Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

11 februarie 2013

Antibioticele naturale si nu numai... (2)

Până la descoperirea ”întâmplătoare” a penicilinei (primul antobiotic descoperit de Alexander Fleming - un microbiolog britanic - în anul 1929 din mucegaiul Pennicilium notatum), rănile infectate sau bolile infecţioase precum sifilisul, erau de multe ori fatale, cu toate că, natura ne-a oferit toate leacurile necesare pentru tratarea diferitelor boli sau a diverselor afecțiuni. 
Astăzi, antibioticele sintetice au ajuns un lucru obișnuit în viața fiecăruia dintre noi, iar oamenii apelează la ele din ce în ce mai mult și, uneori, fără discernământ. Am uitat astfel că tocmai mama natura ne ofera în continuare antibiotice care, pentru anumite afecțiuni, au un efect chiar mai puternic decât cel al medicamentelor sintetice. Ne bucurăm că scăpăm repede de o infecție cu ajutorul acestor medicamente, însă uităm cu desăvârșire efectele secundare, dezastruoase în timp, pe care le provoacă ele.
Astazi, produsele pe bază de plante medicinale simbolizează siguranță, în contrast cu produsele sintetice ale epocii moderne.
Fitoterapia utilizează ca mijloace de tratament plantele medicinale. Unele tradiții de școli de fitoterapie folosesc plantele în întregime sau doar anumite parți ale acestor plante binefăcătoare. Una dintre condițiile necesare pentru succesul în medicina primara este disponibilitatea și utilizarea de medicamente adecvate. Plantele medicinale  au fost întotdeauna o sursă comună de medicamente, fie sub formă de preparate tradiţionale, fie în formă pură.
Multe dintre plantele numite medicinale, sunt de fapt și plante sau condimente folosite de noi în gastronomie. Așa că e bine să le cunoaștem rolul pe care îl joacă aceste ingrediente și în tratarea și combaterea multor din problemele noastre de sănătate. Se pare că sunt mai la îndemâna noastră și au puteri ”miraculoase”. Deci să le cunoaștem mai bine!

EUCALIPTUL

Uleiul esențial de eucalipt este obținut din frunzele și ramurile eucaliptului. Eucaliptus globulus este cunoscut ca fiind ”copacul febrei”. Proprietățile vindecătoare ale acestui ulei au fost descoperite de băștinașii din Australia, de unde este originar și copacul. Ei utilizau acest ulei ca un remediu pentru problemele de febră și de piele.
Specialiștii moderni se bazează pe acest produs pentru a trata răcelile și alte indispoziții respiratorii. Uleiul este un descongestionant ușor și are un puternic efect antibacterian și antimicrobian.
Principala substanță activă a uleiului de eucalipt este eucalyptolul, care are proprietăți antibacteriene și dezinfectante precum și numeroase substanțe terpenice și sescviterpenice. În plus, frunzele de eucalipt mai conțin taninuri, rășini, ceară, cumarine, flavonoizi. Eucalyptolul  funcționează, de asemenea, ca diuretic, reduce glicemia și ușurează tusea și febra. Uleiul de eucalipt are un efect analgezic și deseori este folosit în preparatele destinate reducerii durerilor musculare și articulare.
Uleiul de eucalipt nu trebuie îngerat direct, ci diluat sau folosit mai degrabă pentru masajul pieptului, al gâtului și al frunții.

Se poate cumpăra din farmaciile specializate sau de aici.

EXTRACTUL DIN FRUNZE DE MĂSLIN

Măslinul este numit de secole ”pomul vieţii”.
Consumul măslinelor, precum şi a uleiul extravirgin extras din fruct s-a contopit în numeroase ţări cu bazele culturii gastronomice. Va fi o greşeală dacă ne gândim, că rolul măslinului de a păstra sănătatea noastră se limitează numai la fruct sau la uleiul extravirgin de măsline, folosit de noi în gastronomie!
Frunzele de măslin, sunt cunoscute și folosite în medicina orientala de cel putin 3.000 de ani,  fiind  unele din cele mai puternice remedii antioxidante, cunoscute în prezent.
Extractul frunzelor de măslin, conține oleuropeina, al carei ingredient activ, acidul eleonlic are proprietăți puternice antibacteriene și efecte antivirale. Oleuropeina este un compus polifenol cu efect antioxidant, cu gust amar şi este de ajutor în funcţionarea adecvată a sistemului defensiv.
Efectele acelor elemente active din frunze, ca enzimele separatoare de grăsimi, precum şi unele enzime revers-transcriptaze pot fi foarte folositoare împotriva combaterii retroviruşilor. Datorită acestora este un foarte puternic antibiotic natural cu proprietati bactericide, antimicotice si antivirale, întărește sistemul imunitar, având efect antioxidant, care acţionează în acelaşi mod ca şi flavonoidele.
În prezent, extractul din frunzele de măslin este folosit ca adjuvant chiar şi în tratamentele împortiva viruslui HIV. Frunzele de măslin, folosite pe o perioadă suficientă de timp, sub forma de pulberi, capsule, extracte apoase sau alcoolice (tincturi) au efecte remarcabile asupra organismului. Îi mai adăugăm și capacitatea de a scadea nivelul de zahăr din sânge, de a normaliza aritmiile, de a înhiba oxidarea și de a relaxa arterele.
Recomandate de către un medic naturist sunt remediul excelent pentru numeroase afecțiuni și dezechilibre ale corpului.

Se poate cumpăra din farmaciile specializate sau de aici.

MIEREA DE MANUKA

Mierea de Manuka, cunoscuta și sub denumirea de „miere vindecătoare”, este produsa în stupi liberi, de albinele care culeg nectarul din florile arborelui Manuka (Leptospermum Scoparium). Acesta crește în special în regiunea East Cape din North Island, Noua Zeelanda. Manuka este utilizată de secole în medicina tradiţională de populaţia Maori din acea regiune.
Mierea de Manuka este unul dintre puținele soiuri de miere aprobate pentru uz terapeutic. Ea poate să ucidă o varietate largă de patogeni, chiar și periculosul virus, "mâncator de carne", (Staphylococcus aureus), care duce la septicemii mortale.
Ea poate trata și ulcerul, răni infectate deschise, răcelile și gripele comune, dar și tusea.
Calitatea mierii se măsoară prin puterea antibacteriană unică. Aceasta este dată de prezenţa în miere a peroxidului de hidrogen, împreună cu un alt element chimic recent descoperit şi denumit Methylglyoxal (MGO).
Mierea conţine toate vitaminele şi mineralele esenţiale (A, B, C, D, E, K, betacaroten, enzime), antioxidanţi şi amino-acizi în cantitate mai mare decât orice alt tip de miere. Chiar dacă are doar 21 calorii şi este un îndulcitor mai puternic decât zahărul, mierea de Manuka nu trebuie consumată de cei alergici la miere, de bolnavii de diabet şi de copiii cu vârsta sub 18 luni!
Proprietati antimicrobiene:
Cercetările au dovedid că Mierea de Manuka este eficientă în distrugerea următoarelor microorganisme bacteriene și fungice:
  • Escherichia coli (E. coli)
  • Staphylococcus aureus (Staph infections)
  • Citrobacter freundii
  • Proteus mirabilis
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Salmonella typhimurium
  • Streptococcus faecalis
  • Streptococcus pyogenes
  • Helicobacter Pylori (H. pylori, ulcere stomac)
  • Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) – infectii de spital
  • Vanocomycin-resistant Enterococci (VRE)
Mierea de Manuka, nu are niciun fel de contraindicaţii sau efecte adverse.

Se poate cumpăra din farmaciile specializate sau de aici.

ULEIUL DE OREGANO

Încă de la început, trebuie să vă spun că ar fi bine să nu se confunde uleiul de oregano, cu condimentul oregano, pe care-l cunoaștem cu toții și-l folosim doar pentru gătit. 
Uleiul de oregano este o substanță extrasă din plantele sălbatice de oregano (Origanum vulgare), cunoscut şi sub denumirea de Şovârv. Condimentul Oregano este de proveniență din Maghiran Origanum
Uleiul de oregano conține doi compuși cheie: carvacrolul (una dintre cele mai puternice substanțe antivirale, antibacteriene și antifungice obținute pe cale naturală) și timolul precum și borneol, flavonoide, acid rozmarinic, terpenoizi, steroli, vitamina A și C, compuși cheie cu rol antiviral, antibacterian, antifungic și antiparazitar. Ambii compuși principali au efecte ”distrugătoare” asupra micro-organismelor care cauzează bolile.
Carvacrolul omoară paraziții de orice natură, inhibă dezvoltarea bacteriilor, răspândirea stafilocolului auriu în special la nivel pulmonar și facial (acnee) în paralel cu un efect antibacterian, mucolitic și expectorant actionând mai eficient decât antibioticele sintetice, distrugând și bacteriile rezistente la aceste antibiotice. Carvacrolul acționează la nivelul întregului organism și poate fi utilizat atât pentru uz intern cât și extern. 
Se poate spune astfel, că uleiul de oregano are acțiunea a 18 antibiotice dintre cele mai cunoscute!

Se poate cumpăra din farmaciile specializate sau de aici.

PAU D’ARCO

Proprietățile curative ale acestei plante (numită ”Copacul Zeilor” sau ”Arborele Furnicilor”) sunt binecunoscute de către locuitorii din Mexic și Peru.  Scoarța acestuia este un antibiotic natural, utilizat în medicina populară în cazul multor afecțiuni de natură infecțioasă.
Scoarța copacului este bogată în fier și calciu - minerale indispensabile pentru funcționarea organismului uman și în special, a creierului. În plantă se mai găsesc vitamina C, zinc (Zn) și seleniu (Se), antioxidanti importanți, necesari pentru funcționarea optima a sistemului imunitar. În plus, Pau d'Arco mai conține magneziu (Mg), mangan (Mn), fosfor (P), potasiu (K), sodiu (Na), vitamina A și cateva din vitaminele complexului B. Scoarța acestei plante este un adaptogen binecunoscut, care îmbunătățește starea generală și participă la funcționarea optimă a sistemului nostru imunitar. 
Lapacolul este  substanța de bază din scoarța care asigură acțiunea antibacteriană a plantei. Se află în stratul interior al scoarței, împiedicând creșterea și multiplicarea microorganismelor gram-pozitive (stafilococi, streptococi) și celor gram-negative (brucella). Consumul său stimulează și absorbția substanțelor nutritive.
Datorită efectelor sale antifungice și antivirale, recunoscute pe scară largă, se recomanda și în cazuri de candida sau herpes, respectiv în lupta împotriva virusului HIV.
Substanțele conținute de către coaja arborelui Pau D’arco au efecte multiple. Și anume:
  • Antiviral și antifungic.
  • Antioxidant.
  • Ameliorează procesele inflamatorii.
  • Efect analgezic.
  • Fortifică sistemul imunitar în cazul unui organism slăbit (fortifiant general).
  • Mențin și îmbunătățesc elasticitatea epidermei și a țesuturilor.
  • Cresc vitalitatea.
  • Încetinesc procesele de îmbătrânire.
  • Reglează metabolismul.
  • Restabilesc digestia normală.
  • Efect detoxifiant. Purifică organismul de metalele toxice, de particulele radioactive și de diferitele substante toxice.
  • Efect vasodilatator. Încetinesc procesele de ateroscleroză și reduc tensiunea arterială. Scad riscul apariției bolilor cardiovasculare.
Se poate cumpăra din farmaciile specializate sau de aici.

ȘI LISTA POATE CONTINUA...???






Un comentariu:

  1. Atentoe in alegerea mierii de manuka de pe piata. au aparut si fake-uri. Cateva sfaturi utile am gasit aici : http://www.greenboutique.ro/cum-se-testeaza-veridicitatea-mierii-de-manuka.html

    RăspundețiȘtergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!