Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

18 martie 2013

Despre alune, nuci si ... despre noi (8)

ARAHIDE



Cine nu cunoaște, cine n-a gustat, cine n-a văzut vreodată o arahidă (sau mai multe)? Fie ea în coaja ei de origine sau prăjită și pusă în pungă sau în cutii metalice (ambalaje alimentare) sau învelită cu ciocolată, pusă pe prăjituri, înghețate sau torturi etc., etc. Așa că, chiar dacă le cunoaștem (vizual și gustativ) așa de bine, că tare-s bune la o petrecere cu bere sau chiar și o nuntă, hai să vă povestesc și ce beneficii mai ales în sănătate, ne poate aduce un consum normal de nelipsitele și gustoasele noastre ”alune” (pentru că în limbajul nostru de zi cu zi, nu prea am auzit să folosim denumirea normală a lor: arahide!).
Există aproximativ 70 de specii de arahide, cunoscute în general sub numele Arachis hypogaea, fiind plante leguminoase. În ciuda acestui fapt, conține cantități mari de vitamine și minerale față de surorile ei din aceași familie. Alunele se dezvoltă subteran într-o carapace (cocon) cu o coajă semilemnoasă, de culoare albă-crem, așa cum le cunoaștem noi. Există însă, diferite forme și culori ale alunelor: rotunde sau alungite, de culoare rozalie, roșie, violet închis, pestriț, maro și galben. Cele mai bune arahide sunt considerate arahidele din Argentina, considerate că au un gust dulce, echilibrat și o dimensiunea optimă.


Noi le cunoaștem mai mult sub formă de ”arahide prăjite”, dar în sudul Statele Unite se considerate o delicatesă tradițională arahidele fierte, mai ales în Florida, Mississippi, Carolina de Sud și de Nord. Acest tip de gustare care însoțește neapărat o bere un ceai sau doar o băutură răcoritoare, conține de 4 ori mai mulți antioxidanți decât arahidele uscate sau prăjite. Din luna Mai până în Noiembrie, în statele americane pe care le-am amintit, veți găsi standuri și rulote pe marginea drumului ce oferă doritorilor, alune proaspăt fierte. Se pot găsi și în magazine!


Personal, nu am mâncat așa ceva, dar rețete pentru prepararea acestei gustări, sunt pe multe siteuri în limba engleză, pe care le puteți accesa, căutând simplu pe Google expresia ”boiled peanuts”!


Arahidele conțin 50% grăsimi și are proteine mai mult decât orice altă alună ​​(aproximativ 30%). Acestea mai conțin vitaminele A, C și E, sunt bogate în calciu (Ca), sodiu (Na), magneziu (Mg), potasiu (K), fosfor (P), fier (Fe) și zinc (Zn). Alunele mai conțin polifenoli, niște antioxidanți naturali, a cărei valoare crește după ce alunele sunt prăjite.
Care sunt proprietăți utile ale arahidelor? Păi arahidele îmbunătățesc modul de funcționare a organelor nervoase existente în piele, inima, ficatul, ajută la creșterea și regenerarea celulelor, reduce nivelul de colesterol din sânge. Foarte util în combaterea oboselii și insomniei, îmbunătățește memoria, atenția și auzul, crește potența și libidoul sexului masculin. Ca o curiozoitate, untul de arahide vindecă problemele tractul gastro-intestinal: ulcerul, gastrita și problemele duodenale.
Rația zilnică care ne-ar asigura toate beneficiile pe care le poate da arahida, este de 30g și astfel reducem semnificativ riscul de boli cardiovasculare (o să arăt mai jos).
Arahidele prajite devin foarte gustoase și hrănitoare. Ele sunt de asemenea, folosite în fabricarea de halva, torturi, prăjituri și produse de patiserie, sunt folosite ca un adaos în producerea ciocolatei.
Cea mai mare parte a producției de arahide în SUA este folosită pentru fabricarea de unt de arahide, produs care este foarte popular în țările vorbitoare de engleză și fostele colonii: SUA, Canada, Australia, Marea Britanie, Africa de Sud, Noua Guinee, Noua Zeelandă, Bahamas, Filipine precum și în Țările de Jos (Belgia, Olanda, Luxemburg). Untul este utilizat pentru sandwich-uri, pentru producerea de biscuiți dar și pentru alte produse. O simplă lingură oferindu-ți numeroase proteine și vitamine. Este plin de acizi grași benefici, minerale și vitamine esențiale, precum vitamina E, niacina, acid folic si magneziu (Mg). Este foarte important sa știi cum să îl consumi și la ce te poate ajuta. Este o sursa bună de proteine, mai indicată decât proteina animală, pentru că se strică mai greu. Este bun pentru prevenirea diabetului de tip 2, în special în cazul femeilor. Are și resvestrarol, un compus care previne distrugerea vaselor de sânge (un compus ce poate fi întâlnit și în vinul roșu și care determină încetinirea procesului de îmbătrânire a celulelor și promovează sănătatea inimii).


Apropo, am citit că în 2009 a izbucnit un scandalul în SUA, din cauza condițiilor sanitare, extrem de precare în producția untului de arahide, care a dus la un val de infecții cu salmonella. De aceea, trebuie să fim foarte atenți în alegerea producătorului de unt de arahide. Untul de arahide produs în mod tradițional, conține doar două ingrediente: arahide și sare. Din păcate, cei mai mulți producători de unt de arahide nu respectă standardele produsului. În schimb, ei vând un amestec de alune, zahăr și diverse uleiuri. 

În scopul de a păstra untul de arahide la temperatura camerei, producătorii adaugă anumite grăsimi, ce provoacă din punct de vedere medical, înfundarea vaselor de sânge (lectina, este responsabilă pentru acest lucru). Atunci când alegeți untul de arahide din magazin, uitați-vă dacă acesta conține uleiuri hidrogenate parțial, uleiuri hidrogenate sau ulei de palmier - acestea sunt ingredientele care ar trebui să fie evitate.

În afară de beneficiile arahidelor, trebuie să vă mai spun și despre unele restricții de consum a acestora. Arahidele pot provoca alergii la copii și la persoanele cu astm. Alunele crude, cauzează adesea constipație, astfel încât nu ar trebui să se abuzeze de consumul lor. Pentru ca acest produs să vă fie folositor, vă rog să vă controlați îndeaproape consumul acestuia: maxim trei linguri pe zi. Personal, ador untul de arahide și îmi place foarte mult să pregătesc cu el, pulpe de pui la cuptor, însoțite cu un sos din acest unt. Ceva asemănător cu mâncarea asiatică ”Chicken Satay”. Un astfel de preparat de pui, parfumat cu aroma specială a arahidelor, produce o adevărata plăcere papilele gustative! Dar ... cu precauție! Și e bine să mai stiți, că arahidele mucegăiesc foarte ușor. Iar aceste arahide mucegăite pot provoca grave probleme organismului. Coaja alunei (de culoare roșiatică-maronie) este un alergen puternic și din cauza aceasta se recomandă consumul alunelor prăjite și curățate de coajă.
Din aceste arahide se extrage uleiul de arahide - este foarte bogat în acid oleic (omega 9) cât şi în acid linoleic (omega 6), în vitamina E, dar mai ales în vitamina A, cu un conținut scăzut în grăsimi saturate, dar multe grăsimi mononesaturate. Uleiul e folosit atât în alimentație, cât și în cosmetică (este benefic în tratarea vergeturilor și a cicatricilor, conferă elasticitate pielii, înlătură semnele îmbătrânirii premature). Chiar dacă unele publicații, consideră că acest ulei poate fi folosit în industrie, eu nu am găsit nici o referire la asta, dar nici nu ne interesează așa ceva! Eu vreau doar să vă spun cu ce ne poate ajuta acest ulei din punct de vedere medical, pentru sănătatea noastră!
Nu cred că trebuie să vă mai spun, că acesta se folosește cu preponderență în gastronomia asiatică, unde stilul de a găti în mod Stir Fry, necesită folosirea de temperaturi foarte înalte, unde uleiul de arahide rezistă fără probleme, având punct de fumegare înalt, de circa 323°C, (am constatat că mulți iubitori ai preparatelor chinezești, folosesc și recomandă altora, în mod cu totul eronat, uleiul de măsline!). Total greșit! De asemenea, acest ulei poate fi folosit sub formă de ingredient la prepararea sosurilor reci și a maionezelor.
La noi îl puteți găsi în supermarketuri, mai ales la Cora și Carrefour, la PET-uri de 1 litru, la un preț rezonabil, aș zice! Se putea și mai mic!!!


Printre beneficiile acestui ulei (că de fapt de asta vorbim în aceste articole) putem enumera: uleiul previne în primul rând bolile de inimă (este sarac în grăsimi saturate, adică acele grăsimi care favorizează formarea de cheaguri de sânge pe artere), micșorează nivelul colesterolului rău (este bogat în grăsimi polinesaturate și mononesaturate - grăsimile mononesaturate oferă protecție inimii), previne cancerul, artrita (inclusiv duererile de la încheieturi), senzația de uscăciune a pielii, problemele tenului, constipația, scaderea poftei de mâncare, ideal ca antiinflamator dupa un efort muscular etc.
Încercați să folosiți nu numai arahidele, așa cum le știți, ci și uleiul și untul de arahide... și nu o să regretați...!

Se mai pot spune multe, dar deocamdată e deajuns!  *:D big grin
Va urma...!  *:x lovestruck


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!