Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

23 martie 2014

Vinul... si temperatura la care se serveste



După ce am văzut cum ar trebui să fie păstrat vinul, e timpul să vedem și cum se servește el. Și mai ales la ce temperatură se servește, pentru a pune în valoare calitățile reale și adevăratul potențial al acelui vin.
Temperatura de servire a vinului - este un factor foarte important, de care depinde dacă veți obține plăcerea de a bea vinul sau nu. Dacă ați gusta același vin la temperaturi diferite, ați putea constata că ori vă place rece, ori dimpotrivă, vă place băut la temperatura camerei. Pentru că nimic nu e mai neplăcut decât să bei un vin bun la o temperatură nepotrivită.
Vinul are o structură chimică foarte complicată, unde unele componente aromatizante ale sale, se evaporă la temperaturi diferite. Tocmai din această cauză, temperatura de servire are o importanță majoră asupra gustului și aroma vinului
Proprietatea cea mai importantă este faptul că, răcirea accentuează aciditatea vinului, pe când încălzirea crește tăria băuturii. Temperatura optimă de servire a vinului nu-l face mai bun, dar ajută ca vinul să-și pună în valoare tot potențialul său.

 Despre temperatura de servire a vinurilor
1. Cu cât un vin este mai dulce, cu atât el trebuie să fie servit mai rece.
2. Vinurile mai tinere se servesc întotdeauna la temperaturi mai scăzute decât vinurile mai vechi.
3. Temperaturile de servire a vinurilor variază între 4-20°C. Peste aceste temperaturi, mulți dintre compușii care dau savoarea și buchetul vinului se elimină prin volatilizare, inclusiv alcoolul, fapt care destabilizează echilibrul vinului.
4. Cu cât temperatura scade mai mult sub 6°C, cu atât gradul nostru de percepție al aromelor se diminuează mai mult. Astfel temperaturile prea scăzute pot masca calitatea slabă a unui vin.
5. Trebuie ținut cont de faptul că la turnarea vinului în pahare, temperatura acestuia poate urca cu 2-3 grade în câteva minute și poate crește în continuare, mai ales dacă temperatura ambiantă este destul de crescută. De aceea se recomandă ca paharele să se umple circa 2/3 cu vin, iar vinul să fie servit la o temperatura mai mica cu 2-3 grade decât temperatura optimă de servire.
6. Pentru fraparea vinurilor (răcire realizată cu gheață, la o temperatură de 4-7°C) nu se utilizează congelatorul. Sticla de vin se răcește treptat într-un amestec de apă cu gheață.
7. Pentru încălzirea vinurilor - în special a celor roșii, nu este indicată apropierea sticlei de vin de surse puternice de căldură (radiatoare, calorifere, sobe, aeroterme etc.). Cel mai bine ar fi ca sticla de vin să fie scoasă din frigider și lăsată să se încălzească lent la temperatura camerei.
8. Temperaturile ridicate intensifică dulceața vinului, iar cele scăzute accentuează astringența și gustul amar specifice vinurilor bogate în taninuri.
9. Aducerea vinurilor la temperaturile recomandate de consum se realizează lent. Variațiile bruște de temperatură dezechilibrează buchetul unui vin.

Temperaturile de servire ale vinurilor roșii
Majoritatea vinurilor roșii se servesc la o temperatură de 16-18°C. Este așa numita ”temperatura camerei” din vechile castele franțuzești. Astăzi ”temperatura camerei” este de 22-24°C – o temperatură prea ridicată pentru orice fel de vin.
Vinurile roșii se servesc la temperaturi mai ridicate decât cele albe, tocmai ca să permită eliberarea aromelor fructale specifice, dar e bine să nu depășim temperatura de 18-20°C, când aromele și gustul încep să se atenueaze considerabil. Mai bine servești un vin roșu la o temperatură ceva mai scăzută față de cea recomandată decât să-l bei fiind prea cald. Băut la o temperatură mult prea ridicată, vinul roșu își diminuează prospețimea, gustul și aromele caracteristice, căpătând un gust prea alcoolic și searbăd.
Dacă temperatura vinului este mai scăzută decât cea recomandată spre servire, mai bine îl lași să se încălzească în pahar sau ținem paharul între palme, agitandu-l ușor, pentru câteva minute. Oricum, mai bine mai rece decât prea cald.
Cu cât un vin roșu este mai matur, mai complex, astringent și robust, cu atât temperatura sa de servire este mai ridicată, dar nu mai mult de 18-20°C așa cum am arătat.

Vinuri roșii
Temperatura de servire (°C)
Vinuri roșii tinere
Vinuri roșii simple
Vinuri roșii mature, bogate în taninuri
10-12
14-15
17-18

Temperaturile de servire ale vinurilor albe
Cu vinurile albe situația este exact pe dos. Adică se servesc la temperaturi mai scăzute decât cele roșii, dar decât să fie prea reci, mai bine ceva mai calde. Vinurilor albe servite prea reci nu li se mai disting suficient de bine aromele specifice.

Vinuri albe
Temperatură servire (°C)
Vinuri albe dulci, simple
Vinuri albe dulci de calitate superioară
Vinuri albe demidulci
Vinuri albe seci, simple
Vinuri albe seci de calitate superioară
Vinuri albe demiseci
Vinuri roze
4-8
5-9
10-12
6-8
10-12
10-12
6-8

Temperaturile de servire a vinurilor spumante
Vinurile spumante se servesc la temperaturi scăzute, cuprinse într-un interval relativ mic: 4-8°C. Aceste temperaturi permit o degajare controlată a bulelor (perlarea), pentru o perioadă de timp relativ mare. Sticlele de vin spumant se răcesc cel mai bine în frapiere, într-un amestec de apă cu gheață.

Vinuri spumante
Temperatură servire (°C)
Spumant simplu
Spumant dulce
Vinuri spumante de calitate superioară
5-7
4-6
6-8

Sperăm ca aceste informații despre temperaturile optime de servire a diferitelor tipuri de vin să vă fie de folos. Însă aceste reguli nu trebuie interpretate drept literă de lege. Vinul bucură sufletul și simțurile, iar gustul fiecăruia este ceva strict subiectiv. Așa că cea care decide în final care este cea mai potrivită temperatură de a bea vinul și, implicit, cel mai bun gust al acestuia, rămâne tot papila gustativă proprie și nu regulile mai mult sau mai puțin impuse ale enografiei.

Sete bună! *;) winking





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!