Circula anii trecuți printre românași un banc (ca să nu-i zic ”glumă”) de genul ăsta:
- Bunico, cum te tratezi tu când ești bolnavă?
- Păi la răceală - cu un păhărel de țuică, când îmi crește tensiunea - cu un păhărel de coniac de calitate superioară, când îmi scade tensiunea - cu un pahar de vin roșu, când nu am poftă de mâncare - cu un pahar de vin alb, iar pentru o digestie mai bună - cu un pahar de bere!
- Bine bunico, dar când bei apă?
- Dragul meu, de o boală din asta n-am suferit!
CEAPA
- Bunico, cum te tratezi tu când ești bolnavă?
- Păi la răceală - cu un păhărel de țuică, când îmi crește tensiunea - cu un păhărel de coniac de calitate superioară, când îmi scade tensiunea - cu un pahar de vin roșu, când nu am poftă de mâncare - cu un pahar de vin alb, iar pentru o digestie mai bună - cu un pahar de bere!
- Bine bunico, dar când bei apă?
- Dragul meu, de o boală din asta n-am suferit!
Medicina modernă, poate fi în cazuri de urgență singura
salvare, dar este prea puțin implicată în oprirea dezvoltării unor afecțiuni,
care prin metode simple pot fi evitate. Prin urmare ea trateaza o boală abia în
momentul în care a apărut, când deja este prea târziu pentru a o preveni.
Aici intervin tratamentele
naturiste.
Tratament natural poate fi numită oricare metodă de vindecare care nu reiese din medicina
moderna. Pe lângă aceasta se numără mai ales produsele naturiste cu impact mare
asupra sănătății umane.
Unele dintre aceste produse, pe care vi le prezint aici,
oferă un complex amestec de microelemente, vitamine, minerale și importanți
agenți antioxidanți și antibiotici, de care ne privează modul de viață nesănătos, precum și o
dietă nesănătoasă. Ele nu numai că au efect ameliorator de tratament
pentru anumite afecțiuni și boli, dar mai ales oferă un sprijin în dezvoltarea
sistemului propriu de apărare al corpului omenesc, dându-i puterea de a preveni
unele afecțiuni cauzate de factori externi, care nu se fac simțiți în mod
instant.
Cei mai mulți dintre noi am auzit la un moment dat, de câteva
dintre aceste "remedii magice", de la bunici sau persoane mai în
vârstă. Și chiar dacă uneori ni se păreau niște "leacuri băbești
caraghioase", ele s-au dovedit adesea purtătoare ale unei științe tainice
și foarte vechi despre sănătate, care începe să fie redescoperită. Iar pe
această cale, din ce în ce mai multe remedii naturale încep să fie atestate și
recunoscute de medicina clasică.
Vom vorbi acum despre antibioticele naturale!
Ceapa, alimentul atât de folosit de fiecare dintre noi la
gătit, are și nenumărate proprietăți terapeutice. Nu voi insista pe calitățile culinare ale cepei pe care toți le cunoaștem, ci voi încerca să detaliez la ce este ea utilă ca tratament naturist.
Ceapa este un remediu la îndemâna tuturor și se foloseste atât intern (sub forma de suc sau sirop), cât și extern (sub formă
de comprese, împachetări etc.).
În inventarul farmaceutic, ceapa ocupă un loc aparte.
Ceapa obișnuita, Allium caepa, membru al familiei Amarillidaceae, nu necesita
niciun fel de prezentare. Alkaloizii și moleculele ei oleice includ
amarillidina, o substanta extrem de volatilă, cu proprietăți bacteriostatice și
antibiotice, fiind un bun analgezic, antiinflamator și un ajutor pentru
circulația sângelui, iar ceapa mică (șalota sau eșalota) având un conținut mai
mare de fenoli și antioxidanți, este cea mai eficientă ca antibiotic folosindu-se
deasemenea și în tratarea înțepăturilor de albine.
Sulful din ceapă, cel care îi ofera mirosul și gustul
distinct, este și cel care are proprietăți antibacteriene. Siropul din ceapa se
poate lupta eficient cu răcelile dar și cu tusea.
Se poate cumpăra din
orice piață agro-alimentară, din magazine alimentare, din super/hypermarket, iar siropurile si extractele, din farmaciile specializate sau de aici.
Puterea usturoiului este data de conținutul sau de alicină, un ulei volatil care îi oferă usturoiului și gustul foarte specific, dar mai ales acest ulei poate ataca și distruge virusuri sau infecții puternice și este chiar recomandat pentru copiii care au astm.
El este nu numai foarte gustos, dar este și o planta minune, pentru ca are capacitatea să trateze o simplă infecție la ureche dar și o pneumonie periculoasă. Acesta conține o mulțime de antioxidanți care omoară bacteriile și radicalii liberi din sânge și protejează sistemul imunitar.
Se poate folosi și ceai de usturoi drept antibiotic. Puneți apă și cățeii de usturoi într-un ibric pe foc și lăsați-i până dau în clocot. Îndepărtați ibricul de pe foc și adăugați miere și suc de lămâie. Strecoară ceaiul și toarnă-l într-o ceașcă caldă.
Bea câte o jumătate de ceașcă de ceai cald sau rece de trei
ori pe zi. Păstrează la frigider restul rămas de ceai.
Tips-uri
Zdrobirea, tăierea și
mestecarea cățeilor de usturoi eliberează și activează alicina, componentul
antibiotic;
Consumă usturoi crud pentru eficacitate maximă. În timp ce
usturoiul este gătit, alicina poate fi distrusă;
Se poate cumpăra din orice piață agro-alimentară, din magazine alimentare, din super/hypermarket, iar siropurile si extractele, din farmaciile specializate sau de aici.
EXTRACTUL DIN CITRICE
Se știe deja, că citricile au cel mai mare conținut de
vitamina C, iar consumul lor se folosește pentru a preveni răcelile. Insă,
extractul din citrice, mai ales cel de semințe
de grapefruit (ESG), este un antibiotic natural și care pe drept este supranumit
“cea mai compacta trusă medicală din lume”, fiind util în tratarea a cel puțin 50
de afecțiuni, având proprietăți antimicrobinene și antibacteriene, fiind și un
excelent dezinfectant.
ESG este deseori numit antibiotic de origine vegetală. Dar,
spre deosebire de antibioticele obişnuite care în mod selectiv acţionează doar
asupra bacteriilor, extractul exercită o acţiune distrugătoare atât asupra
bacteriilor patogene, cât şi asupra diferitor microbi, viruşi şi
microorganisme, inclusiv paraziţi şi ciuperci.
Extractul din seminţe de grapefruit (ESG) conţine acid
ascorbic, vitamine, aminoacizi, acizi graşi, are un conţinut crescut de compuşi
polifenoli, în mare parte glicozide şi bioflavonoide (quercetină, hesperidină,
rutinoside, naringenina, naringina ş.a.). Aceste substanţe manifestă activitate
P-vitaminică, exercită o acţiune regulatoare asupra metabolismului compuşilor lipofili
endo şi exogeni şi acţiune antialergică şi antiinflamatorie, menţin structura,
elasticitatea şi penetrabilitatea vaselor sangvine, posedă efect antioxidant.
ESG nu provoacă dependenţă, nu este toxic, nu are efecte
secundare gen reacţii alergice şi distrugerea microflorei necesare, un fapt
extrem de important pentru sănătatea oamenilor.
Poate fi găsit în formă lichidă, capsule sau tablete sau chiar și ca spray. Se poate cumpăra din farmaciile specializate sau de aici.
ULEIUL DE COCOS
Uleiul de cocos, este folosit de secole de oamenii de la
tropice. Dar de ce să alegi tocmai uleiul de cocos când sunt atâtea alternative
pe piață?
Extras din nuca de cocos matură, uleiul constă mai ales în
acizi grași saturați, putând fi folosit chiar la temperaturi foarte înalte,
ceea ce-l face să fie de preferat față de alte tipuri de ulei, cel puțin la
gătit, cum ar fi cel de măsline.
Toate beneficiile interne şi externe ale uleiului de cocos
se datorează unor componente extrem de utile pentru sănătatea organismului: acidul lauric (acid gras care crește
nivelul colesterolului ”bun” (HDL), având totodată puternice proprietați antivirale
și antibacteriene și care se lupta cu diferite boli și infectii, virusuri și bacterii),
acidul capric, acidul caprilic, antioxidanţii, vitaminele şi mineralele.
Uleiul de cocos controlează glicemia, cu rol important în prevenirea şi tratarea diabetului
zaharat. Consumul regulat de ulei de cocos ajută la reglarea nivelului
glicemiei și reduce riscul de diabet de tip II.
Uleiul de cocos conține un anumit tip de grăsimi MCT (Medium
Chain Triglycerides), care odată descompuse în ficat, ajută la arderea
caloriilor. Scade deasemeni și nivelul trigliceridelor
și a colesterolului.
A fost chiar un caz în SUA, în care un bebelus născut cu
HIV, a scăpat de virus după ce a fost hrănit cu formula de lapte bogată în ulei
de cocos.
E recunoscut că uleiul de cocos e mult mai eficient decăt
alte antibiotice pe care le folosim.
Uleiul din nuca de cocos este și o sursa valoroasă de lipide
antimicrobiene.
CHIMENUL
Chimenul nu este ceva necunoscut nouă, el fiind utilizat încă din cele mai îndepărtate vremuri. Dacă încă nu ești familiarizat cu beneficiile semințelor de chimen asupra sănătății tale, citește în continuare și vei afla.
Cultivat originar în zona Mării Mediteraneene (dar cu
origini din zona Turciei), chimenul este unul din acele condimente care are o
aromă distinctă și un gust destul de puternic, folosit mai ales în bucătăriile
arăbești și cele din zona indiană. Însă chimenul este apreciat și pentru
calitățile sale medicale, mai ales uleiul extras din el. Și aceasta doar dacă este folosit frecvent în mâncare sau în alte preparate culinare.
Uleiul esențial extras din acest condiment are un conținut
mare de compuși antibacterieni, care pot oferi ajutorul sistemului imunitar. De
asemenea, uleiul de chimen poate preveni răcelile de sezon.
Fructele de chimen conțin: ulei volatil format din 50-60%
carvonă, 30% limonene, lipide, substanțe albuminoide, substanțe minerale,
amidon, glucide, rezine, tanoizi etc.
Chimenul este o planta parcă special făcută să ne ajute.
Tratează cu succes gastrita, alergia, colesterolul mărit, bronșita, chiar și
astenia de primavara etc.
Este antiinflamator intestinal, antiseptic gastric,
diuretic, are efect calmant ajutând la durerile de inima și înlătură palpitațiile,
întărește ficatul și rinichii, are efect de dezintoxicare etc.
Se poate cumpăra din magazinele naturiste, farmaciile specializate sau de aici.
ECHINACEA
Este printre cele mai prețioase plante de leac din lume și
aceasta, din cauza unei singure calități terapeutice, dar extrem de puternice: stimulent imunitar. Inițial, a fost
unul dintre leacurile de bază ale triburilor de indieni americani, care
foloseau echinacea pentru a vindeca tot felul de infecții, boli respiratorii și
răni deschise, a difteriei și a otrăvirii.
Echinacea este planta medicinală de cultură, care poate
atinge înălțimea de un metru. Florile de echinacea au culoare roz liliachie. Echinacea
conține alchilamide, poli alchene, echinacozide, glicoproteine, steroli,
vitamine, acizi fenolici, uleiuri volatile, inulină, galactoză, fructani,
glicoproteine, proteine, lipide, acizi fenolici, alcaloizi, alilamide. Are
acțiune antimicrobiană, imunostimulatoare, tonică. În scop medicinal se
utilizeaza partea aeriana a plantei și rădăcina.
Sunt cunoscute multe specii de Echinacea, dar doar 3 dintre
ele – Echinacea angustifolia, Echinacea pallida și Echinacea purpurea – sunt
folosite în medicină.
Compușii de Echinacea erau vast folosiți ca antibiotic până
când antibioticele sintetice au devinit disponibili, la jumatatea secolului al
XX-lea. În anii recenți, Echinacea și-a recâștigat popularitatea, probabil din
cauza lipsei de medicamente pentru tratarea răcelii.
Echinacea acționează ca un stimulent pentru sistemul
imunitar prin diverse metode printre care și creșterea producerii de anumite
celule albe din sânge și întărirea pereților celulari astfel încât bacteriile
și virușii să nu intre atât de ușor în celule.
Probabil că este cel mai bine cunoscută pentru prevenirea și
tratarea infecțiilor respiratorii, precum răceli și gripe.
Unele dovezi preliminare din alte studii clinice arată ca Echinacea
are efecte antivirale și antifungus, contribuind la lupta împotriva infecțiilor,
de aceea a fost folosita în tratarea unor afecțiuni ale pielii precum eczema și
psoriazis.
Se poate cumpăra din farmaciile specializate sau de aici.
VA URMA...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!