Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

21 martie 2013

Despre alune, nuci si ... despre noi (9)

NUCA DE MACADAMIA


Numele acestei nuci a fost dat de botanistul australian Muller, care a numit-o așa în cinstea și în onoarea unui prieten - John Mc Adam. Patria acestui nuci este desigur Australia. Australienii spun că aceste nuci sunt sacre, deoarece ele au fost mult timp folosite pentru diferite tratamente. Acum se mai cultivă și în Indonezia, Noua Zeelandă și Hawai. Sunt printre cele mai scumpe nuci, deoarece acestea sunt dificil de recoltat și de preparat. Despre gustul nucii de macadamia se poate spune că seamănă cu gustul de alună de pădure, dar mai subtil și delicat.
În compoziția nucii de Macadamia se regăsesc uleiuri esențiale, grăsimi, hidrați de carbon, proteine​​, zaharuri naturale, fibre, vitamine (grupa de vitamine B și vitamina E) și minerale (calciu (Ca) și potasiu (K)).
Consumul nucilor de macadamia este util când avem o lipsa de vitamine, dar mai ales consumul lor ne ajută la reducerea durerilor de cap în timpul migrenelor, previne îmbolnăvirea oaselor și articulațiilor (cum ar fi osteoporoza și artrita) vindecă hipovitaminoza și angina pectorală. Încetinește creșterea tumorilor (deoarece nucile au proprietăți antioxidante). Sunt utile în combaterea bolilor vaselor de sânge. Dacă în mod regulat, nucile macadia sunt incluse în dietă, acestea pot ajuta organismul să elimine toxinele, să asigure un metabolism normal și prin urmare, va asigura o greutatea corporală adecvată, va reduce hipertensiunea arterială și va întări imunitatea.
Ca de obicei, rația zilnică este de circa 15 nuci (aproximativ 100g). Deci nu trebuie să consumăm excesiv aceste nuci, mai ales că sunt scumpe!



Nuca de Macadamia se folosește în bucătărie cel mai des fiind folosită în prepararea mâncărurilor dulci, în produsele de patiserie și deserturi. Cu aceste nuci se pregătesc salate, se combină în preparatele cu fructe de mare, carne, pește, etc. Multor cunoscători gastronomici le place să folosească în gastronomie nuca de macadamia și mai ales să o combine cu anumite băuturi, cum ar fi cafeaua și sherry, dar și cu un vin clasic cu un conținut mai mare de alcool și cu o aromă puternică și parfumată.
Uleiul de Macadamia, se obţine prin presarea la rece a nucilor, deoarece acestea au circa 70-72% uleiuri și are cea mai mare cantitate de acizi graşi mononesaturaţi și este unul dintre uleiurile de plante rare, care conţin cantităţi mari de acid palmitoleic (circa 21%), dar şi cea de acid oleic (58%), un conținut ridicat de vitamina PP și a grupului de vitamina B, este un hidratant și un hrănitor excelent pentru piele, pentru că este ușor de absorbit în piele și nu lasă reziduuri grase. Uleiul se mai folosește și pentru tratarea de alergii, cheratoză, fotodermatita, hiperpigmentare, mătreață și alte boli de piele și păr. Este foarte eficient și în tratamentul vergeturilor, cicatricilor şi a ţesutului cutanat deteriorat, pentru tenul dezechilibrat. Are proprietatea de a vindeca răni minore de suprafaţă ale pielii, oferă protecţie împotriva acţiunii nocive a soarelui (arsuri solare) şi a altor afecţiuni ale pielii.


Uleiul de macadamia, în general se utilizează și în gastronomie și poate fi adaugat la orice fel de mâncare. Pentru că folosit în uz intern, este indicat pentru prevenirea bolilor cardio-vasculare. Este foarte utilizat în diverse reţete de salate, dulciuri şi semipreparate culinare datorită aromei deosebite. Aceasta le va face nu doar un gust mai interesante ca romă, dar și unul uşor picant, iar preparatele sunt mult mai sănătoase.

Este foarte important să mai știți despre aceste nuci următorul lucru: în mod surprinzător, nucile de macadamia sunt foarte otrăvitoare pentru câini. Dacă un câine mănâncă câteva nuci, își va pierde puterile, va avea o stare de slăbiciune și va sta ”leșinat” circa 12 ore. De obicei se termină cu bine, dar animalul nu se poate recupera mai devreme de două zile, deci trebuie să vă asigurați ca, câinele vostru nu a mâncat accidental nuci de macadamia. Și mai ales să nu intrați în panică!!!

Se mai pot spune multe, dar deocamdată e deajuns!  *:D big grin
Va urma...!  *:x lovestruck





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!