Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

4 februarie 2013

De ce a refuzat TOP CHEF sa acorde PREMIUL 1 si distinctia de Primul Top Chef al Romaniei,
lui Nico Lontras

Show-ul Top Chef România, ediția I s-a încheiat. În urma acestui show (prezentat sub denumirea de Concurs), ca de fapt în cam toate show-urile din România, indiferent pe ce post TV este difuzat, rămân o sumedenie de semne de întrebare, o mulțime de indignări și încă pe atâta frustrări!
Dar nimeni niciodată, nu și-a explicat, dar nici nu a cerut explicații de la alții, de ce ”așa” și nu ”altfel”, de ce ”negru” și nu ”alb”, de ce Giovanni Piselli și nu Nico Lontras?
Iar discuțiile aprinse de pe Facebook din ultimele 2 zile despre ce și cum și mai ales DE CE, m-au făcut să vă prezint varianta mea! Nu prea scurtă, dar sper să fie elocventă.
Nu că vreau eu să mă dau deșteptul deștepților și nici nu vreau să mă credeți că sunt partinic, fiind prieten cu Nico Lontras, dar poate că, prin ce o să scriu eu aici, pentru mulți, o să fie un posibil răspuns (nu chiar cel pe care poate și-l doreau, atât de acerb).


Împreună cu Nico Lontras la Campionatul Internațional de Gătit în aer liber - București 2011

Trebuie doar să judecăm un show ca pe un SHOW, indiferent unde se face: în România, în SUA, în Rusia sau Malaezia!
Orice show are unul sau mai mulți sponsori. Ca așa-i în lumea asta!
Și abia de acum încolo, trebuie să ne uităm ce sunt de fapt toate aceste show-uri și ce rezultă în urma lor!
Și ca să o luăm ușurel cu înțelesul mecanismului de show (cu sponsorii de rigoare) haideți să luăm un Show (indiferent unde este orchestrat) denumit Miss...!
Se știe că în general, frumusețea frumuseților dintr-o țară sau de pe planeta Pământ, trebuie să aibe anumite calități...!
La Miss Univers, e obligatoriu ca cea care va câștiga concursul, trebuie să fie vorbitoare de limba engleză la perfecție! DE CE? Simplu!
Miss Univers, este pentru un an de zile, sub contract cu organizatorul/sponsorul concursului/showului să participe la o mulțime de activități. Anumite firme se pot folosi de imaginea ei, pentru promovări de produse sau chiar de prezența ei la anumite manifestații (fie ele și politice, nu numai culturale sau de specialitate!)
Vă dau 2 (două) exemple mai din zona noastră:
Miss România - citez din linkul de mai jos:
(http://www.fpeople.ro/bucharest-fashion-week/miss-romania-2012-bucharest-fashion-week-2012)
Premiul pentru caștigătoarea Miss Romania a fost oferit de celebrul bijutier Pascal Mouawad, designerul oficial al brandului Victoria's Secret, pentru care a realizat cea mai faimoasă și costisitoare piesă de lenjerie creată vreodată, evaluată la 12,5 milioane de dolari.
Bijuteriile Mouawad au o tradiție de 150 de ani și figurează de trei ori în Cartea Recordurilor.
Marea câștigătoare o să fie prezentă la evenimentele de promovare ale casei, din lumea întreagă. De asemenea, ea va fi prezentă la toate evenimentele organizate de FashionTv începând cu revelionul în Dubai, iar anul viitor participă la târgul de turism din Berlin, la Festivalul de Film de la Cannes, prezentări de modă și evenimente în Singapore, India si Monte Carlo”.
Miss Rusia - citez din linkul de mai jos:
(http://romanian.ruvr.ru/2012_03_04/67444817)
Câştigătoarea a primit un premiu în bani în valoare de 100 de mii de dolari şi un grant pentru a studia în orice universitate de pe planetă. În obligaţiile Miss Rusia 2012 intră ca întregul an să efectueze călătorii caritabile, să îndeplinească misiuni sociale şi să propage stilul de viaţă sănătos.
Primul loc îi dă dreptul să reprezinte Rusia la concursurile internaţionale, inclusiv la concursurile Miss World 2012 şi Miss Univers 2012.
Și exemplele pot continua la nesfârșit...
Ce înțelegem din asta?

Câștigătorul e pus la dispoziția SPONSORULUI și trebuie să facă tot ce acesta dorește, pe parcursul anului, adică de la o ediție la alta a show-ului, când alt câștigător îl va înlocui.

Cum credeți că sponsorul de la acest show (Zahărul Mărgăritar) ar dori să acorde Titlul de Top Chef, Premiul I, 50.000€ și un Curs la un restaurant de 5* la Paris, lui Nico Lontras... care activează în Norvegia. Cum credeți că ar fi putut Nico să participe în țară, la evenimentele pe care sponsorul deja cred că le are programate pe acest an cu câștigătorul. Unde ar fi ”arborat” sponsorul, bannerele și alte materiale promoționale cu brandul Mărgăritar? În Norvegia? La restaurantul unde lucrează Nico? etc., etc., etc.....
Ha! Toate astea ”multe chestii promoționale” trebuie să fie folosite aici... pe meleagurile mioritice, în spațiul Carpato-Dunărean, nu prin fiordurile nordice!
Așa că, zarurile ce indicau un sigur și unic câștigător erau aruncate înaintea începerii finalei ”Top Chef”.
Va câștiga cel ce activează în România - lucru la care pun pariu că nu se așteptau să pună o astfel de condiție, asta pentru că Nico era bucătar din Norvegia - mare ghinion!
Așa că, sponsorul a zis (prin presupunere și logica de până acum):
- Atenție JURIU...! Avem un intrus în această finală, care nu-mi aduce nici un folos, nici un beneficiu! Iar eu plătesc bani grei și o școlarizare de excepție! E CLAR ce vreau să spun? Și ca să nu considerați că vă impun chiar de la început ce și cum, faceți simplu: prima probă o câștigă unul dintre ei, a doua probă celălalt iar la a treia, găsiți voi nod în papură și îi dați cu out la norvegian! CLAR?

Iar juriul, dar mai ales ”colaboratorii” juraților (d.na Cornelia Ghișoi și d.nul Ștefan Bercea - care a fost foarte enervat că Dragoș al lui, tremura doar la gândul că va concura cu Nico!) au dat tot ce-au putut mai bine din ei, ca să îngroape cât mai adânc posibil, arta pe care a etalat-o Nico!
Foarte neprofesional și jignitor ați abordat ”ajutorul la jurizare” cerut de Juriul Legal, pentru Nico Lontras, doamna Ghișoi și domnule Bercea (președinte ANBCT România) și în același timp, membrii ai Juriului Internațional din domeniul Gastronomiei (sau cum doamne iartă-mă se numește acel forum), de la care aveați acele colane tricolore, atârnate de gât, cu însemnele de rigoare!

Giovanni Piselli putea să gătească râme amețite prin unt prăjite (nu fructe de mare), guvizi striviți (nu scorpie de mare) cu piure de cartofi roze (nu de cartofi mov) și cu lobodă opărită (nu babyspanac aromatizat cu cimbrișor....), înghețată dezghețată (că oricum așa i-a ieșit!) și pe platou mai punea două ciocolăți întregi cumpărate de la alimentara din colț, că tot ar fi câștigat! Prin prisma logicii expuse.

Și acum, hai să admirăm arta lui Nico Lontras în Finala TOP CHEF (la care a fost fără drept de apel, câștigător!)



La antreu o combinație între mâncarea tradițională românească și ceva cu influențe nordice: burtă de porc cu dulceață de mere și cârnați de Pleșcoi (un preparat unic, care NU s-a mai făcut vreodată
și piure dulce de usturoi.



La felul principal, piftele de cod negru învelite cu pesmet panko (pesmet japonez de cea mai bună calitate), piure de mazăre tras în unt, 3 feluri de sfeclă cu 3 feluri de texturi (carpacio de sfeclă, sfeclă marinată cu oțet și zahăr și sfeclă marinată cu ulei de măsline și cu cimbru - un preparat fiert, altul copt și celălalt crud), cod alb învelit în nori (alge japoneze folosite pentru prepararea la sushi) cu icre roșii și un sos de vin de Jidvei.



La desert, Macarons cu ganache de ciocolata cu menta și căpșună umplută cu crema de brânză, înghețată de banane și curry.

De la Giovanni Piselli avem:

Tablou marin pe piatră de ardezie cu diferite săruri, anchois și icre de capelin
Scorpie de mare, turnedou de cartofi mov și babyspanac aromatizat cu cimbrișor, sos de scorpie de mare și vangole
Trilogie de ciocolată: Moelleux de ciocolată albă, Tarteleta cu ganache de ciocolată și în interior cremă de caramel, nucă și migdale caramelizate și Mousse de ciocolată albă și înghețată de ciocolată cu lapte

PS
Îmi cer scuze dacă am jignit pe cineva prin această postare! Dar fiind blogul meu, vreau să scriu în el tot ce fac, gândesc, apreciez și constat din experiența mea sau a altora ... și că merită citit de voi!
Pentru că, acestea sunt punctele mele de vedere!

TOATE CELE BUNE!







8 comentarii:

  1. Perfect Spus!!!!!!!!! Pacat de munca lui Nico

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca am gasit acest articol,ca am mai gasit inca un Blog culinar.Citind articolul,m-am mai linistit putin,cat de cat dar tot ma simt inca mahnita de tot ceea ce s-a intamplat.Astept cu rabdare momentul cand Nico Lontras o sa se intoarca in tara,plin de glorie,glorie obtinuta prin propriile puteri si nu ajutat si promovat de tatal sau.Pentru mine Bercea senior si junior nu v-or mai exista ca si bucatari oricat de bun ar fi juniorul.Caracterul lui,dobandit de la tata ma face sa nu il mai urmaresc in evolutia sa.D-na Ghisoiu????o sa-mi ramana in imagine cu gura plina de desertul lui Nico,nevenind-ui sa creada ce bunatate mananca si cu vorbe rostite din invidie.Nimic din ce o sa mai realizeze nu o sa reuseasca sa stearga comportamentul plin de invidie al celor trei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Marcele intr-adevar ai dreptate in tot ceea ce spui si incerci sa demonstrezi.
    Dar pentru mine tot gust amar imi ramane in gat.
    Nu am fost in localitate , dar am facut tot posibilul si am stat pe un scaun toata seara sa vad bunatatile Dumnezeiesti facute de Nico, cel ce de departe a fost marele castigator !!!!
    Dar , din pacate, asa cum ai spus si tu, el activeaza in Norvegia.....
    Haide Nico, muta-te inapoi in Ro !!!
    Pentru mine tot tu esti MARELE TOP CHEF !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Marcel, sfatuieste-l pe Nico (si ai multe argumente solide!) sa mai stea cel putin 20 de ani in Norvegia! Sau oriunde, dar nu aici! Este un imens talent irosit daca revine! Si un caracter ce va fi strivit de mizeria de aici!

    RăspundețiȘtergere
  5. Marcele,in parte sunt de acord cu analiza ta.Dar numai in parte.Pentru ca inmanarea premiului cred ca ar fi fost insotita de un contract de participare la evenimentele presupuse.Nu-i un capat de tara sa te urci in avion si sa vii la Bucuresti,pentru ca eu cred ca mai mult de un eveniment pe luna nu organizeaza margaritarul.Si Giovanni trebuie sa vina de la Brasov si tot cel putin 2 ore face pana ajunge la Bucuresti.E adevarat ca scrumierele cu margaritar,nu vor avea unde sa le puna !

    RăspundețiȘtergere
  6. Farfuriile lui Nico arata impecabil, talentul lui e de necontestat! Eu personal am o singura nedumerire: de ce a participat la un astfel de show, mai ales in Romania?
    Intrebarea mi-am pus-o si vis a vis de ceilalti participanti...

    RăspundețiȘtergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!