Încă din
cele mai vechi timpuri, omul a recurs la plantele medicinale cu virtuți
antibiotice. Desigur, el nu folosea termenul de antibiotic și nici nu vorbea de
microbi, după cum nu înțelegea nici în ce mod acționau aceste plante, dar știa
că folosirea lor era foarte utilă în
anumite maladii.
Toate
antibioticele naturale derivă din regnul vegetal. Nu sunt produse de către microbi,
ci de plante medicinale. În consecință, termenul de antibiotic este înainte de toate folosit în sensul larg de ”substanță capabilă să omoare microbii
patogeni sau să le împiedice multiplicarea”. Adjectivul natural evidențiază faptul că face parte
din mijloacele de care dispune medicina naturistă și că este folosit din acest
punct de vedere. Dacă ne gândim bine, antibioticele clasice sunt și naturale
(exceptându-le pe cele de a două sau a treia generaţie), în măsura în care sunt
produse de către actori ai lumii naturale: microbii!
Antibioticele
naturale sunt substanțe pe care le regăsim în plante cel mai des întâlnite la
noi și în speciile exotice și rare. Mai multe sute de plante posedă virtuți
antibiotice, ceea ce face ca rezerva de asemenea remedii să fie mare. De mii de
ani, oameni le folosesc profitând de proprietățile lor curative.
BUSUIOCUL
Busuiocul (Ocimum basilicum) este originar din
Asia, fiind un condiment foarte apreciat și cultivat acum în mai toate
grădinile. Este o tufă ce crește 15-50cm, cu frunze de un verde intens, care
răspândește un parfum puternic.
De exemplu,
în bucataria italiană, busuiocul proaspăt este vedeta. Da un gust inconfundabil
sosurilor pesto sau salatelor cu roșii. Însă dincolo de virtuțile sale culinare,
busuiocul are multe calități care îl ridică la rangul de plantă medicament.
Substanțele
antibiotice conținute în uleiul esențial
al busuiocului sunt în deosebi metilcavicolul
și linalolul. Inițial, busuiocul a
fost socotit drept un antibacterian, dar acum s-a demonstrate că este un puternic
antiviral.
Busuiocul este
deci recomandat în toate maladiile virale, dar mai ales în cele cu o sferă de
acțiune predilectă: sistemul digestiv (hepatita
virală, enterita virală, viroza intestinală…) și sistemul nervos (nevrite). Alt domeniu de acțiune: infecţiile
virale din zonele tropicale (febre
diverse).
Busuiocul
este un remediu natural pentru tratarea și vindecarea multor afecțiuni: bronșita, febra, guta, afecțiuni
gastrointestinale, dureri de stomac. Deasemeni, consumul de busuioc
îmbunătățește digestia, previne cancerul intestinal, calmează colicile, ajută
la eliminarea gazelor, este antiemetic, antiseptic intestinal și diuretic, combate
acțiunea virușurilor și este un bun energizant. S-a mai constatat că busuiocul
potențează puterea de dezintoxicare la nivelul ficatului, deoarece în frunzele
de busuioc sunt prezente șase subsțante cetonice cu acțiune directă asupra
celulelor hepatice, care cresc potențialul metabolic al acestora.
Busuiocul
este o sursa importantă de fier (Fe), calciu (Ca) si vitamina A, continand si
vitamina B6, magneziu (Mg) si potasiu (K).
Nu pare să
aibe efect asupra ciupercilor sau paraziților.
Se poate
cumpăra din farmacii și magazinele naturiste sau de aici.
CIMBRUL
În bucătărie
românească tradițională, nu se poate imagina o mâncare de sarmale din varză
murată, o mâncare de fasole, fie ciorba ori iahnie, fără o crenguță de cimbru pentru
gust și aroma lui inconfundabilă. Puțini știu însă, că cimbrul are calități terapeutice
de necontestat. Cimbrul este o plantă sălbatică (Satureja montana) din regiunile mediteraniene, ce degajă un miros
agreabil și puternic. Tocmai datorită aromelor și proprietăților sale, cimbrul se
cultivă și în grădini, având o altă denumire în limba latină (Satureja hortensis), care este o cu
totul altă specie. Este numit și buruiană de balsam, cimbrușor, cimbru de câmp,
iarba cucului, lămâiţă, tămâiţă.
Ca infățișare, planta este total nespectaculoasă: scundă, de
nici patruzeci de centimetri înaltime, cu flori mici de culoare roz-pal, care
apare de la mijlocul verii și până toamna tarziu. Sub aceste aparente
exterioare modeste se ascunde, însă, o uimitoare forță terapeutică. Se pare ca
cimbrul este una din cele mai puternice plante medicinale din lume.
Consacrarea cimbrului ca medicament a pornit, însă, în evul
mediu, când arabii au început să fabrice uleiuri volatile prin
distilare. Foarte repede, uleiul volatil de cimbru a devenit un panaceu
universal, capabil să vindece foarte multe din molimele care au decimat în
nenumarate rânduri populațiile din acele vremuri. Uleiul de cimbru prevenea și
ajuta la combaterea ciumei, a holerei, a tuberculozei pulmonare, a frigurilor
galbene.
Uleiul esențial volatil se obține plecând de la vârfurile
înflorite ale cimbrului bogat în substanțe antibiotice,
mai ales carvacrol, care reprezintă
până la 50% din componentele sale. Acest antibiotic are un efect deosebit de
puternic și o sferă largă de acțiune asupra bacteriilor și a paraziților, dar
și asupra virușilor și a ciupercilor.
Uleiul esențial de cimbru poate fi recomandat în digestiv (amoebiaze, enterocolite, diarei), ale
sistemului respirator (bronșite) și
ale sistemului urinar (cistite
candidozice și gonococice, prostatite, etc.). Este recomandat și în caz de
adenite (inecții ale sistemului limfatic)
și ca tratament adjuvant în malarie. Uleiul esențial de cimbru face parte din
antiinfecțioasele naturale importante.
Cimbrul
poate fi considerat aproape un panaceu, deoarece ajută la vindecarea unui număr
impresionant de boli. Cimbrul, datorită acţiunii sale antispasmolitice,
antiseptice, antivirale este folosit pentru a trata bronşitele, anghina, astma,
prevenirea diareei, dar şi constipaţiei, reduc infecţiile micotice la nivelul
unghiilor. Este un bun digestiv, dar şi imunostimulator. Ajuta la combaterea
oboselii şi scurtează convalescenţa. Poate fi administrat mamei care tocmai a
născut. Datorită faptului ca este bogat în calciu (Ca), fier (Fe), mangan (Mn),
fibre şi antioxidanţi este indicat unui consum intens. În sfârsit, se pare că o
acţiune benefică a ceaiului de cimbru este exercitată şi asupra creierului
persoanelor în vârsta care le beau cu regularitate. Are efect antimahmureală.
Doar 3 grame de cimbru uscat asigura 65% din necesarul zilnic de vitamina K al
organismului şi 22% din cel de fier.
Uleiurile esențiale de cimbru se găsesc în farmaciile naturiste.
CIMBRIȘORUL
Având
denumirea latină de Thymus vulgaris, se
deosebește totuși de cimbrul pe care-l folosim noi mai des în bucătărie, cu
denumirea latină amintit mai sus. Cimbrișorul este foarte cunoscut și sub
denumirile de cimbrișor de grădină, cimbrișor grecesc, cimbru adevărat,
lămâioară, ori iarba cucului, fiind o mirodenie înrudită cu cimbrul și cu
cimbrul de câmp (Thymus serpyllum). Este
un mic arbust meditereanian, folosit pe cale largă pe post de condiment în
gastronomie din această regiune. Tocmai pentru că, conferă un gust aparte
fripturilor din carne de vită, tocane, preparate din vânat, sos de vin roșu,
etc. Ceea ce îl face remarcat este mirosul plăcut, aromat, degajat de întreaga plantă,
care se păstrează chiar și după uscare. Mirosul de lămâie, gustul specific și
puternic, ușor iute, sunt accentuate în combinația cu piperul, foile de dafin,
etc., de aceea se folosește în cantități mici.
Cimbrişorul
a fost denumit “antibioticul săracului”.
Acest atu, se datorează uleiului volatil pe care-l conţine. Din cimbrişor se
prepară un ceai cu proprietăţi expectorante, care calmează spasmele căilor
respiratorii, fapt care-l recomandă în tratarea tusei convulsive, răguşelii şi
în tusea astmaticilor.
Cimbrișorul
conține uleiuri volatile (în special borneol,
cineol, carvacrol și timol),
precum și taninuri, substanțe amare,
albumină, săruri de calcar, etc. Fiind un excelent dezinfectant, cimbrișorul
este folosit nu numai ca expectorant în tratamentul tusei comune și tusei
convulsive, ci și în cazul infecțiilor intestinale, renale și ale vezicii
urinare. Este în același timp, un stimulent al metabolismului și un bun
vermifug, ca și un absorbant al gazelor intestinale. Uleiul foarte concentrat
de cimbrișor este un remediu puternic contra gutei, reumatismului, sciaticii,
cât și a durerilor de cap, migrenelor sau a senzațiilor de greață. Cimbrişorul
este o plantă foarte mult utilizată și în fitoterapie. Ceaiul obţinut dintr-o
linguriţă de cimbrişor uscat, infuzat într-o cană cu apă clocotită, are o
acţiune diuretică, coleretică, stomahică, antihelmintică şi antiseptică. Ceaiul
de cimbrișor are și calitati expectorante, de aceea este un remediu indicat în
tratamentul tusei convulsive, în bronșite, astme și alte afecțiuni ale căilor
respiratorii. Are efect tonic și stimulent, bun pentru combatere anemiilor. Datorită
acțiunii antiseptice, ceaiul de cimbrișor acționează benefic asupra ficatului și
rinichilor. Este recomandat și în crizele de epilepsie. Și este un bun remediu pentru
combaterea alcoolismului!
Și acum, să vă prezint două plante, pe care nu le folosim în gastronomie, dar e bine de știut că au și ele proprietăți antibiotice, pentru că, le putem găsi ușor în natură!
TINCTURA DE
DRACILĂ
Dracilă
este o plantă lemnoasă, înaltă de 2 până la 3 metri (cunoscută și sub
denumirile populare: agriș, lemn galben, cătină de râuri, dracină, glojdan,
holera, măcriș boieresc, măcriș de râuri, măcriș spinos, măcrișul caprei), sub
formă de tufă spinoasă. Lemnul acestei plante are o culoare galbenă, iar
frunzele au o margine dinţată. Gustul frunzelor este acru, în special atunci
când sunt tinere. Unele din frunze se transformă în spini, care sunt
trifurcaţi. Florile dracilei sunt alterne, galbene, au marginea dinţată fiind
unite într-o inflorescenţă sub formă de strugure. Fructele au un gust
acru-răcoritor când sunt tinere şi au o formă de elipsă. Florile au o culoare
galbenă şi sunt unite în inflorescenţe în formă de strugure.
Această
plantă poate fi găsită în principal în zonele de dealuri şi câmpie,
recoltându-se primăvara (martie - aprilie). În scop medicinal se recoltează în
lunile septembrie - octombrie scoarță atât de pe rădăcini cât și de pe tulpina.
Fructele conțin pectine, vitamina C, fructoză, glucoză, acid malic, gumirezine
(fără prezența alcaloizilor din scoarță) putând fi consumate în stare proaspătă
sau ca sirop, suc, gem.
Rădăcina și
scoarța conțin până la 6% un alkaloid antibiotic
foarte puternică: berberina. Această substanță
are o culoare galben intens și servea odinioară la vopsitul lânii. De obicei,
planta este apreciată pentru calitățile sale antidiareice, ca tonic venos și
hepatic. Abia cercetările recente i-au evidențiat proprietățile antibiotice. Berberina
acționează eficient bacteriilor, virușilor, fungilor și paraziților. Este deci
un antibiotic cu spectru larg.
Proprietățile
sale antibiotice și imunostimulatoare s-au devedit foarte utile în cazul
infecțiilor cu Candida albicans, în
special la nivelul tubului digestiv, care este sfera de acțiune preferată a
dracilei. Maladiile ca salmoneloza, amoebiaza, holera, enteritele și diareile
infecțioase sunt deci apanajul ei.
Tinctura de dracilă se poate găsi în farmacii specializate sau aici.
TINCTURA DE BRUSTURE
Brusturele
(Arctium lappa) este o plantă erbacee,
înaltă de peste doi
metri, din familia Asteraceae,
cultivată în grădini pentru rădăcinile sale comestibile sau întâlnită frecvent
ca buruiană. Numele de Arctium
provenind din limba greacă, unde arktos
înseamnă urs, iar lappa înseamnă
în limba celților laba. Deci, Arctium
lappa ar înseamna laba ursului, probabil datorită formei frunzelor
sale mari, care aduce întrucâtva aminte de urma labei unui urs pe pământul
reavăn. Brusturele este o plantă bianuală (trăiește doi ani). În primul an își
dezvoltă sistemul de rădăcini și frunze, pentru ca în al doilea an să facă
flori și fructe, după care moare.
Brusturul, este
cunoscut sub diverse denumiri - captalan, ciulin, lipan, broscălan, ciococean,
cârcei, ghimpoasă, iarba-boierului, lapuc, iarba chelbei și multe altele.
Planta este
un leac de familie, transmis din generaţie în generaţie, pentru efectele ei
asupra diverselor boli, de la răceli şi gripă până la diabet, calculoză
biliară, acnee, eczeme uscate, furunculoză etc. O cură de brusture are efecte
nesperate.
Brusturele,
ca una dintre cele mai răspândite plante din lume, are proprietăţi
antibacteriene, antifungice şi diuretice şi ajută la eliminarea toxinelor. Proprietățile
detoxifiante ale plantei sunt de excepție și îl recomandă în încredibil de
multe afecțiuni. Brusturele prezintă o substanță antibiotică, arctiozida, care are un efect compatibil
cu a penicilinei. Are efect mai ales împotriva bacteriilor Gram+: stafilococii aurii, streptococii, pneumococii etc.
De exemplu,
vreme de secole, în Europa, rădăcina de Brusture a fost considerată drept cel
mai important remediu pentru curățarea sângelui. Iar cercetările recente
confirmă acest lucru: Brusturele neutralizează radicalii liberi din sânge,
ajută la eliminarea mult mai rapidă a ureei și a altor substanțe reziduale din
organism, scade nivelul colesterolului și trigliceridelor din sânge.
Inulina, conținută în proporții foarte mari (până la
45-50%) de rădăcina de Brusture recoltată toamna, este un principiu activ
extraordinar, ca adjuvant la tratamentul cu medicamente antibiotice de sinteză.
Previne unele tulburări digestive produse de administrarea de antibiotice, cum
ar fi inapetența, durerile de stomac, tulburările de tranzit intestinal, dar
ajută și la prevenirea candidozelor digestive.
Ca atare,
Brusturele este un ajutor excelent la administrarea antibioticelor, fără a le
inhiba în vreun fel acțiunea, dar combătând principalele lor reacții adverse.
Deasemeni,
tratamentul cu Brusture reduce glicemia cu aproximativ 12%, efectele fiind amplificate
de asocierea sa cu rădăcina de Cicoare sau cu frunze de Anghinare. De asemenea,
Brusturele reduce producerea de glucoză la nivel hepatic și stimulează secreția
de insulină din celulele pancreatice.
Tinctura de
brusture se poate găsi în farmacii de specialitate, naturiste sau aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!