Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

25 februarie 2013

Despre alune, nuci si... despre noi (1)

ALUNELE DE PĂDURE




Alunele de pădure, au fost cunoscute încă din antichitate. Erau considerate regele tuturor alunelor. Strămoșii noștri făceau din ele amulete împotriva spiritelor rele și a dezastrelor naturale. Tocmai cu ele, pe vremuri, oamenii se apărau de molime, de deochi și de forțele răului.
Țara de origine a alunelor de pădure e atestată undeva prin Asia mica și prin zona Caucazului. De aici s-a răspândit în sudul Europei și apoi în America.
Alunele au o formă ovală, atingând chiar și 2 cm în diametru, protejate de o coajă tare de culoare maro. Crește în grupuri de la 1 până la maxim 4 alune pe ciorchine. Gustul alunei de pădure este delicat și cu o slabă tendință dulceagă.
Conținutul alunelor de pădure e foarte variat. Din punct de vedere caloric, alunele de pădure sunt mai bogate caloric decât pâinea, au de 8 ori mai multe calorii decât laptele și este mai sățioasă decât ciocolata. Conțin aprox. 60% grăsimi, 13% proteine, vitaminele A, B1, B2, B6, C, E, calciu (Ca), Fosfor (P), Magneziu (Mg), Cobalt (Co), Fier (Fe), Zinc (Zn), Sodiu (Na) și o gamă completă de aminoacizi.
Alunele de pădure sunt recomandate la diabetul zaharat, la oboseală cronică, la hipertensiune arterială, la o prostată mărită, la pietre la rinichi, varice sau inflamația venelor (flebită). Are o excelentă contribuție la curățarea ficatul și are proprietăți laxative.
În alunele de pădure, față de alte alune/nuci, cantitatea de acid folic este mult mai mare, de aceea consumul lor este util pentru cei care doresc să conceapă un copil. Alunele combinate cu caise uscate și miere sunt un instrument excelent pentru prevenirea bolilor sistemului cardio-vascular. Piureul de alune în combinație cu stafidele, sunt folosite ca un tratament pentru anemie cronică. O altă substanță foarte importantă în conținulul alunei – este Paclitaxel-ul, un agent anticancerigen. Acesta este motivul pentru care poate fi utilizat pentru prevenire în oncologie. În compoziția uleiurilor vegetale conținute în alune, sunt și acizii grași polinesaturați care îmbunătățesc metabolismul și care, în cele din urmă încetinește procesul de îmbătrânire.
Rația zilnică de alune necesară pentru organismul uman: nu mai mult de 10 bucăți (aprox. 30g).
Utilizarea alunelor de pădure este diversă. În bucătărie, alunele sunt folosite pentru a face halva, sunt prezente în compoziția deserturilor, în produse de patiserie și dulciuri. Alunele prăjite și tocate pot fi adăugate la amestecul pentru o bezea sau se pot pisa adaugându-se în loc de migdale la prăjituri. Crema de renume mondial (pasta) Nutella este facută cu alune de pădure, cu cacao și lapte. Nutella este o pastă folosită  ca umplutură pentru sandvișuri, clătite, napolitane, pâine prăjită, cornuri, etc. și amestecată cu friscă, este folosită pentru a face prăjituri și produse de patiserie. În medicina populară, alunele se utilizează pentru mamele care alăptează, pentru a preveni formarea de gaze în intestin și pentru a dizolva pietrele de la rinichi. Dacă amestecați ulei de alune în proporții egale cu albuș de ou - obțineți remediu excelent pentru arsuri.

Cel mai bine este să le mănânci crude.
Și se mai pot spune multe, dar deocamdată e deajuns! *:x lovestruck



Va urma...!  *;) winking


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!