Dulceața de
ceapa roșie este celebră și extrem de gustoasă, fiind una din renumitele rețete
franțuzești folosită la multe preparate, mai ales pentru mâncăruri din carne
roșie, pește (somon în special) și vânat (care se pretează foarte mult la
rețete cu sosuri dulci).
Prepararea
ei nu e standard ci are foarte multe variante, unde ingredientele și modul de
preparare pot varia ușor de la o reţetă la alta.
Ingrediente pentru 4 persoane:
3 cepe
roșii mari, tăiate julienne (solzișori)
1 lingură de ulei de masline
50-100g de unt
½ cană de
vin roşu (Pinot Noir în cazul meu)
½ lingură de
oţet balsamic
½ portocală
(sucul de la)
2 linguri
de miere (sau zahăr brun)
Preparare:
Ceapa se
curăță și se taie julienne (solzișori). Într-o crăticioară mai mică, se pune la
încălzit, cu uleiul de măsline și untul. Când untul s-a topit și s-a încins,
introducem ceapa tăiată și lasăm la călit, amestecând din când în când, până
prinde aspectul sticlos (translucidă). Nu trebuie să o lasăm să se prăjească
sau să se caramelizeze în stadiul asta! Deci reglați focul la mediu spre mic.
Adăugăm
vinul roşu. De acum în colo, amestecăm mereu compoziţia. Adăugăm și oțetul
balsamic și sucul de portocală.
Lăsăm să
scadă până nu mai rămâne prea mult lichid (poate să dureze câteva zeci de
minute) și adăugăm mierea pentru caramelizare. Amestecăm bine până la
omogenizare.
Practic,
pentru prepararea unei porții de dulceață de ceapă, e nevoie de 30-40 de
minute. Deci să vă luați bine în considerare acest timp de preparare, dacă
doriți să vă serviți musafirii cu această delicatesă și care ar trebui să fie servită
caldă, lângă celelalte preparate pe care le pregătiți.
Se poate
servi imediat (preferabil) sau se poate conserva în borcane. Depinde numai de
Dvs. cum vreți să savurați acest preparat și în ce combinații.
Dulceața de
ceapă roșie … Done!
POFTĂ
BUNĂ!
PREPARAT GARANTAT DE:
Ce bunãtate!!! vreau si un pahar din vinul tãu:D
RăspundețiȘtergerepe paine prajita cu branza de capra, sau intr-o placinta! eu tot am zis ca fac dulceata de ceapa ... inca nu am apucat! sa vad ce ceapa rosie mai e in camara si fac si eu. dulceata aceasta e tare delicioasa!:)
RăspundețiȘtergereCum se poate conserva la borcan, pt iarna?
RăspundețiȘtergereMultumesc
De ce sa o conservi?
ȘtergereO faci proaspata oricand!
Ceapa e prezenta non-stop!
Pai daca ati zis ca se poate conserva, mi-am facut deja planul :) In afara de asta, poate nu am mereu timp s-o fac. Ceapa rosie se gaseste, da, dar nu cea care ne place noua :)
ȘtergerePai atunci.... pune-ti la borcane! Ca orice dulceata!
ȘtergereSi poate va si autentificati, ca sa stiu cu cine vorbesc! :)
Altfel, conform pc 2 din Conditii de Comentarii....
Calde salutari,
Ștergereo intrebare: putem copia retetele de pe acest site? Nu de alta dar am cam uitat sa scriem de cand a aparut internetul asta ......
A dvs.umila, Ala Andrei
Bună Ala Andrei,
ȘtergereÎntrebarea mea acum: Unde vrei să le copiezi?
1. Pentru folosul tău și pentru colecția personală de rețete?
2. Pentru a le posta în alte ”locuri” de pe internet???
:)
Dacă este pentru pc. 1, ești binevenită! Nu mă deranjează!
Dacă este pentru pc. 2, avem de discutat...!
:)