Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

30 aprilie 2016

Alegeți corect vinul potrivit pentru masa de Paște



Alegerea vinului este întotdeauna o provocare, indiferent că pregătim o masă festivă sau o simplă cină în familie. Vinul poate ruina ore întregi de trudă în bucătărie, dacă nu este ales în ton cu preparatele de pe masă, sau poate salva reputaţia unei gospodine, în cazul în care gustul acestuia este superior bucatelor din farfurie. Şi pentru că tot ne aflăm la câteva zile distanţă de Sărbătorile Pascale, iată câteva sfaturi de care trebuie să ţineţi cont atunci când plecaţi în căutarea băuturilor potrivite pentru mesele zilelor următoare!

Există sortimente de vinuri pentru toate gusturile, chiar dacă necunoscătorii le împart simplu, în două mari tabere: vin roşu şi vin alb. În fond, însă, există o multitudine de licori mai aromate sau mai puţin aromate, cu aciditate ridicată sau mai scăzută, condimentat sau nu, consistent sau uşor, sec, dulce, roze, alb, etc.
Vinul nu trebuie privit niciodată ca un accesoriu, ca un fapt divers, daca vreţi, ci ca un pion principal pe masă. Nu de joc, ci de savurat micul dejun, prânzul, cina, momente extrem de importante în sânul oricărei familii. Indiferent că sărbătorim un moment anume sau pur şi simplu ne strângem la aceeaşi masă împreună cu cei dragi, un vin bun completează perfect decorul. Nu trebuie să urmezi şcoli înalte pentru a alege corect un vin, ci doar să ţii cont de câteva sfaturi ale experţilor şi, de ce nu, să te ghidezi după gustul propriu, care îţi dictează exact ce trebuie să pui în pahar.



Majoritatea românilor vor avea pe masa de Paşte preparate din miel, însă mulţi sunt cei care aleg în schimb pui, peşte sau doar legume, în cazul vegetarienilor. Indiferent ce am pune pe masă, este important să identificăm băutura corectă care să ne încânte simţurile. Vinul potrivit evidenţiază mâncarea şi, în acelaşi timp, ceea ce avem în farfurie subliniază o calitate a vinului. Spre exemplu, dacă pe masă se servesc preparate uşoare, gătite la aburi, cât mai naturale şi eventual raw vegane, vinul potrivit trebuie să fie unul uşor, fructat, cu aciditate scăzută, iar aici aş putea recomanda vinurile tinere, care sunt vinuri fresh, proaspete, nematurate. În schimb, pe măsură ce procesul de preparare al mâncării se complică – coacere, frigere, fierbere, etc., vinul care trebuie pus în pahare trebuie să fie unul greu, vinuri corpolente, cu aciditate medie sau ridicată, aromate, condimentate şi maturate, bogate în taninuri.



Spune-mi ce pui pe masă, ca să-ţi spun ce vin să alegi!

• La servirea gustărilor, a antreurilor sau înaintea lor, în cadrul socializărilor dinaintea mesei, se recomandă vinurile albe uşoare, seci, şampania/vin spumant sau vinurile albe demiseci şi cele roze.
• Dacă pe masă se află supe, creme, ciorbe şi borşuri, nu se recomandă băuturile, cu excepţia ciorbelor din peşte şi crustacee, la care se poate servi un vin alb sec, cu tărie alcoolică mai ridicată.
• La servirea preparatelor din peşte şi crustacee se recomandă vinuri albe seci, iar cu cât este peştele mai gras cu atât vinul trebuie să fie mai acid.



• Preparetele de bază merg perfect cu vinurile roşii, aşadar: la carnea albă se recomandă vinuri roşii, uşoare, buchetoase; la carnea roşie se recomandă vinuri roşii pline, puternice, generoase; la carnea de vânat se recomandă vinuri roșii seci, vechi, de calitate superioară.
• La servirea brânzeturilor se continuă cu vinul de la preparatul de bază, în principiu roşu, iar excepţie ar fi la servirea unor sortimente de brânză, cum ar fi telemeaua de oi, la care se servesc vinuri roze sau albe.
• La servirea deserturilor se recomandă vinurile semidulci, dulci, licoroase, parfumate.
• Pentru cei ce preferă bucătăria thailandeză, mexicană sau chinezească foarte picantă, vinul alb este cel mai potrivit pentru a stinge din focul acestor preparate.



• Carnea de vită, miel, rață, iepure şi peşte gras ca somonul, tonul, peştele spadă, butterfish sunt cele mai potivite pentru a degusta un vin roşu, greu, bogat în arome şi aspru.
• Un deliciu devine şi desertul unde puteţi să vă delectaţi cu prăjituri bogate în ciocolată şi fructe de pădure. Trebuie doar să-ţi doreşti o gură de vin roşu catifelat, cu arome profunde de vanilie lângă fiecare liguriţă dintr-un sufleu cu ciocolată.
• Vinul spumant brut îl asortaţi cu homari, crabi, scoici, stridii, peşte spadă sau somon.
• Vinul spumant roze sau vinul roze se poate asorta cu preparate culinare mai grele: găteli din carne de raţă, purceluş de lapte, peşte gras sau scoici şi brânzeturi proaspete din lapte de capră sau oaie, pizza, mâncare chinezească şi thailandeză.



sursa cu ”adaptări”: larevista.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!