Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

27 februarie 2013

Despre alune, nuci si … despre noi (2)

ALUNELE CAJU



Cui nu-i plac alunele caju? Sunt gustoase, ușor digerabile, aromate și practic noi, românii, le folosim mai mult la deserturi sau le ronțăim ca atare. Dar știți chiar totul despre ele??? Dacă nu, vă recomand să citiți în continuare, câte ceva despre aceste minunate alune!


Fructele de caju constau din două părți: așa numita pulpă de caju și aluna de caju propriu-zisă. Pulpa de caju - este un peduncul mare umflat in forma de pară (sau de măr, după unele publicații), care poate fi galbenă, portocalie sau roșie, cu o lungime de 7-10cm și aproximativ 5cm în diametru. Acest miez de fruct, foarte suculent are cu gust dulce-acrișor. În partea de jos a pulpei este o coajă tare, care la coacere, devine verde-închis, aproape maro. 
Înainte de utilizare, alunele caju trebuie să fie curățate de coajă, pentru că, coaja conține substanțe toxice, care în contact cu pielea produce iritarea ei. Astfel de cazuri de iritare, sunt frecvente în rândul muncitorilor care le curăță manual. După ce au fost decojite, alunele sunt ușor prăjite pentru ca reziduurile de gudron să se evapore. Astfel, gustul alunelor de caju devine în acest mod subtil și delicat. Tocmai din cauza asta, alunele caju nu se vând niciodată în coajă.
Alunele caju conțin mai puține grăsimi decât alte alune, mai exact în jur de 45%, și​ aproximativ 17% proteine. Ele conțin deasemenea vitaminele A, B1, B2 și mineralele fier (Fe), zinc (Zn), fosfor (P) și calciu (Ca).
Alunele caju au și proprietăți utile pentru organismul uman. Alunele caju sunt recomandate pentru tratamentul unor boli precum psoriazis, anemie, depresie, tulburări metabolice. Deasemenea ele stimulează sistemul imunitar, asigură activitatea normală a inimii, dar ajută și la reducerea nivelului de colesterol din sânge. Ca un ajutor, aceste nuci sunt folosite pentru calmarea durerile de dinti și în distrofie.
Rația zilnică de caju recomandată este de aproximativ 20 de bucăți pe zi, cantitate care va da corpul tău, necesarul zilnic de fier.
Cocktail Caipirinha
Utilizarea fructului caju: 
Din pulpa de caju, se face o pastă suculentă cu gust acrișor, care este utilizată pentru a face gemuri, jeleuri, compoturi, precum și alcool. Din sucul diluat și îmbogățit cu zahăr, se obține o băutură răcoritoare care este populară în America Latină, cum ar fi sucul de portocale în America de Nord sau Europa. Această băutură răcoritoare este componentă în unul dintre cele mai populare cocktail-uri răcoritoare braziliene - Caipirinha - ce include cachaça (lichior local), pulpă și suc de caju, limetă proaspăt feliată, zahăr și gheață.
În statul indian Goa, se folosește la fabricarea lichiorului Fenny (sau Feni), o băutură tare (de până la 40 grade).
Pulpa  de caju este bogată în tanin si este foarte perisabilă. De aceea, în multe țări, se preferă consumarea doar a alunelor.
Utilizarea alunelor caju în gastronomia asiatică și indiană este destul de largă și e o componentă minunată în salate, supe, feluri principale, sosuri și produse de cofetărie.

Din coaja de caju prin distilare se obțin două fracții. Fracția (componentul) solid se utilizează în fabricarea de garnituri de frână de automobile. Fracția lichidă se folosește la fabricarea de  fenalamină, un întăritor și modificator pentru cauciuc, precum și la lacuri și vopsele. Din cauza proprietății de impermeabilitate a fenalaminei, aceasta se folosește în construcția de nave și reparații navale, precum și pentru fabricarea de acoperiri epoxidice.
Este interesantă utilizarea produselor de caju la diferite națiuni. De exemplu, în Brazilia, aluna de caju este considerat un afrodisiac, anti-astm, un adjuvant pentru remediul bronșitei, a gripei, la  tulburări gastrice și pentru diabet. În Haiti, e folosit ca un remediu pentru durere de dinți și a verucilor. În Mexic, se folosește pentru decolorarea pistruilor. În Panama sunt folosite pentru tratarea hipertensiunii arteriale. În Peru este folosit ca antiseptic, în Venezuela se folosește pentru a trata durerile de gât, etc, etc. Și știința oficială confirmă proprietățile benefice ale alunelor de caju: în special, anti-bacterian, anti-dizenteriene, anti-microbiene, tonic antiseptic.


Vă invit să le savurați...!
Și se mai pot spune multe, dar deocamdată e deajuns! *:x lovestruck


Va urma...! *;) winking


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!