Carasul
este cel mai cunoscut și răspândită pește din apele noastre dulci.
Originar
din Asia Orientală, China și Japonia, carasul la noi în țară este prezent în
aproape toate bazinele acvatice, cu excepţia apelor din zonele montane.
De
dimensiuni relativ mijlocii, are o lungime de 10-30cm și o greutate medie de
100-300g. Dar în
condiții corespunzătoare de creștere, ar putea ajunge și la dimensiuni mai mari.
Personal,
mie îmi place la nebunie să-l pregătesc saramură, pe un pat de sare grunjoasă.
Carnea carasului, foarte dulce dealtfel, se pune în valoare prin această metodă
de gătire: în piele cu solzi, prajit pe un pat generos de sare grunjoasă
încinsă.
Ingrediente necesare pentru 4 persoane:
4 buc. de caras
proaspăt de 250-300g fiecare
1 kg de
sare grunjoasă
4 bucăți de
ardei iute
4 fire de
ceapă verde
4 căței de
usturoi, feliat
1 litru de
apă fiartă
½ de
legătură de pătrunjel verde
Preparare:
Peștele se
spală bine pe solzi, se curăță de intestine și urechi. Se spală dinnou și de
şterge. Solzii rămân pe piele.
Pe o tablă
de aluminiu (preferabil) sau din orice tip de tablă pe care o aveți, se acoperă
cu sarea grunjoasă de o grosime de aprox. 5 mm. Tabla se pune pe foc și se lasă
să se "încingă" sarea.
Peștele se
tine pe sare până cand solzii încep să prindă culoare maronie spre negru (de
ars).
În acest
timp punem apa la fiert (în funcţie de cat peşte se face, aproximăm apa de care
avem nevoie, pentru ca această apă trebuie să acopere complet peștele prăjit atunci
când îl punem într-un bol).
După ce
carasul nostru și-a prajit solzii în sare, se scoate într-un vas (bol) mai mare
și peste el se toarnă apa fierbinte în care punem ardei iute tăiat, usturoiul, pătrunjelul
și ceapa verde mărunțite și lăsăm carasul să stea cel puţin 10 minute în aceasta
saramură (care se formează datorită sării grunjoase care rămâne pe solzii
prăjiți).
Între timp puteți să vă faceți și o mămăliguță, așa cum știți mai bine!
Între timp puteți să vă faceți și o mămăliguță, așa cum știți mai bine!
Mai departe
e simplu! Puneți peștele în farfurie și ușor, cu furculița sau chiar cu mâna,
trageți pielea cu solzii cu tot de pe carnea peștelui. O să vedeți că se curăță
foarte, foarte ușor. Rămâne doar carnea coaptă, dulce, aromată și suculentă.
Turnați
zeama (sosul, ca să zic așa) din bol peste pește, cât doriți, adăugați mămăliga
caldă, ardeiul iute tocat, usturoiul mărunțit, pătrunjelul și ..... ce mai
doriți dumneavoastră!
Saramură de
caras pe pat de sare … Done!
POFTĂ
BUNĂ!
PREPARAT GARANTAT DE:
PS
Am folosit și poze mai vechi ai blogului, că doar sunt ale mele!
Le-am accentuat în schimb inscripționarea, pentru că, am observat că bloguri și siteuri de specialitate, au început să-mi folosească (nu zic totuși să-mi fure!) pozele, dar și textele în întregime (așa cum de fapt cunoaștem...).
Unele bloguri/site-uri, au șters ce nu le-a aparținut de fapt și de drept, că așa era normal, altele ... nu (sunt site-uri de comercializare produse piscicole, de exemplu!).
Greșeala mea la început de bloggerit, a fost că nu mi-am ”marcat” pozele....!
Mama, cum arata!!!!!! Chiar daca sunt inca la cafeaua de dimineata am apa in gura. Nu credeam vreodata sa poftesc la caras...Felicitari!!!! O sa pun retera in practica la mama la tara, pe un gratar de carbuni.
RăspundețiȘtergereNela,
ȘtergereMultumesc de apreciere!
:)
Te astept in continuare pe blog!
Abia astept ca fratiorul meu sa aiba mai mult timp liber si sa-si reia activitatea cu pescuitul !!! ;) Mi-e dor sa gatesc si sa mananc peste proaspat !!! P e pat de sare grunjoasa inca nu am gatit peste , dar merita incercat !!!
RăspundețiȘtergereChiar te rog sa incerci, Catkitchen! Sa nu cureti pestele de solzi, cum am vazut ca au facut altii...!
ȘtergereMmmmmm!
:)
Marcel, daca intru in posesia pestelui ;) , promit ca nu-l curat de solzi cand fac aceasta reteta !!! ;)
RăspundețiȘtergereOK!
ȘtergereM-am linistit!
:)
Arata demential! O explozie de culoare in farfurie!
RăspundețiȘtergereArata foooaaaarte apetisant! N-am facut niciodata pestele pe pat de sare. Trebuie sa incerc!
RăspundețiȘtergere