Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

29 aprilie 2016

Mici sfaturi de asociere a vinurilor cu mâncarea



1. Păstrează echilibrul. Vinul şi mâncarea trebuie să fie un fel de “parteneri”, să se ajute reciproc fără că una dintre cele două să îţi copleşească gustul. Aşa că, echilibrul este foarte important. Mâncărurile cu un gust bogat au nevoie de un vin pe măsură lor. Mai clar de atât: o mâncare cu mai multă grăsime are nevoie de un vin tare. Chiar şi o salată cu brânzeturi poate intră în categoria mâncărurilor grele, pentru că în funcţie de sortiment brânzeturile au multe grăsimi.

2. Cel mai aromat ingredient din mâncare primează. Acesta nu este neapărat ingredientul principal. De exemplu, la o friptură, s-ar putea că sosul să fie aromă principala şi nu carnea. Aşa se face că un somon cu sos cu smântână va cere lângă el un vin diferit faţă de un somon cu sos light.

3. Structura şi textura contează. Serveşte vinurile acide cu mâncăruri la fel de acide. De exemplu, un Sauvignon Blanc se potriveşte perfect cu o salată cu vinegretă. Iar un Cabernet Sauvignon, cu un conţinut mare de tanini, se va alătură mai bine cu mâncăruri bogate în proteine sau grăsimi. De asemenea, vinurile acidulate sunt mai potrivite lângă mâncăruri sărate (Beaujolais e perfect pentru antreuri cu mezeluri, iar un Pinot Grigio lângă mâncăruri cu sos de soia).

Lista scurtă a combinaţiilor potrivite –ţine-o mereu la îndemână în bucătărie.
Şampanie: merge de minune cu orice e sărat.
Sauvignon Blanc: pentru orice fel de mâncare cu un sos sau dressing amar/acrişor.
Pinot Grigio: pentru feluri de mâncare uşoare cu pește.
Chardonnay: Pentru pește gras sau pește servit cu sosuri bogate.
Riesling (sec): Se potriveşte şi lângă feluri picante şi lângă feluri dulci, lângă preparate din bucătăriile asiatice.
Muscat: Un vin dulce că acesta merge cu un desert pe bază de fructe.
Rose (sec): pentru orice conţine brânzeturi.
Pinot Noir: cărnuri, ciuperci şi trufe.
Cabernet Sauvignon: Nu poţi da greş dacă pui acest vin lângă cărnuri roşii.







sursă: foodstory.ştirileprotv.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!