia, situate între Sulawesi și Noua Guinee), India și zona tropicală a Braziliei. În total există 100-120 de specii de nucșoară. Arborele înflorește pe tot parcursul anului. Florile sunt mici, în formă de clopoțel și au culoare galbenă. Fructele ce apar în urma polenizării florilor sunt de dimensiunea unei caise, în interiorul căruia este nuca de nucșoară. Pe parcursul anului, un singur copac poate produce aproximativ 3.000-10.000 de fructe.
Nucșoara a fost cunoscută de europeni, cu ajutorul comercianților arabi, abia în sec. XI. Iar începând cu sec. XI, în Europa nu mai exista nici o țară care să nu cunoască utilizarea nucșoarei. Și nu numai ca un condiment, dar și ca un odorizant al aerului.
În Evul Mediu, nucșoara era deja folosită ca un medicament pentru ”întărirea stomacului”, precum și pentru prepararea băuturilor alcoolice, asemănătoare berii. Iar prin anii 1960, nucșoara a început să fie folosită de hippy, care mâncau 2-3 linguri  de nucșoară pisată pe post de drog halucinogen cu acțiune mai intensă decât a morfinei. Atenție! Lucrul acesta duce la boli de inimă, atacă ficatul și în final are un efect otrăvitor.

Nucșoara nu este numai un condiment ce dă o aromă specială mâncărurilor, pe care bucătăria occidentală o folosește pentru aromarea legumelor, a sosurilor ce însoțesc mâncărurile de pește sau la ciuperci.
Nucșoara are și efecte vindecătoare. Ea conține calciu (Ca), magneziu (Mg), fosfor (P), zinc (Zn) și potasiu (K), vitaminele A, B1, B2, acid ascorbic, tiamină, riboflavină și piridoxină. Dar mai întâi de toate, nucșoara este un stimulent puternic și tonic. Este un afrodisiac, îmbunătățește memoria, are efecte benefice asupra sistemului nervos central și cardiovascular, tratează impotența și disfuncția sexuală. Este o parte din componentele de protecție a sistemului imunitar. Acest condiment mai este utilizat pentru a trata dizenteria, diareea, gastroenterita, vărsăturile, distensia abdominală, balonarea și colici. Este recomandată și pentru o digestie proastă și regleaza tranzitul intestinal. Acesta este, de asemenea, utilizat ca un ajutor în tratamentul răcelilor, se adaugă în amestecuri de masaj pentru a spori efectul de încălzire. Se crede că nucșoara este utilă în boli cum ar fi artrita, miozită (inflamație a mușchilor), scolioză, osteohondroză, mici dureri de spate și reumatism. Nucșoara are, de asemenea, efecte analgezice, antiseptice, antispastice, antioxidante. Dacă cineva suferă de căderea părului, este recomandat să adăugați acest condiment în alimente, deoarece îmbunătățește structura firului de păr și consolidează rădăcinile.
Nucșoara conține uleiuri esențiale și saponină, iar semintele coapte și uscate ale fructului conțin un ulei volatil, un ulei eteric (12%) și un ulei gras aromatic (untul de nucșoară) format din triglicerida acidului miristic. Uleiul de nucșoară, destul de scump, are un miros foarte plăcut, cald, dulce și picant, este folosit tot în scopuri terapeutice. Utilizarea sa este de dată relativ recentă deși se distilează în India de cateva secole. El este folosit, aproape exclusiv sub forma administrării externe pentru reducerea inflamațiilor și durerilor articulare, în inflamațiile musculare și ale tendoanelor, dacă este utilizat la masarea zonelor afectate, precum și ca agent de aromatizare.



În final, rețineți faptul că, pentru produsele alimentare, pentru a beneficia de toate aromele și beneficiile ei, nucșoară se adaugă în cantități foarte mici, nu mai mult de 0,1 grame per porție.

Se mai pot spune multe, dar deocamdată e deajuns!  *:D big grin
Va urma...!  *:x lovestruck




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!