Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

30 noiembrie 2013

Vinegret cu seliodka - traditia Rusiei



În bucătăria clasică rusă, sunt o mulțime de aperitive calde și reci. În schimb salate, nu prea întâlnim. Singura excepție – vinegret (винегрет scris în limba rusă).
În toată lumea, "vinaigrette" (conform limbii franceze) definește o salata simplă preparată cu oțet și ulei de măsline cu adăugare de sare și muștar. Cu toate acestea, în Rusia, sub acest nume se înțelege în cele mai multe cazuri doar o salată de legume fierte - una dintre principalele feluri de mâncare din bucătăria tradițională rusă. Acest fel de mâncare, foarte simplă și gustoasă, obținută din legume fierte, a apărut în Rusia la începutul secolului al 19-lea.
Popularitatea imensă de care se bucură acest preparat se datorează prin faptul că trebuie să conțină obligatoriu cartofi fierți, sfeclă, morcovi, castraveciori murați sau sărați.
Alte rețete zonale sau familiare mai conțin după preferințe și ceapă de apă sau ceapă verde, mazăre conservată sau congelată, fasole roșie, varză proaspătă sau murată (recomandat), pește marinat (scrumbie sau hamsie), verdețuri, ouă fierte tari.
Apropo, singurul ingredient care nu trebuie să lipsească din salată este sfecla roșie. Fără ea, nu se poate considera că ați făcut vinegret. Legumele fierte și castraveciorii vor fi tăiați în cubulețe de dimensiuni medii spre mici.
Sfaturi:
  • Legumele pentru vinegret, se fierb necurățate. Le curățați de coajă după fierbere și răcire.
  • Cartofii nu se fierb împreună cu sfecla sau morcovii, pentru a nu se colora în timpul fierberii. Pentru mai mult confort, recomand să cumpărați sfeclă fiartă și vidată, de la Lidl (import Spania). Sunt pungi de 500g bucata.
  • Pentru ca salata să fie multicoloră și nu una de culoare roșiatică, sfecla ar trebui să o stropiți cu ulei separat față de restul legumelor, urmând ca amestecarea lor într-un bol, să o faceți cu grijă.
În salata pe care o prezint azi, vreau să fac o singură precizare:
  • Peștele folosit este o scrumbie marinată specifică bucătăriei rusești și folosită în foarte multe preparate tradiționale rusești (nu e hering sau macrou marinat și nici scrumbie afumată!). Este un produs care românii îl pot  găsi doar în târgurile unde se comercializează produse rusești, numit pe la noi ”Piața Gorbaciov” (normal, nu?). Dar dacă aveți posibilitatea de a achiziționa un astfel de preparat, întrebați pe la ruși sau lipoveni de ”seliodka” (селёдкa – în limba rusă).
Și arată cam așa... întreagă dar și filetată:



După ce ați filetat-o (sau poate chiar înainte de filetare, după preferințe) trebuie să o jupuiți de piele. Apoi o tăiați în felii de max. 1cm grosime. Puteți folosi și lapții dar și icrele pe care le găsiți în scrumbie. Sunt delicioase! Eu aici, am ”prins” o siliotcă cu lapți...!



Ingrediente pentru 4 persoane:
Sfeclă roșie – 1-2 buc. în funcție de mărime
Morcovi - 1 buc.
Cartofi – 1-2 buc.
Castraveți murați - 2 buc.
Ceapă verde – 1-2 buc.
Mărar tocat mărunt– ½ de crenguță
Mazăre verde din conservată – ½ cutie
Scrumbie marinată - 300 g (1 buc.)
Ulei de floarea soarelui - după gust și necesar
Sare după gust pentru asezonare
Verdețuri tocate mărunt pentru decorare

Preparare:

Cartofii, morcovii și sfecla (dacă nu ați cumpărat ce v-am recomandat eu) se fierb separat.
Legumele fierte, castraveți murați se vor tăia în cubulețe medii spre mici.
Adaugăm ceapa tocată mărunt, mazărea verde și mărarul, stropim cu ulei de floarea soarelui și asezonăm după gust și aranjăm salata pe farfurii.
Scrumbia marinată se taie felii îngrijite (cam de 1 cm grosime) și se pune pe vinegretă.
Decorați fiecare farfurie cu ceapa chivas sau verdețuri tocate.

Și ca să mergem cu tradiția rusească până la capăt, trebuie să servim preparatul cu pâine neagră de proveniență slavă (nu cea românească, care n-are gustul potrivit!) și desigur nelipsita votcă. Și spre exemplificare, am downloadat o poză de pe internet, foarte expresivă!


Vinegret cu seliodka (pâine neagră și votcă)… Done!

POFTĂ BUNĂ!

PREPARAT GARANTAT DE:


Mai puteți citi despre bucătăria tradițională rusă:
Salata ruseasca cu sfecla si macrou afumat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!