Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

8 februarie 2013

Antibioticele naturale si nu numai... (1)

Circula anii trecuți printre românași un banc (ca să nu-i zic ”glumă”) de genul ăsta:
- Bunico, cum te tratezi tu când ești bolnavă?
- Păi la răceală - cu un păhărel de țuică, când îmi crește tensiunea - cu un păhărel de coniac de calitate superioară, când îmi scade tensiunea - cu un pahar de vin roșu, când nu am poftă de mâncare - cu un pahar de vin alb, iar pentru o digestie mai bună - cu un pahar de bere!
- Bine bunico, dar când bei apă?
- Dragul meu, de o boală din asta n-am suferit!

Medicina modernă, poate fi în cazuri de urgență singura salvare, dar este prea puțin implicată în oprirea dezvoltării unor afecțiuni, care prin metode simple pot fi evitate. Prin urmare ea trateaza o boală abia în momentul în care a apărut, când deja este prea târziu pentru a o preveni.
Aici intervin tratamentele naturiste.
Tratament natural poate fi numită oricare metodă de vindecare care nu reiese din medicina moderna. Pe lângă aceasta se numără mai ales produsele naturiste cu impact mare asupra sănătății umane.
Unele dintre aceste produse, pe care vi le prezint aici, oferă un complex amestec de microelemente, vitamine, minerale și importanți agenți antioxidanți și antibiotici, de care ne privează modul de viață nesănătos, precum și o dietă nesănătoasă. Ele nu numai că au efect ameliorator de tratament pentru anumite afecțiuni și boli, dar mai ales oferă un sprijin în dezvoltarea sistemului propriu de apărare al corpului omenesc, dându-i puterea de a preveni unele afecțiuni cauzate de factori externi, care nu se fac simțiți în mod instant.
Cei mai mulți dintre noi am auzit la un moment dat, de câteva dintre aceste "remedii magice", de la bunici sau persoane mai în vârstă. Și chiar dacă uneori ni se păreau niște "leacuri băbești caraghioase", ele s-au dovedit adesea purtătoare ale unei științe tainice și foarte vechi despre sănătate, care începe să fie redescoperită. Iar pe această cale, din ce în ce mai multe remedii naturale încep să fie atestate și recunoscute de medicina clasică.

Vom vorbi acum despre antibioticele naturale!

CEAPA

Ceapa, alimentul atât de folosit de fiecare dintre noi la gătit, are și nenumărate proprietăți  terapeutice. Nu voi insista pe calitățile culinare ale cepei pe care toți le cunoaștem, ci voi încerca să detaliez la ce este ea utilă ca tratament naturist. 
Ceapa este un remediu la îndemâna tuturor și se foloseste atât intern (sub forma de suc sau sirop), cât și extern (sub formă de comprese, împachetări etc.).
În inventarul farmaceutic, ceapa ocupă un loc aparte. Ceapa obișnuita, Allium caepa, membru al familiei Amarillidaceae, nu necesita niciun fel de prezentare. Alkaloizii și moleculele ei oleice includ amarillidina, o substanta extrem de volatilă, cu proprietăți bacteriostatice și antibiotice, fiind un bun analgezic, antiinflamator și un ajutor pentru circulația sângelui, iar ceapa mică (șalota sau eșalota) având un conținut mai mare de fenoli și antioxidanți, este cea mai eficientă ca antibiotic folosindu-se deasemenea și în tratarea înțepăturilor de albine.
Sulful din ceapă, cel care îi ofera mirosul și gustul distinct, este și cel care are proprietăți antibacteriene. Siropul din ceapa se poate lupta eficient cu răcelile dar și cu tusea.

Se poate cumpăra din orice piață agro-alimentară, din magazine alimentare, din super/hypermarket, iar siropurile si extractele, din farmaciile specializate sau de aici.

USTUROIUL

Usturoiul este, poate, cel mai îndrăgit ingredient din preparatele românești dar și asiatice.
Puterea usturoiului este data de conținutul sau de alicină, un ulei volatil care îi oferă usturoiului și gustul foarte specific, dar mai ales acest ulei poate ataca și distruge virusuri sau infecții puternice și este chiar recomandat pentru copiii care au astm.
El este nu numai foarte gustos, dar este și o planta minune, pentru ca are capacitatea să trateze o simplă infecție la ureche dar și o pneumonie periculoasă. Acesta conține o mulțime de antioxidanți care omoară bacteriile și radicalii liberi din sânge și protejează sistemul imunitar.
Se poate folosi și ceai de usturoi drept antibiotic. Puneți apă și cățeii de usturoi într-un ibric pe foc și lăsați-i până dau în clocot. Îndepărtați ibricul de pe foc și adăugați miere și suc de lămâie. Strecoară ceaiul și toarnă-l într-o ceașcă caldă.
Bea câte o jumătate de ceașcă de ceai cald sau rece de trei ori pe zi. Păstrează la frigider restul rămas de ceai.
Tips-uri
Zdrobirea, tăierea și mestecarea cățeilor de usturoi eliberează și activează alicina, componentul antibiotic;
Consumă usturoi crud pentru eficacitate maximă. În timp ce usturoiul este gătit, alicina poate fi distrusă;

Se poate cumpăra din orice piață agro-alimentară, din magazine alimentare, din super/hypermarket, iar siropurile si extractele, din farmaciile specializate sau de aici.

EXTRACTUL DIN CITRICE

Se știe deja, că citricile au cel mai mare conținut de vitamina C, iar consumul lor se folosește pentru a preveni răcelile. Insă, extractul din citrice, mai ales cel de semințe de grapefruit (ESG), este un antibiotic natural și care pe drept este supranumit “cea mai compacta trusă medicală din lume”, fiind util în tratarea a cel puțin 50 de afecțiuni, având proprietăți antimicrobinene și antibacteriene, fiind și un excelent dezinfectant.
ESG este deseori numit antibiotic de origine vegetală. Dar, spre deosebire de antibioticele obişnuite care în mod selectiv acţionează doar asupra bacteriilor, extractul exercită o acţiune distrugătoare atât asupra bacteriilor patogene, cât şi asupra diferitor microbi, viruşi şi microorganisme, inclusiv paraziţi şi ciuperci.
Extractul din seminţe de grapefruit (ESG) conţine acid ascorbic, vitamine, aminoacizi, acizi graşi, are un conţinut crescut de compuşi polifenoli, în mare parte glicozide şi bioflavonoide (quercetină, hesperidină, rutinoside, naringenina, naringina ş.a.). Aceste substanţe manifestă activitate P-vitaminică, exercită o acţiune regulatoare asupra metabolismului compuşilor lipofili endo şi exogeni şi acţiune antialergică şi antiinflamatorie, menţin structura, elasticitatea şi penetrabilitatea vaselor sangvine, posedă efect antioxidant.
ESG nu provoacă dependenţă, nu este toxic, nu are efecte secundare gen reacţii alergice şi distrugerea microflorei necesare, un fapt extrem de important pentru sănătatea oamenilor.

Poate fi găsit în formă lichidă, capsule sau tablete sau chiar și ca spray. Se poate cumpăra din farmaciile specializate sau de aici.

ULEIUL DE COCOS

Uleiul de cocos, este folosit de secole de oamenii de la tropice. Dar de ce să alegi tocmai uleiul de cocos când sunt atâtea alternative pe piață?
Extras din nuca de cocos matură, uleiul constă mai ales în acizi grași saturați, putând fi folosit chiar la temperaturi foarte înalte, ceea ce-l face să fie de preferat față de alte tipuri de ulei, cel puțin la gătit, cum ar fi cel de măsline.
Toate beneficiile interne şi externe ale uleiului de cocos se datorează unor componente extrem de utile pentru sănătatea organismului: acidul lauric (acid gras care crește nivelul colesterolului ”bun” (HDL), având totodată puternice proprietați antivirale și antibacteriene și care se lupta cu diferite boli și infectii, virusuri și bacterii), acidul capric, acidul caprilic, antioxidanţii, vitaminele şi mineralele.
Uleiul de cocos controlează glicemia, cu rol important în prevenirea şi tratarea diabetului zaharat. Consumul regulat de ulei de cocos ajută la reglarea nivelului glicemiei și reduce riscul de diabet de tip II.
Uleiul de cocos conține un anumit tip de grăsimi MCT (Medium Chain Triglycerides), care odată descompuse în ficat, ajută la arderea caloriilor. Scade deasemeni și nivelul trigliceridelor și a colesterolului.
A fost chiar un caz în SUA, în care un bebelus născut cu HIV, a scăpat de virus după ce a fost hrănit cu formula de lapte bogată în ulei de cocos.
E recunoscut că uleiul de cocos e mult mai eficient decăt alte antibiotice pe care le folosim.
Uleiul din nuca de cocos este și o sursa valoroasă de lipide antimicrobiene.

Se poate cumpăra din farmaciile specializate, magazinele naturiste sau de aici.

CHIMENUL

Chimenul nu este ceva necunoscut nouă, el fiind utilizat încă din cele mai îndepărtate vremuri. Dacă încă nu ești familiarizat cu beneficiile semințelor de chimen asupra sănătății tale, citește în continuare și vei afla.
Cultivat originar în zona Mării Mediteraneene (dar cu origini din zona Turciei), chimenul este unul din acele condimente care are o aromă distinctă și un gust destul de puternic, folosit mai ales în bucătăriile arăbești și cele din zona indiană. Însă chimenul este apreciat și pentru calitățile sale medicale, mai ales uleiul extras din el. Și aceasta doar dacă este folosit frecvent în mâncare sau în alte preparate culinare.
Uleiul esențial extras din acest condiment are un conținut mare de compuși antibacterieni, care pot oferi ajutorul sistemului imunitar. De asemenea, uleiul de chimen poate preveni răcelile de sezon.
Fructele de chimen conțin: ulei volatil format din 50-60% carvonă, 30% limonene, lipide, substanțe albuminoide, substanțe minerale, amidon, glucide, rezine, tanoizi etc.
Chimenul este o planta parcă special făcută să ne ajute. Tratează cu succes gastrita, alergia, colesterolul mărit, bronșita, chiar și astenia de primavara etc.
Este antiinflamator intestinal, antiseptic gastric, diuretic, are efect calmant ajutând la durerile de inima și înlătură palpitațiile, întărește ficatul și rinichii, are efect de dezintoxicare etc.

Se poate cumpăra din magazinele naturiste, farmaciile specializate sau de aici.

ECHINACEA

Este printre cele mai prețioase plante de leac din lume și aceasta, din cauza unei singure calități terapeutice, dar extrem de puternice: stimulent imunitar. Inițial, a fost unul dintre leacurile de bază ale triburilor de indieni americani, care foloseau echinacea pentru a vindeca tot felul de infecții, boli respiratorii și răni deschise, a difteriei și a otrăvirii.
Echinacea este planta medicinală de cultură, care poate atinge înălțimea de un metru. Florile de echinacea au culoare roz liliachie. Echinacea conține alchilamide, poli alchene, echinacozide, glicoproteine, steroli, vitamine, acizi fenolici, uleiuri volatile, inulină, galactoză, fructani, glicoproteine, proteine, lipide, acizi fenolici, alcaloizi, alilamide. Are acțiune antimicrobiană, imunostimulatoare, tonică. În scop medicinal se utilizeaza partea aeriana a plantei și rădăcina.
Sunt cunoscute multe specii de Echinacea, dar doar 3 dintre ele – Echinacea angustifolia, Echinacea pallida și Echinacea purpurea – sunt folosite în medicină.
Compușii de Echinacea erau vast folosiți ca antibiotic până când antibioticele sintetice au devinit disponibili, la jumatatea secolului al XX-lea. În anii recenți, Echinacea și-a recâștigat popularitatea, probabil din cauza lipsei de medicamente pentru tratarea răcelii.
Echinacea acționează ca un stimulent pentru sistemul imunitar prin diverse metode printre care și creșterea producerii de anumite celule albe din sânge și întărirea pereților celulari astfel încât bacteriile și virușii să nu intre atât de ușor în celule.
Probabil că este cel mai bine cunoscută pentru prevenirea și tratarea infecțiilor respiratorii, precum răceli și gripe.
Unele dovezi preliminare din alte studii clinice arată ca Echinacea are efecte antivirale și antifungus, contribuind la lupta împotriva infecțiilor, de aceea a fost folosita în tratarea unor afecțiuni ale pielii precum eczema și psoriazis.

Se poate cumpăra din farmaciile specializate sau de aici.


VA URMA...






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!