Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

27 februarie 2014

Păstrarea vinului



Cum păstrăm vinul îmbuteliat
Dacă sunteți un adept, un fan, un iubitor al vinului și vă place să-l savurați și să-l degustați, atunci sigur dețineți o mică colecție din brand-urile de vinuri pe care le apreciați. Și cu toate acestea, nu toată lumea știe cum trebuie păstrate sticlele de vin. Așa că acum, vom discuta această problemă majoră în procesul evolutiv al vinului.
Înainte să vă achiziționați un vin, cu scopul de al mai păstra un anumit timp, înainte de al consuma, interesați-vă neapărat de condițiile și termenii de păstrare – pentru că unele trebuie consumate ca vinuri tinere, proaspete, îmbătrânirea lor, ducând la degradarea calității. De exemplu, majoritatea vinurilor albe (nu prea scumpe) pot fi păstrate doar 2-3 ani, pe când vinul roșu, de la 2 la 10 ani.
Sunt și excepții în care unele sortimente de vin pot să-și păsteze calitățile impecabile până la 20, 30, 50 de ani și chiar peste! Desigur, cele din urmă au și prețurile pe măsura trecerii timpului peste ele.
Asigurați-vă astfel, că vinul ales va sta un timp până să-l consumați și nu imediat după achiziție (cum ar fi Beaujolais Nouveau) într-un spațiu adecvat în care sunt condiții specifice:

1. Temperatura. O temperatură optimă și constantă de păstrare în intervalul 10-16°C. Pentru vinurile albe și rose, cea mai potrivită temperatură ar fi de 10-12°C, pentru vinurile demidulci, dulci, desert, o temperatură de 14-16°C. Dacă aveți o pivniță, atunci puneți vinul alb la nivel minim, unde este mult mai rece, iar restul vinurilor se pot pune deasupra lor. Trebuie să știți că cel mai mare dușman al vinurilor este căldura. La temperaturi ridicate, de peste 24°C, procesul de maturare este grăbit, iar aromele vinului nu se mai dezvoltă corect.

2. Întunericul. Vinul e bine de păstrat într-o beznă totală. Nici un fascicul de lumină nu e bine să fie îndreptat asupra sticlei. Nu este întâmplătoare preferința multor viticultori pentru sticle de vin închise la culoare, ca un rezultat al efectelor pe care razele de lumină, în special cea a soarelui, le au asupra băuturii.

3. Umiditatea. În spațiul de păstrare a vinului trebuie să aveți o umiditate de 70%, însă vinurile se simt la fel de bine la orice nivel de umiditate cuprinsă între 50 și 80%. Este o valoare la care nu se produce mucegai care poate apărea la valori mai mari a umidității, dar care exclude posibilitatea uscării dopului de plută, la valori mai mici de umiditate. Aerul mult mai uscat va duce la deshidratarea dopului, ceea ce face ca vinul să intre în contact cu aerul și va afecta calitatea lui.

4 Ventilația. Neapărat spațiul trebuie să aibă o ventilație foarte bine pusă la punct. Aceasta împiedică apariția mucegaiului și contaminarea vinului cu diverse arome, mai ales dacă în acel spațiu (pivnița, beciul) sunt păstrate și anumite produse alimentare, deoarece aromele acestora pot străpunge dopul de plută și pot influența buchetul vinului. Un flux continuu de aer este metoda perfectă de a ține la distanță aromele nedorite și mucegaiul.

5. Poziția sticlei. Și poziția sticlei are un rol important în păstrarea vinului. De obicei vinul se recomandă a fi păstrat în poziție orizontală sau înclinate îndeajuns încât vinul să ajungă până la dop, păstrându-l umed, dar se poate și în poziție verticală cu condiția ca sticla să fie astupată cu dop de calitate prin care să nu pătrundă aerul și nu pentru mult timp.
De asemenea, este recomandat ca vinul să fie așezat cu eticheta în sus. Astfel, când vine vremea degustării vinului, se pot observa ușor sedimentele acumulate pe partea neetichetată a sticlei.

6. Cât mai puțină mișcare. Orice vin e recomandat să fie păstrat într-un repaos total, neclintite. Deci nu mișcați sticla și nu o mutați din loc în loc până în clipa în care doriți să-l consumați.

7. Locul de păstrare. Cel mai bun loc de păstrare a vinului (în casă) este deci o pivniță, un beci. În lipsa acestuia, se poate achiziționa o combină frigorifică specială pentru vin cu climatizare controlată.


Cum păstrăm vinul, dacă sticla a fost deja deschisă
Această întrebare și-o pun nu numai cei care cu mare plăcere colecționează vinuri în casă, dar și cei care câteodată cumpără câte o sticlă de vin din magazine, pentru micile evenimente de acasă, mai romantice (în doi) sau pentru musafiri. Ce facem cu vinul care rămâne în sticlă, căci cantitatea de vin din sticlă e standardizată la 750 ml, ceace nu e puțin. Timpul de păstrare depinde de tipul vinului, dar oricum, în toate condițiile o sticlă deschisă nu se păstrează mult timp, deoarece contactul cu aerul produce oxidarea vinului.
De exemplu:
- Vinurile spumante se păstrează 4 ore (fără dop sau ”acoperite ușor”) până la 24 de ore (cu un dop special);
- Vinurile albe, rose și vinurile roșii ușoare pot fi păstrate 1-3 zile;
- Vinurile roșii și rose dense, pot fi păstrate fără dop până la 5 zile;
- Vinurile dulci alcoolizate nu-și pierd caracteristicile lor timp de 7 zile.
Păstrarea vinului în sticlele deschise se recomandă numai în frigider.
Pentru a prelungi durata de ”viață” a vinului, se pot folosi câteva trucuri:
1. Transferați conținului neconsumat într-o sticlă mai mică, în așa fel încât volumul lichidului să fie cât mai aproape de gâtul sticlei.
2. Înlocuirea aerului din sticlă cu azot sau argon (sunt gaze inerte). Chiar dacă treaba asta se face cu un dispozitiv special. În lipsa acestuia, se umple recipientul cu gaz și apoi se toarnă vinul în recipient.
3. Folosirea unui tub special pentru vidarea recipientului (evacuarea/eliminarea aerului).

Atenție!
Chiar și atunci când utilizați aceste sfaturi, nu păstrați vinul pentru o perioadă lungă de timp ci consumați-l în cel mai scurt timp. Sau puteți folosi vinul neconsumat în pregătirea mai multor preparate culinare: supe, feluri principale și deserturi.


 



4 comentarii:

  1. Salut,ca specialisc in asa domeniu vreu sa va intreb:este necesar de pastile speciale (anghidrid)pentru pastrarea vinului de casa in sticlepe mai multi ani,?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Despre "ANGHIDRID" n-am auzit.
      Tratamentul cu sulf este de ajuns pentru păstrarea vinului.
      Și vorbim aici despre sulfiți. Acești sulfiți impiedică dezvoltarea oricăror organisme străine vinului, lăsându-i posibilitatea de a evolua singur.
      Anhidrida, este cea carbonică și se folosește la vinificare. Nu are treabă cu păstrarea vinului.

      Ștergere
  2. Mersi de raspuns.POt si sa va mai intreb,unde pot face rost de acesti sulfati?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Încercați la magazinele de specialitate pentru lucrări agricole... că sunt destule!
      ;)

      Ștergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!