Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

4 martie 2013

Despre alune, nuci si ... despre noi (4)

NUCA




Mă întreb, cine nu cunoaște nuca? Nuca noastră românească cea de toate zilele? Nuca pe care și nevestele noastre, mamele noastre, bunicile noastre, străbunicile noastre l-au folosit pentru a ne încânta în primul rând cu minunatele prăjituri, cozonaci, măcinici, baclava și torturi delicioase. Cine nu a mâncat măcar odată în viața lui, delicioasa dulceață de nuci verzi? Cine nu a bătut nucul din bătătură sau pe cel de pe marginea drumului, ca să culeagă acele ”fructe” verzi, pe care le curăța de coajă cu mâna, până când mâinile ne deveneau negre-maronii și pe care apoi cu greu le mai curățam? Există un astfel de om? Sper că nu!
Sau cine nu a auzit (că poate de văzut – nu a văzut) mobila de lux care se face din lemnul de nuc? Un lemn nobil și de o calitate extraordinară, foarte apreciat peste tot în lume!
Dar hai să revenim la nucile noastre...! Pentru că avem foarte multe de spus. Poate chiar nici nu o să le putem spune pe toate, dar încercăm!
Țara de originea a nucului nu este Grecia, așa cum s-ar crede (asta pentru că, multe țări numesc practic nuca cu denumirea de ”nucă grecească”) ci Asia Centrală. Nucul a fost încă din antichitate un arbore venerat de oameni. În Caucaz, nucul era considerat un copac sacru. Ca atare, aici puteți găsi copaci vechi de aproximativ 400 de ani. Nucul (copacul propriu-zis) crește până la o înălțime de 25-35 de metri și uneori trunchiului ajunge la o circumferința de 2 metri.  Dintr-un astfel de copac se pot culege până la 1 tonă de nuci.
Dulceață de nuci verzi
În Grecia antică, nucile era denumite ”Ghindele Zeilor”, pentru că ajutau la vindecarea și ameliorarea multor probleme de sănătate ale omului. Și toate beneficiile astea erau puse pe seama zeilor!
De ce? Pentru că, nucile mature conțin vitaminele A, B1, B2, C, E, PP, K, caroten, mai mult de 20 de aminoacizi liberi esențiali, taninuri și minerale valoroase, precum iod (I), potasiu (Ka), sodiu (Na), fosfor (P), fier (Fe), magneziu (Mg), calciu (Ca). Chiar dacă ele conțin circa 80% grăsime, cea mai mare parte sunt grăsimi nesaturate care nu conțin colesterol. În plus, nucile sunt o sursă excelentă de proteine, care pot înlocui cu succes proteinele animale. Nucile verzi încă necoapte conțin mai multă vitamină C decât măceșele, de 8 ori mai mult decât coacăzele și de 50 de ori mai mult decât lămâile.
Nucile contin aproape de două ori mai mulți polifenoli antioxidanți decât alte nuci sau alune, precum  migdalele, arahidele, fisticul, alunele de pădure, nucile de Brazilia, alunele caju, nucile de Macadamia și nucile Pecan. În plus, s-a constatat că antioxidanții din nuci, conțin vitamina E, care este mai eficientă de 2 până la 15 ori decât în mod normal în proprietățile sale de a rezista proceselor oxidative din organism.
La o asemenea bogăție de elemente, e păcat să nu cunoaștem și la ce ne pot ajuta nucile.



Astăzi se știe că, consumul de nuci ajută la normalizarea secreției gastrice, indiferent dacă este redusă sau crescută. Pentru asta, se recomandă să se consume 25-30 de mieji de nucă pe zi. În felul acesta aciditatea gastrică se stabilizează. Cu ajutorul nucilor, se poate preveni și chiar vindeca ateroscleroza. Doar prin consumarea a câtorva nuci pe zi, se poat elimina o tensiune nervoasă puternică. Ele sunt utile la epuizare fizică, anemie, boli ale sistemului nervos, pentru că  miezul lor este bogat în fier, cupru, cobalt și zinc. Ele ajută la intarirea imunității și sunt recomandate în perioada de recuperare după boli și operații. Rezultate foarte bune le are nuca la pacienții cu diabet zaharat, deoarece în compoziția lor mai găsim și mangan și zinc, care au o activitate hipoglicemică și în plus, nucile sunt sărace în carbohidrati și bogate în substante diferite ce pot împiedica ”mărirea (îngrășarea)” ficatului, și tratează boli ale glandei tiroide, deoarece nucile au un conținut mare de iod.

Pentru cei ce doresc să trateze diabetului, am eu o rețetă simplă. Trebuie doar să luați 5 părți de hrișcă și o parte de miez de nucă, pe care le măcinați bine. Dimineața o lingură de amestec se consumă cu un măr. Apoi, încă de două ori în cursul zilei, luați câte o lingură de amestec înainte cu 30 de minute de a servi masa. Seara, o lingură și jumătate de amestec se ia cu o pătrime de cană de lapte bătut. Acest regim îl repetați timp de 3 luni. Această metodă de vindecare se recomandă tuturor, dar mai ales copiilor, pentru a putea elimina tratamentul cu insulină.

În miezul de nucă regăsim numeroase substanțe care reduc rigidizarea arterelor și ajuta să păstreze elasticitatea lor. Nucile conțin antioxidanti și acid linoleic conjugat care au deasemenea, numeroase beneficii asupra sănătății noastre.
Miezul de nucă e recomandat să se păstreze în borcane. Miezul încrețit al nucii, seamănă izbitor de mult cu emisferele cerebrale - un indiciu al naturii ca aceste nuci sunt deosebit de valoroase pentru creier. În compoziția nucilor găsim ingrediente active ce sunt benefice pentru creier și în creșterea activității mentale.
Un alt plus pentru nuci, este combinarea lor cu alte produse, cum ar fi legumele proaspete sau cu miere și fructe uscate. Toate aceste ingrediente sporesc valoarea nutrițională și cresc efectul terapeutic de nucilor. Un amestec de miez zdrobit de nucă, miere și unt, luate în proporții egale, previne rahitismul la copii. În cazul în care nucile sunt amestecate cu caise uscate și lămâie, obținem un tonic minunat, plin de energie.
Folosirea în mod regulat a nucilor, va proteja bărbații de la impotență.
Ulei de nucă obținut prin presare, este bogat în acizi grași nesaturați (linoleic, linolenic și oleic), și pe bună dreptate putem spune că este un produs alimentar valoros. Uleiul este des folosit și pentru conjunctivite și inflamații ale urechii medii, dureri de dinți, scorbut. Folosirea uleiului în cosmetică e deasemeni benefică. S-a demonstrat că doar 10 picaturi de ulei amestecat cu orice crema hrănitoare, pot face pielea netedă, proaspătă și ajută la reducerea ridurilor. În plus, uleiul de nucă este utilizat ca un mijloc de a dobândi un frumos bronz uniform și aplicat pe piele poate ajuta la eliminarea inflamațiilor și a erupțiilor cutanate.


Rezumând cele de mai sus, observăm că nucile sunt un cadou dat de natură. Ele au un efect pozitiv asupra tuturor sistemelor corpului. Așa că, nu e un mare efort, nici măcar financiar, să putem folosi beneficiile acestei nuci, pentru că, aș putea spune, nuca se găsește ”pe toate drumurile” în România. Să ne folosim așadar de toate beneficiile pe care ni le oferă!
Personal, abia aștept să vina sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie, să mă pot îndestula cu nuci noi, delicioase și dulcegi din grădina de la Breaza!

Dar apropo..., peste câteva zile, sărbătorim Sfinții Mucenici, adică pe 9 Martie, o sărbătoare tradițională românească, Mucenicii sau Măcinicii, în care toată lumea va pregăti renumiții colaci în formă cifrei 8, copți din aluat de cozonac și unși cu miere și nucă! Ce poate fi mai sănătos decât mierea și nuca?
Dar să nu uităm că, tradiția spune că 9 martie ar fi ziua bărbatului, existând obiceiul ca bărbații sa bea 40 de pahare de vin în cinstea celor 40 de Sfinți Mucenici.
Așa că... sete bună, fraților!!!

Se mai pot spune multe, dar deocamdată e deajuns!  *:x lovestruck

Va urma...!  *:) happy

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!