Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

14 mai 2013

McMicii de la McDonalds sau Micii de la Kaufland?



De 1 Mai ”muncitoresc”, McDonalds a făcut o lansare istorică în țărișoara noastră amărâtă, la două produse noi. Adică... ”McMicii” și ”Sandviș de porc cu sos de hrean” sub pompoasa denumire a   ”Săptămâni Românești” (amândouă în stil hamburger - ca să vezi!!!). Și nici măcar nu-mi pun problema de ce a făcut asta! E clar că de când lumea și pământul că românașul nostru (cel viteaz sau nu) invadează toate poienițele cu apă curgătoare, stătătoare sau chiar fără..., dar cu iarbă verde să fie... și încinge grătarele pe care obligatoriu trebuie să sfârâie fără menajamente, bucatele tradiționale a românului de weekend: micii, ceafa de porc, cârnații, iar pentru doamne și domnișoare desigur..., piept de pui!
Așa că românașii noștri o să se bucure de cele două produse de la McDonalds, doau o lună (de la 1 Mai până pe 2 Iunie), căci așa au anunțat ăi mari a lu' americanu' ce trebuie să ne îndoape cu aceste fast fooduri, considerate de foarte mulți specialiști, ca fiind foarte NESĂNĂTOASE!
Așa că eu, n-am facut nimic altceva, decât să-mi satisfac curiozitatea să văd și să gust acest ”mic” americano-românesc!
Așa că am cumpărat meniul McMic (chifla cu carne de mici și un strop de muștar (cică), cartofi prăjiți porție medie și o răcoritoare). Prețul pentru asta a fost de 11,40 lei!
Băăăăă... atât de scump??? Ați înebunit???
O chiflă ordinară... cu o fleașcă de carne peste care s-a adăugat un strop de muștar (amestecat cu apă) este așa numitul McMic??? Băăăăăăăăăă, voi sunteți întregi la cap sau nu????
Dar hai să analizăm și restul din ”chifea”!
Gustul e... de mici (sper că n-au adăugat vreo esență special studiată și apoi fabricată), dar parcă chifteaua asta e cam uscată pe dinăuntru, față de micul clasic românesc, unde bicarbonatul de sodiu (acest renumit bicarbonat!!!) face treaba. Adică menține micul suculent în interior și prăjit bine pe exterior, dar care îi păstrează micului românesc, gustul și textura inconfundabilă!
Față de micii vânduți la Kaufland (că de asta scriu acest articol - NU M-A PUS NIMENI SĂ FAC RECLAMĂ CUIVA ANUME), micii lui Nenea Donalds (rățoiul) sunt VAI DE CAPUL LOR!!!
În primul rând, la Kaufland la GRILL, am savurat întradevăr mici adevărați românești (4 la număr) cu muștar și/sau cu ketchup plus chifla de rigoare la numai 4,99 lei porția!!! Dacă mai vroiam o porție de cartofi medii sau mari, mă mai costa înca aproximativ 3 lei (dar... nu se compară cu cartofii lui McDonalds! Sunt MULT MAI BUNI..!) Deci practic, cu 4 mici adevărați, cu muștar (sau ketchup sau amândouă odată) și cu cartofi prăjiți (porție medie)... mănânci mult mai bine și mai sățios decât cu micii de la McDonalds!
Chiar dacă la un moment dat, s-a creat situația că în micii lui Kaufland ar fi implicată carnea de cal (atenție... am zis implicată!!!), eu NU implic cu nimic oferta supermarketului. Chiar mi se pare o chestie aiurea, pentru că, carnea de cal, e foarte sănătoasă! E întradevăr mai ieftină, dar calul NU se hrănește cu ”steroizi” pentru animale cum se face la vite, porci și pui!
Făcând analiza acestor situații, cred că pentru cei ce vor neapărat să se bucure de o mâncărică tradițională românească, fără să se complice să facă grătarul în casă sau pe balcon, în zilele ce nu le sunt la dispoziție pentru ieșirile în aer liber, cel mai bine ar fi să-și satisfacă papilele gustative si placerea gastronomică, la Grill-ul de la Kaufland!
E și mai ieftin și mai consistent și mai gustos!
Dacă fac o comparație cu ce au făcut alte culturi culinare, pentru promovarea produselot tradiționale, mi se pare cel mai interesant modul cum au promovat produsul ”mici” cei din Serbia și Croația.
Nu vi se pare mai corectă imaginea micului în această postare?
Românii de ce NU SUNT ÎN STARE??? Asta-i întrebarea!
Așa că voi stabiliți singuri ce ați vrea să consumați și cum (în cazul în care sunteți funi ai Fast Food-ului)!
Eu n-aș mânca non-stop de la ei!
Dar dacă mi se pune ”pata”... aș apela la micii lui Kaufland!

Am zis!





4 comentarii:

  1. Coane, eu ii prefer pe cei de la Kaufland, chiar daca nu i-am incercat pe cei de la Mc :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O alegere înțeleaptă!!! Bravo!
      Lasă-i dracului pe ceilalți...! Nu merită nici cât negrul sub unghie...!
      Chiar dacă Bobonete și-a jucat foarte bine rolul din reclama cu pricina...!
      :)

      Ștergere
  2. Foarte captivant articolul tau! Citind textul mi-am adus aminte de sarbatoarea de 23 august care era sarbatorita din plin cu mici romanesti si cu bere in sticle de 1 litru, bineinteles dupa ce se participa in colectiv la defilarea ceruta de CC al PCR. In acele vremuri nu se punea problema autenticitatii micilor sau a provenientei lor...erau pur si simplu buni, gustusosi, zemosi, comestibili. Mustarul era produs intr-un singur fel, natural cu aroma de mustar. Dupa incidentul din '89, s-au produs niste schimbari: micii sunt produsi dupa mii de retete, una mai tare ca cealalta...berea nu se poate bea decat foarte rece, contine diverse arome care iti provoaca greata, iar tehnologia High Gravity o face sa dospeasca in organism chiar si a doua zi...mustarul este picant, dulce, aromat, mai fluid, mai solid, in amestec cu sos de rosii s.a.m.d... De ce avem noi nevoie de toate aceste transformari? de ce acceptam asemenea mizerii? In Italia, branza parmezan se produce intr-un singur fel si conform unei singure retete de pe vremea lui Boccaccio, respectiv din anul 1360!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hihihi
      Așa e Radule...
      ... iar în Franța, brânzeturile se fabrică după rețete bine stabilite, de sute de ani aceeași, în funcție de zonă sau de producător (afaceri de familie). Nu face oricine ce vrea!
      Așa că știm clar cine face Camembert, Roquefort, Maroilles, Cantal, Chevre, Comté, Neufchatel, Epoisse, Délice de Bourgogne, Saint-NectaireBoullete d'Avenses etc, etc, etc!
      Dar noi suntem Balcanici și n-avem cum să respectăm o tradiție!
      :)

      Ștergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!